Grand Prix Bahrein

De Grand Prix van Bahrein verscheen in 2004 op de Formule 1-kalender. Sindsdien werd de race alleen in 2011 overgeslagen vanwege de onrusten van de Arabisch lente. In de golfstaat werd in 2004 vlakbij de hoofdstad Manama het Bahrain International Circuit aangelegd. Hier is plek voor 70.000 toeschouwers, die er vanwege het Corona-virus niet zullen zijn. Vanaf 2014 wordt de GP van Bahrein grotendeels onder lamplicht verreden. In 2020 is deze race de tweede stop op de agenda en het gevarieerde parcours kan een goede indicatie geven voor het verloop van de rest van het seizoen. 

Ook interessant: Feiten en cijfers | Geschiedenis | Type circuit | Eerdere winnaars | GP in 2019 | Verstappen tijdens GP Bahrein | Vettel tijdens GP Bahrein | Hamilton tijdens GP BahreinFavorieten 2020 | Starttijden 2020

Feiten en cijfers Grand Prix Bahrein

 • Eerste editie in F1: 2004
 • Aantal edities in F1 tot 2020: 15
 • Lengte van het circuit: 5,412 km
 • Aantal af te werken ronden: 57
 • Recordwinnaar in Formule 1: Sebastian Vettel (4 keer)
 • Ronderecord: 1:31.447 – Pedro de la Rosa
 • Winnaar 2019: Lewis Hamilton

Geschiedenis circuit

In 2002 werd onder aanvoering van de kroonprins van Bahrein begonnen met de bouw van het Bahrain International Circuit. De gerenommeerde Duitse architect Hermann Tilke was verantwoordelijk voor het ontwerp. Hij ontwierp ook onder andere het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi en de circuits in Singapore en Shanghai. Het parcours ligt in de woestijn, maar door een speciale spray kan de invloed van opvliegend zand op het circuit worden geminimaliseerd.

Het circuit in Sakhir wordt naast de Formule 1 ook voor onder andere dragraces, de GP2 Series en V8 Supercar races gebruikt. De baan kan bovendien eenvoudig worden aangepast in een ‘endurance circuit’. In 2010 werd dit bij de GP van Bahrein voor de eerste en voorlopig laatste keer gedaan.

Grand Prix Bahrein - TOTO

De GP van Bahrein wordt sinds 2014 onder kunstlicht verreden.

Wat voor baan is het Bahrain International Circuit?

Het Bahrain International Circuit heeft voor elke coureurs wel iets te bieden. Er zijn drie lange rechte stukken waar de topsnelheid voor verschillen kan zorgen. Daarnaast is er een technische bochtige sectie, met enkele doordraaiers, maar ook stop-en-go werk. De voornaamste plek om in te halen in het start-finish gedeelte dat eindigt met de scherpe Michael Schumacher-bocht. Hier kan de DRS een groot verschil maken.

Inhalen is in Bahrein relatief goed te doen, en door de grote uitloopstroken zijn kleine foutjes niet direct fataal. Hierdoor kan een open strijd ontstaan en durven de coureurs normaliter meer aan te vallen dan in bijvoorbeeld het krappe stratenrondje in Monaco. De hoge temperatuur en het grove asfalt zorgen voor een vrij snelle slijtage. De coureurs moeten de banden daarom optimaal zien te conserveren en ook de bandenstrategie is erg belangrijk.

Wedden op voetbal speel bewust toto

Eerdere winnaars GP Bahrein

Van de nog actieve coureurs wisten alleen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton de GP van Bahrein te winnen. De eerste winnaar in de golfstaat was Michael Schumacher, waarna ook Fernando Alonso (drie keer), Felipe Massa (twee keer) en Jenson Button aan het langste eind trokken. Vettel is de recordhouder in Bahrein met vier zeges. Van alle teams wist Ferrari het vaakst als eerste over de finish te komen. De zes overwinningen van de Italiaans renstal kunnen in 2020 worden geëvenaard door Mercedes als Hamilton of Valtteri Bottas wint.

