Voorspelling WK Darts 2023: Van Gerwen topfavoriet in brede rij kanshebbers!

Ally Pally - TOTO

15 december is in Alexandra Palace in Londen het WK Darts 2023 van start gegaan. Wie zijn de favorieten, de outsiders, de dark horses en welke Nederlanders doen er mee? Je leest het in onze uitgebreide voorbeschouwing!

PDC WK Darts 2023
15 december 2022 – 3 januari 2023
Alexandra Palace, Londen (Eng)

BEKIJK ALLE INFO OVER HET WK DARTS

 

De top in het internationale darten wordt met het jaar breder. Net als voor de vorige WK’s trekken we ook voor het toernooi van 2023 weer de conclusie dat er meer kanshebbers dan ooit zijn. Het blijkt ook uit de cijfers van het huidige seizoen. De 58 toernooien die de PDC dit jaar organiseerde leverden liefst 24 verschillende winnaars op. Toch is er één topfavoriet aan te wijzen. Eén van die 24 winnaars won tien toernooien. Zijn naam? Michael van Gerwen. Zo dominant als halverwege het vorige decennium was het niet – en wordt het vermoedelijk ook nooit meer – maar dat Mighty Mike weer helemaal opgeleefd is, is een feit. Na zijn derde wereldtitel in januari 2019 kwam de klad erin bij de Nederlander. Zo erg zelfs, dat Van Gerwen vorig jaar de nummer één positie op de wereldranglijst na zeven jaar (!) kwijtraakte.

Dit jaar krabbelde de Brabander uit het dal. In juni won Van Gerwen de Premier League, zijn eerste major sinds november 2020. Er volgden er nog drie. De World Matchplay, de World Grand Prix en vorige maand nog de Players Championship Finals. Vier majortitels in een halfjaar, het zijn cijfers die terug doen denken aan die periode halverwege de jaren ’10. Ook het zelfvertrouwen is terug bij onze landgenoot, die voor het toernooi liet weten ‘mentaal sterker dan ooit te zijn’. Niet toevallig juist nu publiek weer overal helemaal terug is. Het was geen geheim dat Van Gerwen niet kon wennen aan het spelen voor lege zalen.

De loting

Als nummer drie van de wereldranglijst zit Van Gerwen in het onderste deel van het bracket. Tot aan de halve finale ontloopt de drievoudig wereldkampioen die andere grote topfavorieten; nummer één van de wereld Gerwyn Price, regerend wereldkampioen Peter Wright en vicewereldkampioen Michael Smith. Op papier zijn zij de grootste concurrenten voor Van Gerwen. Maar ook zonder de aanwezigheid van dat drietal is het schema richting de halve finale zwaar. Onder andere Dirk van Duijvenbode, Europees kampioen Ross Smith en oud-wereldkampioenen Rob Cross en Gary Anderson zitten in de onderste kwart van het schema.

Als we naar de andere delen van het schema kijken zien we dat een makkelijke route naar de (halve) finale op papier niet meer bestaat. Zo kan Price in de derde ronde al Raymond van Barneveld tegenkomen. Barney maakte bij de Grand Slam of Darts grote indruk door onder andere Dave Chisnall, Simon Withlock én Price, zelfs twee keer, te verslaan. En in het tweede kwart is een clash tussen de twee beste Engelse darters op het moment mogelijk in de kwartfinale: Michael Smith tegen Luke Humphries. Hun landgenoten Nathan Aspinall en Callan Rydz, de grote verrassing van het toernooi van vorig jaar, staan mogelijk in de derde ronde al tegenover elkaar.

New kid on the block

Dan hebben we al veertien namen genoemd. Allemaal darters die het in zich hebben minstens de halve finales te halen. En dan zijn we er nog lang niet. Wat te denken van top-10 spelers Jonny Clayton, James Wade en Danny Noppert, die dit jaar op de UK Open zijn eerste major won. Of de Vlaamse favoriet Dimitri Van den Bergh en Joe Cullen, de winnaar van de Masters dit jaar. Maar dan hebben we één naam nog niet genoemd. Die van Josh Rock. Pas 21 jaar, ongeplaatst en debutant, en dé new kid on the block. Rock vestigde dit jaar zijn naam op de tour door een 9-darter te gooien tegen Van Gerwen en het jeugd WK te winnen.

