Vijf jaar geleden kroonde Antoine Griezmann zich met zes doelpunten tot topscorer van het EK 2016, en de kans is aanwezig dat de Fransman een landgenoot als opvolger krijgt. Maar een Engelsman is de grootste kanshebber. TOTO Extra zet de favorieten voor de topscorerstitel op een rijtje!

Memphis Depay > 14.50

Het Nederlands Elftal draait in voorbereiding op het EK stroef, en ook op het veldspel van Memphis Depay valt genoeg aan te merken. Maar de cijfers van de aanvalsleider van Oranje zijn indrukwekkend. Over de laatste zeven interlands loopt Depay 1-op-1 en in de twee oefenwedstrijden voor het EK was de aanvaller van Olympique Lyon drie keer trefzeker. Met Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië zit Nederland in een zwakke poule en dat vergroot uiteraard de kans op doelpunten van Depay. Het maakt hem tot een outsider voor de topscorerstitel.

Karim Benzema > 14.50

De grote verrassing in de Franse selectie is natuurlijk Karim Benzema. De spits van Real Madrid werd in 2015 verbannen bij Les Bleus vanwege de mogelijk betrokkenheid bij een afpersingszaak en speelde sindsdien geen interland meer. Tot bondscoach Didier Dechamps Benzema in mei benaderde voor een terugkeer en hem uiteindelijk selecteerde voor het EK, waar hij ongetwijfeld kan rekenen op een basisplaats. En dan is de spits van een van de grootste clubs ter wereld uiteraard kanshebber op de topscorerstitel.

Cristiano Ronaldo > 12.00

Voor de inmiddels 36-jarige Cristiano Ronaldo zal het EK 2020 normaal gesproken zijn laatste EK zijn en misschien zelfs wel zijn laatste grote toernooi. In 2012 werd Ronaldo al eens topscorer van het Europees kampioenschap, zij het gedeeld met vijf anderen. En met negen doelpunten is de Portugees samen met Michel Platini gedeeld all time topscorer van het EK. Een record dat hij dus alleen in handen krijgt bij één doelpunt dit toernooi. Voor een topscorerstitel dit toernooi lijkt Portugal een te defensieve ploeg, maar uitvlakken mogen we Ronaldo natuurlijk nooit.

Kylian Mbappé > 8.85

De Fransen beschikken over een angstaanjagende voorhoede. Naast de topscorer van 2016 en Benzema hebben ze ook Kylian Mbappé nog. In 2018 was Mbappé op het WK de new kid on the block, inmiddels is de 22-jarige aanvaller van PSG een van de beste spitsen ter wereld. Zijn statistieken over het afgelopen seizoen zijn imposant, met onder andere acht treffers in de Champions League. Daar steken zijn cijfers in de nationale ploeg toch wat schril tegen af. Slechts 16 keer scoorde Mbappé in 42 interlands. Maar dit EK zal bij de Fransen veel om de snelle aanvaller draaien. Er zullen ongetwijfeld een aantal doelpunten bij dat totaal gevoegd worden!

Romelu Lukaku > 6.85

Voor de gouden generatie Belgische voetballers is het EK2020 een van de laatste kansen op het winnen van een groot toernooi. In 2016 liet België zich verrassen door Wales, in 2018 bleek Frankrijk in de halve finales nipt te sterk. Met Romelu Lukaku hebben de Belgen een onbetwiste topschutter in de gelederen. Draait België een sterk EK, dan mogen we veel doelpunten van de spits van Internazionale verwachten. Lukaku scoorde liefst 60 treffers in 93 interlands en is vooral in de laatste jaren erg trefzeker. In de laatste 14 interlands waarin de Vlaming in actie kwam scoorde hij 16 keer. Het maakt hem tot een van de absolute favorieten voor de topscorerstitel.

Harry Kane > 6.15

De laagste quotering is voor Harry Kane. De spits van Tottenham Hotspur werd in 2018 topscorer van het WK en kwam in ieder duel van de kwalificatiereeks voor het EK 2020 tot scoren. Kane gaat dit toernooi op jacht naar zijn eerste doelpunten op een EK. In 2016 bleef hij in de vier wedstrijden die Engeland speelde zonder doelpunten. Engeland geldt als een van de topfavorieten voor EK-winst en dus is Kane op basis van zijn productie de laatste jaren dé favoriet voor de topscorerstitel. David Villa en Gerd Müller zijn de enige twee spelers die ooit topscorer van zowel het WK als EK werden; voegt Kane zich deze zomer in dat rijtje?

Voorspelling TOTO

Ver komen in het toernooi is voor potentiële topscorers belangrijk, maar de indeling van de groep in de poulefase ook. Engeland reikte in 2018 tot de halve finales, maar Kane werd vooral topscorer door in de groepsfase vijf doelpunten te maken, waarvan drie tegen het kleine Panama. Mbappé heeft alles in zich topscorer van dit toernooi te worden, maar in de groepsfase neemt Frankrijk het onder andere op tegen Duitsland en Portugal. Niet de wedstrijden waarin een aanvaller eens lekker aan de productie kan werken. Wij tippen daarom opnieuw Kane als topscorer van dit toernooi.

Voorspellingen andere groepen

Lees ook onze voorspellingen voor groep A, groep B, groep C, groep D, groep E en groep F.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots