Geschiedenis circuit
In 2002 werd onder aanvoering van de kroonprins van Bahrein begonnen met de bouw van het Bahrain International Circuit. De gerenommeerde Duitse architect Hermann Tilke was verantwoordelijk voor het ontwerp. Hij ontwierp ook onder andere het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi en de circuits in Singapore en Shanghai. Het parcours ligt in de woestijn, maar door een speciale spray kan de invloed van opvliegend zand op het circuit worden geminimaliseerd.
Het circuit in Sakhir wordt naast de Formule 1 ook voor onder andere dragraces, de GP2 Series en V8 Supercar races gebruikt. De baan kan bovendien eenvoudig worden aangepast in een ‘endurance circuit’. In 2010 werd dit bij de GP van Bahrein voor de eerste en voorlopig laatste keer gedaan.
De GP van Bahrein wordt sinds 2014 onder kunstlicht verreden.
Wat voor baan is het Bahrain International Circuit?
Het Bahrain International Circuit heeft voor elke coureurs wel iets te bieden. Er zijn drie lange rechte stukken waar de topsnelheid voor verschillen kan zorgen. Daarnaast is er een technische bochtige sectie, met enkele doordraaiers, maar ook stop-en-go werk. De voornaamste plek om in te halen in het start-finish gedeelte dat eindigt met de scherpe Michael Schumacher-bocht. Hier kan de DRS een groot verschil maken.
Inhalen is in Bahrein relatief goed te doen, en door de grote uitloopstroken zijn kleine foutjes niet direct fataal. Hierdoor kan een open strijd ontstaan en durven de coureurs normaliter meer aan te vallen dan in bijvoorbeeld het krappe stratenrondje in Monaco. De hoge temperatuur en het grove asfalt zorgen voor een vrij snelle slijtage. De coureurs moeten de banden daarom optimaal zien te conserveren en ook de bandenstrategie is erg belangrijk.