Tour de France 2022: is Tadej Pogacar te stoppen?

Tour de France - TOTO

Met het Grand Départ in Kopenhagen begint vrijdag (jawel, vrijdag!) de 109e editie van de Tour de France. Titelverdediger Tadej Pogacar is opnieuw de grote favoriet en de vraag is wie de Sloveen van zijn derde achtereenvolgende titel kan houden. Of beter gezegd wie of wat, want er loert voor Pogi meer gevaar dan alleen zijn concurrentie!

Tour de France
1 t/m 24 juli

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

 

Met overmacht won Pogacar vorig jaar zijn tweede Tour de France. In Parijs bedroeg zijn voorsprong op de verrassende nummer twee Jonas Vingegaard van Team Jumbo Visma meer dan vijf minuten. Al in de achtste etappe veroverde de coureur van Team UAE het geel ten koste van Mathieu van der Poel en stond het vervolgens niet meer af. Natuurlijk profiteerde Pogacar van de val van zijn grootste concurrent Primoz Roglic al vroeg in de ronde, maar de vraag is of zijn landgenoot dichterbij had kunnen komen dan Vingegaard. Een Tour zonder échte spanning om het geel dus, en daar wilde de organisatie dit jaar iets aan doen.

Uitdagende eerste week

Want kijken we naar het parcours, dan moeten we concluderen dat de organisatie van de Ronde van Frankrijk wel degelijk heeft geprobeerd het Pogacar zo lastig mogelijk te maken. Natuurlijk, er zijn aardig wat bergritten met aankomst bergop waarop de nog altijd pas 23-jarige Sloveen het verschil kan maken, maar vooral in de eerste week liggen er aardig wat valkuilen voor Pogacar. Geen ellenlange sprintersritten dit jaar in het begin, maar ritten met waaierkansen, heuvelritten, een heuse kasseienrit, een technische tijdrit; het komt allemaal voorbij.

Achttien kilometer lange brug

Team Jumbo Visma, met opnieuw Vingegaard en Roglic aan de start, zal bloed ruiken in die eerste week. Waar het team van Pogacar vooral gericht is op het ondersteunen van de kopman in de bergen, heeft de Nederlandse equipe een aantal specialisten op het vlakke bij zich. Met natuurlijk alleskunner Wout van Aert, maar ook met Christophe Laporte, Nathan Van Hooydonck en Tiesj Benoot. Mannen die we allemaal kennen van het betere voorjaarswerk. Mogelijk zien we Jumbo al in de eerste rit in lijn in de aanval, als het peloton over de achttien (!) kilometer lange Grote Beltbrug koerst. Ideaal voor waaiervorming.

Voorspelling TOTO

Maar alle mogelijke valkuilen in de eerste week ten spijt, zelfs als Team Jumbo Visma al dan niet met hulp van andere ploegen Pogacar op achterstand weet te krijgen is het nog maar de vraag of de tweevoudig Tour-winnaar dat in de vele aankomsten bergop niet meer dan goed gaat maken. Pogacar reed dit seizoen drie kleine meerdaagse rondes, de UAE Tour, de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Slovenië en won ze alle drie. De titelverdediger is daarom met een quotering van 1.66 de absolute topfavoriet. Daarachter komen Roglic en Vingegaard met beiden een odd van 5.00 als schaduwfavorieten. Outsiders zijn onder andere Aleksandr Vlasov (19.00), Daniel Felipe Martinez (21.00) en Ben O’Connor (35.00). Wil je inzetten op een verrassing? Dan is Vlasov wat ons betreft wel een gokje waard!

Meer wedopties bij TOTO

Wie uiteindelijk de ronde wint is niet het enige waarop je in kunt zetten bij TOTO deze Tour de France. Zo kun je inzetten op wie er top-tien rijdt, wie het groen of de bollentrui wint en wie het podium in Parijs haalt. Daarnaast kun je ook dagelijks de winnaar voorspellen en zogenaamde head-2-head weddenschappen afsluiten. Daarmee voorspel je of een renner voor een andere renner finisht in de etappe.

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

Waar kun je de Tour de France zien op tv?

De NOS zendt de Tour de France van begin tot eind uit, net als Sporza en Eurosport dat doen. Hoe laat de uitzendingen beginnen verschilt van dag tot dag.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

ZET IN & WIN! HOE WERKT HET?