Nederlanders op het WK 2023

Met Van Gerwen, Van Barneveld, Van Duijvenbode en Noppert hebben we al vier van de in totaal twaalf Nederlanders genoemd. Jermaine Wattimena, Vincent van der Voort, Geert Nentjes, Danny Jansen, Danny van Trijp, Jimmy Hendriks, Niels Zonneveld en Martijn Kleermaker zijn ook van de partij. Wint Zonneveld zijn eerste ronde, dan is hij de eerste tegenstander voor Van Gerwen. Wattimena speelt een eventuele tweede ronde tegen Michael Smith, Van de Voort wacht in de derde ronde een mogelijke confrontatie met Humphries.

Outsiders & dark horses

De top is breder dan ooit, wat het lastiger maakt voor dark horses om ver te komen. Josh Rock zou zo’n outsider kunnen zijn, maar is dat gezien zijn vorm en prestaties in 2022 eigenlijk nauwelijks meer te noemen. Ryan Searle haalde op de vorige twee WK’s al de kwartfinales en is een gevaarlijke klant in het gedeelte van Price, Van Barneveld en Noppert, waarin ook José de Sousa nog zit. De Portugees is voor iedere tegenstander een gevaarlijke klant, maar zal om écht ver te komen toch eens zijn rekenkunsten moeten verbeteren. Dan is er nog Chris Dobey, die in drie van de laatste vier WK’s de kwartfinale haalde. En voor een échte dark horse kijken we naar Beau Greaves. Een van de drie deelnemende dames en pas 18 jaar. Geen van de mannen zal graag tegen dit aankomend talent spelen en met de steun van de zaal zijn verrassingen niet ver weg.

Voorspelling TOTO

Met de ene Michael (Smith) in de bovenste helft van het schema en de andere (Van Gerwen) in de onderste is een finale tussen de winnaars van de laatste twee majors mogelijk. Dat is dan ook de finale die wij voorspellen, en voor de winst gaan we dan uiteraard voor onze eigen TOTO Darts King Van Gerwen. Als outsiders kijken we naar Dave Chisnall en een andere TOTO Darts King, Van Barneveld. Chizzy haalde in 2021 de halve finales en moest vorig jaar – net als Van Gerwen – opgeven door een coronabesmetting. Met een quotering van 35 kun je bij een overwinning van de Brit een mooie slag slaan. Dat geldt ook bij een enorme stunt van Van Barneveld. Dan pak je zelfs 55 keer je inleg!

Quoteringen TOTO

Michael van Gerwen wint WK Darts 2023 > 3.50

Gerwyn Price wint WK Darts 2023 > 7.00

Michael Smith wint WK Darts 2023 > 8.25

Peter Wright wint WK Darts 2023 > 11.00

Josh Rock wint WK Darts 2023 > 14.00

Wedtips TOTO

1e ronde: Beau Greaves wint van William O’Connor > 2.90

Nathan Aspinall wint 3e kwart > 8.75

Raymond van Barneveld wint 2e kwart > 14.00

 

Waar kun je het WK Darts 2023 zien op tv?

Tijdens het WK darts zijn we verzekerd van bijna drie weken topdarts. Je kunt het WK darts gewoon volgen op de livestream van TOTO. Log hiervoor in op jouw account en ga naar het live aanbod van TOTO. Elke wedstrijd kun je volgen in onze livestream!

Kijk je liever tv? Ook dan hoef je je geen zorgen te maken. In Nederland worden alle wedstrijden uitgezonden bij streamingdienst Viaplay.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.

ZET IN & WIN!

 

HOE WERKT TOTO SPORT?