De Grand Prix van Italië en de GP van Groot-Brittannië zijn de enige twee Formule 1-races die nog geen enkele keer zijn overgeslagen in de koningsklasse van de autosport. Gelukkig zal ook in het door corona getekende Formule 1-seizoen 2020 de race op Monza doorgang vinden.

Naast de 70e editie van de GP Italië op zondag 6 september volgt een week later een tweede race in de laars van Europa. Op het Mugello circuit in Toscane wordt op zondag 13 september de eerste en waarschijnlijk laatste editie van de Grand Prix van Toscane verreden. De derde race op Italiaanse bodem zal vervolgens, hopelijk, op 1 november plaatsvinden op Imola.

Ook interessant: Feiten en cijfers | Geschiedenis | Type circuit | Eerdere winnaars | GP in 2019 | Verstappen tijdens GP Italië | Lewis Hamilton | Sebastian VettelFavorieten | Starttijden 2020 ZET IN & WIN

Feiten en cijfers Grand Prix Italië

 • Eerste editie in F1: 1950
 • Aantal edities in F1 tot 2020: 69
 • Lengte van het circuit: 5,793 km
 • Aantal af te werken ronden: 53
 • Recordwinnaar in Formule 1: Michael Schumacher en Lewis Hamilton (5 keer)
 • Ronderecord: 1.21.46 – Rubens Barrichelo
 • Winnaar 2019: Charles Leclerc

Geschiedenis circuit

De Grand Prix van Italië is een van de oudste nationale races ter wereld door de oprichting in 1921. Alleen in Frankrijk, Amerika, Spanje en Rusland werd eerder een nationale race gehouden. Bijzonder is dat al in 1922 voor de eerste maal op Monza werd gereden. Het circuit is dus bijna net zo oud als de GP zelf. Het is daarom niet verwonderlijk dat ook de F1 bij oprichting in 1950 direct bij Monza aanklopte om een race te organiseren.

Zoals alle oude circuits is ook Monza door de jaren heen meerdere malen aangepast en vooral een stuk veiliger gemaakt. Een tijd lang waren er zogenoemde kombanen opgenomen in het parcours. Deze verticaal schuin oplopende bochten kennen we tegenwoordig vooral van Amerikaanse races. De extreem hoge snelheden die coureurs op Monza haalden heeft in het verleden al aardig wat slachtoffers gemaakt. Gelukkig zorgen de toegevoegde chicanes voor een lagere snelheid en minder dodelijke ongevallen.

Monza en de Italiaanse Grand Prix zijn onafscheidelijk in de F1. Alleen in 1980 zorgden werkzaamheden voor een eenmalige race op het Imola circuit. Voor de tweede race in Italië in het gemankeerde F1 seizoen 2020 is gekozen om te racen om het Mugello Circuit. Dit circuit is in handen van Ferrari en wordt gebruikt voor de testen van deze Italiaanse renstal. In 2012 streek het F1-circus er al eens neer voor in-season testen. De MotoGP komt elk jaar naar Mugello voor de Italian Motor Grand Prix.

Als alles volgens plan verloopt bezoekt de F1 begin november voor de derde keer Italië op om Imola te racen.

Wat voor circuit is Monza?

Extreem gevaarlijk is Monza niet meer, maar het is nog altijd het snelste circuit op de kalender. Wie dacht dat het in Spa-Francorchamps al vol met de voet op het gas ging zal zich verwonderen over de gemiddelde snelheid op Monza. Er zijn in het bijna 5,8 kilometer lange parcours maar elf bochten. Inhalen is in de DRS-zones mogelijk, maar omdat het vrijwel altijd plankgas gaat is dit zeker niet eenvoudig. Logischerwijs heb je een groot voordeel op Monza als je auto een hoge topsnelheid heeft.

Hoe zit het met Mugello?

Ook Mugello is een circuit waarbij de topsnelheid van groot belang is. Toch zit hier iets meer variatie in. De Toscaanse baan is 5.245 kilometer lang en telt veertien bochten. Het start-finish gedeelte is bijzonder lang en daar kunnen de teams met hoge snelheid relatief eenvoudig een inhaalslag slaan. De bochten kunnen vaak in hoge versnellingen worden genomen, maar de downforce en het bochtenwerk speelt op Mugello een grotere rol dan op Monza. De rollende heuvels van Toscane zorgen daarnaast voor aardig wat hoogteverschillen op het parcours.

