Voorspelling Poule E WK 2022: kan Costa Rica weer stunten in poule met wereldtoppers?

WK 2022 | TOTO

De grootste kraker in de eerste ronde van het WK voetbal is wel de clash tussen Spanje en Duitsland. De wereldkampioenen van 2010 en 2014 zijn natuurlijk de twee te kloppen ploegen in Poule E, waar Japan en Costa Rica (weer) zullen hopen op een daverende verrassing.

Poule E WK 2022
Wedstrijden
Woensdag 23 november 14.00 uur Duitsland – Japan
Woensdag 23 november 17.00 uur Spanje – Costa Rica
Zondag 27 november 11.00 uur Japan – Costa Rica
Zondag 27 november 20.00 uur Spanje – Duitsland
Donderdag 1 december 20.00 uur Japan – Spanje
Donderdag 1 december 20.00 uur Costa Rica – Duitsland

Quoteringen TOTO voor kwalificatie
Spanje 1.11
Duitsland 1.12
Japan 4.30
Costa Rica 8.95

WIE GAAN ER VOLGENS JOU DOOR?

 

Terug naar het WK van 2014. Costa Rica is er na het toernooi in Zuid-Afrika te hebben gemist weer bij in Brazilië en lijkt zich na de loting geen illusies te hoeven maken. Met Italië, Engeland en Uruguay is het als zwakste broeder in een heuse poule des doods verzeild geraakt en geen Costa Ricaan die denkt aan een langer verblijf dan twee weken. Laat staan aan de drempel van de halve finale. Maar Costa Rica stunt, wordt ongeslagen groepswinnaar en wint in de achtste finales na strafschoppen van Griekenland. En als het in de kwartfinale na 120 minuten spelen tegen Nederland ook nog altijd 0-0 staat, mag Costa Rica hardop dromen van de halve finale. Het mocht niet zo zijn. In de strafschoppenserie lijken Bryan Ruiz en de zijnen te veel onder de indruk van het inbrengen van Tim Krul, vlak voor het einde van de verlenging, en Nederland gaat verder.

Vrij kansloos

Het zal voor iedere Costa Ricaan een les voor het leven zijn. Hoe groot de tegenstand ook is, je hebt altijd een kans. Ook als de tegenstanders Italië, Engeland en Uruguay heten, ook als het Duitsland, Spanje en Japan zijn. Want ja, op papier maakt Costa Rica in Poule E van het WK 2022 geen schijn van kans, maar dat maakte het in 2014 ook niet. Toch lijkt een stunt als toen nu wel echt uitgesloten. In vergelijking met de selectie van acht jaar geleden spelen daarvoor te weinig internationals op het gewenste niveau. Maar twee spelers zijn op het hoogste niveau in Europa actief, waarvan de één in Turkije en de ander reservedoelman bij PSG is. Dit Costa Rica achten wij kansloos tegen grootmachten als Spanje en Duitsland.

Brandende ambitie

En de Japanners dan? Kunnen zij het de gevestigde orde in deze groep moeilijk maken? De Aziatische ploeg is moeilijk in te schatten. Feit is dat bondscoach Hajime Moriyasu met een sterk gewijzigde selectie ten opzichte van vier jaar geleden is afgereisd. Liefst negentien spelers kunnen hun debuut maken op een WK. Moriyasu liet enkele routiniers thuis en selecteerde alleen spelers die over ‘een brandende ambitie’ beschikken, zo liet hij optekenen. Maar de voortekenen voor het land van de Rijzende Zon zijn niet erg gunstig. De kwalificatiereeks liep dan wel zonder grote problemen, afgelopen zomer verloor Japan in eigen huis met 3-0 van Tunesië en afgelopen woensdag ging de laatste oefenwedstrijd tegen Canada met 2-1 verloren.

Voorspelling TOTO

Nee, de kans lijkt groot dat Spanje en Duitsland gewoon eerste en tweede worden. Wat in het voordeel van Japan en Costa Rica spreekt is dat de onderlinge wedstrijd tussen de toplanden de tweede groepswedstrijd is. Dat betekent dat het goed kan zijn dat minstens één van de twee in de laatste speeldag nog niet zeker is van de volgende ronde en de druk zal voelen. Maar wij gaan ervan uit dat de Spanjaarden en de Duitsers in dat onderlinge duel gaan uitmaken wie eerste en wie tweede wordt. Beide landen zijn op zoek naar hernieuwde aansluiting bij de wereldtop en aan beide kanten klopt een talentvolle jonge generatie aan de deur. De vraag is of die nieuwe generatie zich nu al kan gaan meten met de absolute top. Maar dat zijn vragen voor later. Voor de volgende ronde bijvoorbeeld, waarin België en Kroatië de tegenstanders zullen zijn.

Eindstand Poule A volgens TOTO
1. Spanje
2. Duitsland
3. Japan
4. Costa Rica

BEKIJK ALLE WEDOPTIES