Voorspelling WK 2022: weer een Europees land, of grijpt Zuid-Amerika na 20 jaar weer de macht?

WK 2022 | TOTO

Zondag trappen Qatar en Ecuador het WK 2022 af, een maand later weten we wie zich mag kronen tot wereldkampioen. Kanshebbers genoeg, al steken drie landen er bovenuit. Rekent Zuid-Amerika af met de langdurige heerschappij van Europa of pakt voor de vijfde keer op rij een Europees land de titel?

WK 2022
20 november – 18 december

Quoteringen TOTO voor de eindzege
Brazilië 4.75
Argentinië 6.50
Frankrijk 7.50

WIE WORDT ER VOLGENS JOU WERELDKAMPIOEN?

 

Twintig jaar geen wereldtitel op het Zuid-Amerikaanse continent, dat kwam in de historie van het WK voetbal niet eerder voor. Sterker nog, alleen in 1934 en 1938 werd er twee keer achter elkaar een Europees land (Italië) wereldkampioen. Tussen 1938 en 2010 won een Zuid-Amerikaans land altijd minstens één van de twee WK’s. Maar sinds 2006 is Europa dus aan de macht in het mondiale voetbal.

Brazilië dé topfavoriet

Daar zou dit jaar wel eens verandering in kunnen komen. Brazilië en Argentinië gelden ieder WK als favoriet, maar komen deze winter als absolute topfavorieten naar het toernooi. Brazilië heeft daarin nog net een streepje voor op de Argentijnen. De aanvallende mogelijkheden van bondscoach Tite lijken onbegrensd. Het thuislaten van Firmino is daarvoor exemplarisch; de aanvaller van Liverpool zou bij het merendeel van alle andere deelnemers basisspeler zijn, bij Brazilië is hij door de aanwezigheid van Richarlison, Vinicius Junior, Neymar, Raphina en Antony niet eens nodig.

Messi op jacht naar kroon op carrière

Ook Argentinië bulkt van de kwaliteit. Niet in de minste plaats natuurlijk door de aanwezigheid van Lionel Messi. En hij is in vorm. Hoe dichter het WK naderde, des te beter ging Messi voetballen bij PSG. Het WK van 2022 moet de kroon op zijn carrière worden. Vorig jaar won Messi eindelijk een prijs met Argentinië, de Copa America, na vier finales te hebben verloren. Waaronder de WK-finale in 2014. Bondscoach Lionel Scaloni, met wie Messi nog samenspeelde op het WK van 2006, kan een geweldig elftal opstellen, maar komt in de problemen bij blessures. De Argentijnen zijn in de breedte minder dan Brazilië en verschillende Europese landen.

Te veel goede voetballers bij Frankrijk?

De belangrijkste Europese kandidaat voor het wereldgoud is titelverdediger Frankrijk. Over een selectie met kwaliteit gesproken. In iedere linie loopt Les Bleus over van het talent. En dan heeft bondscoach Didier Deschamps nog niet eens de beschikking over N’Golo Kanté en Paul Pogba. Op vrijwel iedere positie kan Deschamps twee absolute topspelers opstellen. Maar daarin schuilt ook het gevaar. Dat je wellicht ook te veel goede voetballers in één selectie kunt hebben, dat bewezen de Fransen de afgelopen anderhalf jaar. Ook op het EK was er aan kwaliteit geen gebrek, maar Zwitserland bleek in de achtste finales een niet te nemen horde. En in de Nations League ontsnapte Frankrijk aan degradatie. Twee keer werd er verloren van Denemarken, ook op het WK tegenstander van Frankrijk.

Dringen achter topfavorieten

Met Argentinië, Brazilië en Frankrijk hebben we de topfavorieten voor de titel gehad. Achter het drietal is het dringen geblazen met de overige kanshebbers, allemaal uit Europa. Duitsland, Spanje en Engeland lijken in die groep over de beste papieren te beschikken, voor België, Kroatië, Portugal en Nederland. Voor al die landen geldt dat ze niet over de kwaliteiten van de topfavorieten beschikken. Maar in het voetbal wint niet altijd de ploeg met de beste spelers.

Wie wordt de verrassing van het toernooi?

Met die brede subtop belooft het een interessant WK te worden. Genoeg landen hebben de mogelijkheden het de drie favorieten moeilijk te maken. En wie weet welke andere ploeg nog kan verrassen. Geen WK natuurlijk zonder surprises. Maar we verwachten niet dat er uit andere delen van de wereld landen zijn die een serieuze gooi naar de titel kunnen doen, al zijn we benieuwd naar de prestaties van onder andere Marokko en Mexico. En wat kan Qatar? Het organiserende land is de enige deelnemer die een fatsoenlijke voorbereiding heeft gekend.

Voorspelling TOTO

De Grote Drie, en dan een hele hoop andere kanshebbers. Het WK 2022 ligt wat ons betreft helemaal open, maar Brazilië heeft wel echt de beste papieren. Als verrassing tippen we Denemarken. De Denen beschikken over een ijzersterke ploeg die in de Nations League dus Frankrijk twee keer klopte en op dit WK maar voor weinig ploegen onder hoeft te doen. Veel hangt natuurlijk af van het toernooiverloop. Komt Denemarken Argentinië al in de achtste finales tegen, dan is de kans groot dat het toernooi vroegtijdig stopt. Dat geldt ook voor de prestaties van Oranje. Een goed WK is mogelijk, maar dan wel als we de échte favorieten pas later in het toernooi treffen.

Halvefinalisten WK volgens TOTO
Brazilië
Argentinië
Denemarken
Spanje

BEKIJK ALLE WEDOPTIES