Voorspelling Spanje – Costa Rica: op papier makkelijke opener voor opgekrabbelde Spanjaarden

Spanje - Costa Rica - TOTO

Na de titel in 2010 heeft het WK voetbal Spanje niet veel meer gebracht. In 2014 werden de Spanjaarden roemloos uitgeschakeld in de groepsfase en vier jaar later was de achtste finale al het eindstation. Dit jaar begint Spanje als outsider aan het toernooi en is Costa Rica de eerste tegenstander.

Spanje – Costa Rica
Groep E WK 2022
23 november 2022
17.00 uur, Al Thumama Stadion, Doha

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

 

Tussen 2008 en 2012 won Spanje alles wat er te winnen viel. Twee keer pakte La Roja de Europese titel, tussendoor werd in Zuid-Afrika de wereldtitel veroverd. Een absolute gouden Spaanse generatie, drijvend op de jongens van de beroemde Barcelona-opleiding La Masia (Xavi, Iniesta) aangevuld met exceptioneel talent uit Madrid (Casillas, Ramos). Twee jaar na de Europese titel in Polen en Oekraïne luidde uitgerekend Nederland het begin van het einde in. De eens zo schier onverslaanbare Spaanse ploeg verloor de eerste wedstrijd op het WK 2014 met 5-1 van de tegenstander in de WK-finale van 2010 en de titelverdediger verdween via de achterdeur van het toneel.

Hoop op nieuw succesvol toernooi

Onder de nieuwe bondscoach Luis Enrique kroop Spanje na het WK 2018 langzaam uit het dal. Op het Europees Kampioenschap van 2020 stonden de Spanjaarden op de drempel van de finale, maar nam Italië de strafschoppen beter. Een halfjaar later won Spanje wel van Italië in de halve finale van de Nations League, waardoor voor het eerst de finale van het toernooi bereikt werd. Daarin bleek Frankrijk uiteindelijk te sterk, maar de recente prestaties bieden het Spaanse volk hoop op een nieuw succesvol WK. Wat opvalt is Enrique een team heeft samengesteld met een uitstekende mix van ervaring en talent. Zo is de 34-jarige Sergio Busquets nog altijd van de partij, maar de oefenmeester heeft ook zes spelers meegenomen van 20 jaar of jonger. Een daarvan is Ansu Fati (20). De spelers van Barcelona maakte in 2020 al zijn debuut voor Spanje, maar door vele blessures kwam hij niet verder dan vijf interlands. Nu is de aanvaller eindelijk fit, en lijkt de tijd rijp zijn grote talent eindelijk op het wereldtoneel te etaleren. Fati maakt ik de laatste oefenwedstrijd voor het WK tegen Jordanië een goal. Lukt hem dat ook tegen Costa Rica?

WEDTIP
Betbuilder: Spanje wint en Fati scoort > 2,20

Voormalige stuntploeg Costa Rica

Spanje opent dus tegen Costa Rica, dat zich via een play-off wedstrijd met Nieuw-Zeeland kwalificeerde voor het WK. De Latijns-Amerikaanse ploeg is uiteraard de grote underdog in deze wedstrijd, maar dat was het acht jaar geleden ook. Toen stuntte Costa Rica door een poule met Engeland, Italië en Uruguay te winnen en sneuvelde het pas in de kwartfinale na strafschoppen tegen Nederland. Maar de selecties van toen en nu zijn niet te vergelijken. Alleen de naam van Kaylor Navas, ook in 2014 keeper van Costa Rica, doet bij de gemiddelde voetballiefhebber een belletje rinkelen. Spanje moet geen enkel probleem kennen met Costa Rica en een makkelijke overwinning ligt voor de hand.

WEDTIP
Spanje wint met 4-0, 5-0 of 6-0 > 4,50

Waar kun je Spanje – Costa Rica zien op tv?

De WK-wedstrijd tussen Spanje en Costa Rica is woensdagmiddag vanaf 17.00 uur live te zien op NPO 1 en NOS.nl.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

ZET IN & WIN! HOE WERKT TOTO SPORT?