Hoe verliep de Grand Prix van Bahrein in 2019?

Vorig jaar pakte Mercedes een één-tweetje in de woestijn van Bahrein. Hamilton werd eerste en Bottas tweede. Wanneer we de uitslag bekijken leek het Duitse team dominant, maar dat beeld klopt niet helemaal. De Monegask Charles Leclerc maakte namelijk de meeste indruk en verdiende eigenlijk de overwinning. De coureur van Ferrari startte vanaf pole en was lange tijd de leider in de race. Door motorproblemen werd Leclerc in de slotfase ineens voorbijgesneld door Hamilton en Bottas en kwam ook Max Verstappen (uiteindelijk vierde) nog dichtbij.

Opvallend is dat Vettel behoorlijk in de fout ging vorig jaar. Na vier keer winst zou je verwachten dat de ervaren Duitser achter Leclerc soepel naar het podium zou kunnen rijden en Mercedes op afstand kon houden. Vettel spinde echter en werd kleurloos vijfde. Dit bleek een opmaat voor meer fouten in zijn seizoen.

Bekijk hieronder een samenvatting van de race van 2019

Max Verstappen tijdens GP Bahrein

Max Verstappen en Bahrein is een ongelukkige combinatie gebleken tot nu toe. De 22-jarige Nederlander deed vijf keer mee in het Arabische land en viel maar liefst drie keer uit. Daarnaast werd hij een keer zesde (in 2016) en in 2019 dus vierde. Er zijn maar weinig GP’s waar Verstappen een mindere geschiedenis heeft en daarom zijn de verwachtingen niet al te hooggespannen voor dit jaar.

Geschiedenis Sebastian Vettel Grand Prix Australië

Sebastian Vettel is zoals gezegd de recordhouder van de Bahrein GP. De Duitser deed elf keer mee, en opvallend is dat hij naast zijn vier keer winst maar één andere keer op het podium wist te eindigen (tweede in 2009). Het is voor Vettel dus hit-or-mis. Twee van de laatste drie edities was het ‘hit’.

Prestaties Lewis Hamilton Grand Prix Bahrein

Lewis Hamilton deed mee aan twaalf van de vijftien edities van de GP van Bahrein. De Brit won ‘slechts’ drie keer. Daarnaast zijn dit zijn podiumprestaties:

 • Twee keer tweede
 • Drie keer derde

Hamilton viel nog nooit uit in Bahrein en wist de laatste zes jaar op het podium te finishen.

Lewis Hamilton - TOTO

Lewis Hamilton zegevierde in 2019 in Bahrein.

Favorieten 2020

Hoe de auto’s dit jaar precies presteren is nog een groot vraagteken. Wanneer we afgaan op de prestaties in de voorgaande jaren, dan lijkt het parcours in Bahrein meer geschikt te zijn voor de hoge topsnelheid van Ferrari. De Italianen wonnen twee van de laatste drie keer en was zonder pech ook in 2019 de beste geweest.

Wat betreft de kansen van Verstappen mag duidelijk zijn dat hij hier niet de uitgesproken favoriet is. Red Bull pakte in 2013 voor het laatst de winst in Bahrein en Verstappen zelf is ook geen goede match met het woestijncircuit gebleken. Inzetten op Hamilton of één van de beide Ferrari-coureurs lijkt in dit vroege stadium van het seizoen de beste keuze. Bottas haalde de laatste drie jaar weliswaar het podium, maar we schalen hem toch net iets lager in dan zijn teamgenoot.

Starttijden 2020 (Nederlandse tijd)

 • Eerste vrije training: vrijdag 20 maart 12:00 uur
 • Tweede vrije training: vrijdag 20 maart 16:00 uur
 • Derde vrije training: zaterdag 21 maart 13:00 uur
 • Kwalificatie: zaterdag 21 maart 16:00 uur
 • Race: zondag 22 maart 16:10 uur