Monza is het snelste circuit op de kalender, maar kenmerkt zich ook door een aantal chicanes

Eerdere winnaars GP Italië

Van de 69 voorgaande winnaars van de Grand Prix van Italië steken Michael Schumacher en Lewis Hamilton, zoals op de meeste parcours, boven de rest uit. Beide coureurs wonnen vijf keer op Monza. Naast Hamilton wonnen ook deze nog altijd actieve coureurs de GP Italië:

 • Sebastian Vettel (drie keer)
 • Charles Leclerc (één keer)

Op de lijst met meervoudige winnaars zien we daarnaast namen van toppers als Piquet, Ascari, Fangio, Prost, Senna en Lauda.

Hoe verliep de Grand Prix van Italië in 2019?

Vorig jaar was de GP van Italië de veertiende race van het seizoen. In die periode begon Leclerc ineens veel punten te pakken. De Monegask deed dit ook in Italië. Hij kwalificeerde zich als eerste en wist deze positie nipt vast te houden tijdens de race. Bottas werd tweede op minder dan een seconde. De Fin kon Hamilton inhalen vanwege een iets betere bandenstrategie. Hamilton werd nog wel derde.

Verstappen kreeg een gridstraf aan zijn broek voor wijzigingen aan de auto en zette in de kwalificatie geen tijd neer. Vanaf startpositie twintig wist hij alsnog achtste te worden.

Max Verstappen tijdens GP Italië

De GP van Italië is misschien wel de race waar Max Verstappen het minst presteert. De Nederlander werd er achtereenvolgens twaalfde, zevende, tiende, vijfde en achtste. Hij pakte er kortom nog maar een handjevol punten in vijf edities. Dit komt natuurlijk vooral omdat Red Bull Racing de laatste jaren een fantastische auto weet af te leveren voor krappe en bochtige circuits, maar op topsnelheid anderen voor moet laten gaan.

Qua kansen in Italië zijn er daarom op voorhand meer mogelijkheden voor Verstappen op Mugello dan op Monza. De Nederlander blijft verbazen dit seizoen, maar zal op Monza normaliter pure power missen om Mercedes uit te dagen.

Lewis Hamilton 

Diametraal tegenover de prestaties van Verstappen en Red Bull staan de prestaties van Lewis Hamilton en Mercedes op Monza. Mercedes heeft juist de topsnelheid als geen ander in de vingers en weet daarmee elk ander team af te troeven. Hoewel Hamilton zijn eerste vijf races op Monza matige prestaties noteerde won hij vijf van de laatste acht edities van de GP Italië op Monza.

Als we Mugello met Silverstone en vooral met Spa-Francorchamps mogen vergelijken dan geeft dit ook goede vooruitzichten voor Hamilton. Al kan dit dominantie van Mercedes daar iets minder evident zijn.

Sebastian Vettel

Sebastian Vettel en Ferrari maken er een potje van in 2020. Het gevallen topteam werd dertiende en veertiende in de Grand Prix van België. Vettel staat dertiende in de stand om de wereldtitel. Hoewel Mugello de thuisbaan is van Ferrari zien we Vettel zelfs daar niet winnen. Op Monza kunnen ze dit door het ontbreken van puur vermogen al helemaal vergeten.

Favorieten Italiaanse Grand Prix 2020 en Grand Prix van Toscane 2020

Op Monza komen zonder grote incidenten alleen Bottas en Hamilton in aanmerking voor de winst. Als deze incidenten er wel zijn staat Verstappen natuurlijk te springen om de vrijgekomen posities in te nemen. Op voorhand kan je hier niet op rekenen.

Op Mugello komt er mogelijk een meer open strijd. Toch lijkt ook hier Mercedes de overhand te krijgen door met name het erg lange start-finish stuk. Interessant is de opleving van Renault in de Grand Prix van België. Ricciardo en Ocon werden vierde en vijfde. Mogelijk kunnen ze dit huzarenstukje herhalen op Mugello.Kan Max Verstappen het de Mercedes-coureurs weer lastig maken in Italië?

Starttijden (Nederlandse tijd)

GP Italië

 • Eerste vrije training: vrijdag 4 september 11.00 uur
 • Tweede vrije training: vrijdag 4 september 15.00 uur
 • Derde vrije training: zaterdag 5 september 12.00 uur
 • Kwalificatie: zaterdag 5 september 15.00 uur
 • Race: zondag 6 september 15.10 uur

GP van Toscane

 • Eerste vrije training: vrijdag 11 september 11.00 uur
 • Tweede vrije training: vrijdag 11 september 15.00 uur
 • Derde vrije training: zaterdag 12 september 12.00 uur
 • Kwalificatie: zaterdag 12 september 15.00 uur
 • Race: zondag 13 september 15.10 uur