Met vijf Nederlanders begint zaterdag de 28e editie van de World Matchplay, het grootste dartstoernooi van de PDC in de zomer. Kan Michael van Gerwen in Blackpool dan eindelijk zijn eerste titel van 2021 grijpen?

World Matchplay
17-25 juli 2021
Winter Gardens, Blackpool (Eng)

Quoteringen TOTO
Winst Michael van Gerwen > 5.75
Winst Gerwyn Price > 5.80
Winst Jose de Sousa > 8.00

Bij TOTO kun je inzetten op wie het toernooi gaat winnen, wie er in de halve finales komen (de winnaars van ieder kwart van het schema) en uiteraard op de losse wedstrijden.

Wie wint volgens jou dit toernooi?

Van Gerwen won in zijn carrière alles wat er te winnen valt, en dus ook de World Matchplay. In 2015 en 2016 was de Brabander de sterkste in de Winter Gardens. Het waren de tijden waarin onze landgenoot schier onverslaanbaar was, maar dat is al een tijdje niet meer zo. In 2020 was Van Gerwen al niet in beste doen, dit jaar presteert de drievoudig wereldkampioen ver ondermaats. Halverwege het jaar staat de teller van het aantal toernooizeges nog op nul. Maar daar zou deze week zomaar eens verandering in kunnen komen.

Grotendeels met publiek

De World Matchplay zal namelijk – zoals het er daags voor het toernooi naar uitziet – grotendeels voor een volle zaal gespeeld worden. De eerste ronde zal nog afgewerkt worden voor een gelimiteerd aantal toeschouwers, vanaf de tweede ronde mag de zaal volledig gevuld worden. En dat is in het voordeel van Van Gerwen. Naar eigen zeggen gooit Mighty Mike beter met fans in de zaal, en voornamelijk zijn minder ervaren tegenstanders zullen wat minder kunnen omgaan met de terugkeer naar het oude normaal. Neem Van Gerwens tegenstander in de eerste ronde, Damon Heta. De 33-jarige Australiër heeft pas twee jaar zijn tourkaart en heeft dus vaker zonder dan met publiek gegooid op grote toernooien.

De loting

Als nummer drie van de plaatsingslijst ontloopt Van Gerwen in ieder geval tot aan de halve finales Peter Wright en een duel tegen de nummer één van de wereld Gerwyn Price is pas in de finale mogelijk. Op weg naar die halve finale kan onze landgenoot onder andere Nathan Aspinall, Gary Anderson en Daryl Gurney tegenkomen. Wright en Price treffen in de eerste ronde een Nederlandse tegenstander. Jeremaine Wattimena werd als lucky loser gekoppeld aan Price en Danny Noppert trof het met Wright niet bij de loting. Dirk van Duijvenbode speelt tegen Jonny Clayton, Vincent van der Voort tegen Dave Chisnall.

Andere kanshebbers & outsiders

Wij zien dus alle kansen voor Van Gerwen op zijn derde zege in de Winter Gardens. Met een quotering van 5.75 is de Nederlander nipt ook favoriet voor de eindzege. Price volgt met 5.80 en Jose de Sousa is met 8.00 net boven Wright (8.75) de derde grote kanshebber. De Belg Dimitri van den Bergh is titelverdediger en Clayton mag als winnaar van de Premier League niet in het rijtje favorieten ontbreken. Als outsider tippen we Callan Rydz. Het talent uit Engeland, onlangs 23 geworden, schurkt al eventjes tegen de wereldtop en zit in een redelijk makkelijk gedeelte van het speelschema. Een plek in de halve finale sluiten we niet uit voor de jonge Brit!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?