Voorspelling Poule A WK 2022: wie gaat er met Oranje mee naar de achtste finales?

WK 2022 | TOTO

Nederland mocht niet klagen bij de loting voor het WK. Met Senegal, Ecuador en Qatar als tegenstanders mag een plek bij de laatste 16 wel worden verwacht. De grote vraag in Poule A lijkt vooraf dan ook: wie gaat er met Oranje mee naar de achtste finales?

Poule A WK 2022
Wedstrijden
Zondag 20 november 17.00 uur Qatar – Ecuador
Maandag 21 november 17.00 uur Senegal – Nederland
Vrijdag 25 november 14.00 uur Qatar – Senegal
Vrijdag 25 november 17.00 uur Nederland – Ecuador
Dinsdag 29 november 16.00 uur Ecuador – Senegal
Dinsdag 29 november 16.00 uur Nederland – Qatar

Quoteringen TOTO voor kwalificatie
Nederland 1.12
Ecuador 1.80
Senegal 2.00
Qatar 4.50

WIE GAAN ER VOLGENS JOU DOOR?

 

Op papier is de groep van het Nederlands Elftal zelfs de zwakste van alle acht. Senegal is de nummer 18 van de FIFA-ranking, Ecuador de nummer 44 en Qatar vinden we terug op plek 50. Tel je dat op bij de achtste plaats van Oranje krijg je het hoogste cijfer van alle poules. Het zegt natuurlijk wel iets over de kansen van de ploeg van Louis van Gaal. Een vroege exit zou een grote blamage zijn én een unicum. Nooit eerder moest het Nederlands Elftal in de groepsfase van een WK al naar huis. Gaat Oranje dan freewheelend naar de achtste finales?

Eerste wedstrijd belangrijk

Veel zal afhangen van het resultaat van de eerste wedstrijd tegen Senegal. De ploeg van bondscoach Aliou Cissé werd in januari nog Afrikaans kampioen en is dus op basis van de FIFA-ranking de zwaarste tegenstander van Oranje. Maar hoewel titels niet liegen moet bij de winst van de Afrika Cup wel kritisch naar de tegenstand van Senegal worden gekeken. Alleen in de finale troffen de leeuwen van Teranga met Egypte een tegenstander van formaat. De andere opponenten in de knock-outfase waren Burkina Faso, Equatoriaal-Guinea en Kaapverdië. En in de groepsfase speelde Senegal twee keer 0-0 tegen Guinee en Malawi en won het met 1-0 van Zimbabwe.

Mané niet tegen Nederland?

Maar de Afrikanen hebben met Edouard Mendy, Kalidou Koulibaly (beiden Chelsea) en Sadio Mané (Bayern München) wel drie absolute topspelers in huis. De grote vraag is natuurlijk of Mané in actie kan komen tegen Oranje. De aanvaller raakte in de voorlaatste competitiewedstrijd van Bayern geblesseerd en even werd zelfs gevreesd dat hij het hele WK zou missen. Dat is niet het geval, maar de wedstrijd tegen Oranje lijkt te vroeg te komen. Een absolute aderlating voor Senegal, een meevaller voor Van Gaal en zijn manschappen.

Goede verdediging, aanvallend zwak

Hebben we met Senegal de belangrijkste tegenstander van Oranje genoemd? Waarschijnlijk wel, hoewel Ecuador een lastig te bespelen ploeg is. Dat merkten ook Brazilië en Argentinië in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks. Beide WK-favorieten kwamen in Quito niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Brazilië en Argentinië al zeker waren van kwalificatie. Maar verdedigend zit het wel snor bij de ploeg van de Argentijnse bondscoach Gustavo Alfaro. In de zes oefenwedstrijden die het dit kalenderjaar speelde kreeg Ecuador niet één tegentreffer. Daartegenover staat de aanvallende onmacht. In diezelfde zes duels scoorde Ecuador ook maar twee keer.

De grote onbekende

En dan Qatar. Het gastland debuteert op een WK-eindronde en is de grote onbekende van het toernooi. Als enige land heeft Qatar een lange voorbereiding achter de rug. De Qatari kozen voor de aanpak van Zuid-Korea in 2002. Bondscoach Felix Sánchez heeft zijn manschappen al maanden bij elkaar. De Qatarese competitie gaat ondertussen gewoon verder, maar dan zonder de spelers die het op het WK moeten gaan doen. Daarmee heeft Qatar natuurlijk een groot voordeel ten opzichte van de andere deelnemers. De vraag is of het iets uitmaakt. Alle spelers komen dus uit de Qatarese Stars League, geen enkele speler slaagde er ooit in op een hoger niveau mee te kunnen.

Voorspelling TOTO

Hoewel Poule A dus de zwakste groep van het WK is, liggen er zeker mogelijke bananenschillen op de weg voor Oranje. Senegal is een geduchte opponent en Ecuador kan het iedere tegenstander lastig maken. En dan is er nog dat onbekende gastland. Maar geen van de drie landen heeft de kwaliteiten van het Nederlands Elftal. Met spelers van FC Barcelona, Manchester City, Liverpool en Internazionale is kwalificatie natuurlijk het doel, maar mag Oranje eigenlijk geen genoegen nemen met minder dan groepswinst. Wij verwachten dat Senegal Nederland uiteindelijk zal vergezellen naar de achtste finales.

Eindstand Poule A volgens TOTO
1. Nederland
2. Senegal
3. Ecuador
4. Qatar

BEKIJK ALLE WEDOPTIES