Een week na de Tour de France staat alweer het volgende grote wielerevenement voor de deur. In en rond het Italiaanse Imola wordt dit weekend het WK gehouden. Met name bij de wegwedstrijd bij de vrouwen is kans op Nederlands succes groot!

Het parcours, met start en finish op het bekende racecircuit van Imola, kent behoorlijk wat hoogtemeters. Er wordt een lokale ronde van 28,8 kilometer gereden met daarin twee klimmetjes, waarbij het stijgingspercentage oploopt tot zo’n 14%. De vrouwen werken de ronde vijf keer af, de mannen negen keer. Bij de dames komt het neer op zo’n 2800 hoogtemeters, bij de heren op ongeveer 5000. Het mag duidelijk zijn: de favorieten voor de wereldtitels moeten we zoeken in de hoek van de klimmers.

Wegwedstrijd vrouwen: opnieuw Oranje boven

De regenboogtrui bij de vrouwen is al drie jaar in Nederlands bezit. De kans dat hier een vierde jaar aan toegevoegd wordt, is vrij groot. Met Annemieke van Vleuten, Anna van der Breggen, Chantal Blaak en Marianne Vos verschijnt de Nederlandse equipe met vier ex-wereldkampioenen aan de start. Titelverdedigster Van Vleuten zou normaal gesproken de uitgesproken topfavoriete zijn geweest, maar in de Giro Rosa brak ze vorige week bij een val haar pols. Toch is ze fit genoeg bevonden haar titel te verdedigen. Of ze daar ook daadwerkelijk toe in staat geacht moet worden, is de vraag. De weg naar een nieuwe wereldtitel én de dubbel, na haar winst in de tijdrit afgelopen donderdag, ligt open voor Van der Breggen.

WEDTIP
Anna van der Breggen wint de wereldtitel > 2.70

Vorig jaar werd Annemieke van Vleuten na een indrukwekkende solo wereldkampioene. 

Wegwedstrijd mannen: geen uitgesproken topfavoriet

Hoewel er ook bij de vrouwen uiteraard kanshebsters uit andere landen zijn (Elisa Longo Borghini, Lizzie Deignan, Katarzyna Niewiadoma), is het lijstje favorieten bij de mannen een stuk gevarieerder. We komen al snel op een tiental landen met ieder een favoriet voor de wereldtitel. Maar van een echte uitgesproken topfavoriet is geen sprake. Voor de wat klassiekere renners (Wout van Aert, Julian Alaphilippe) is het parcours wellicht te zwaar, voor de klassementsrenners (Tadej Pogacar, Jakob Fuglsand) weer te licht. Een interessante factor gaat het weer worden. In tegenstelling tot de droge zaterdag wordt zondag wisselvallig weer voorspeld. Wij gaan daarom voor een outsider, die bewezen heeft in moeilijke omstandigheden een zware koers te kunnen winnen én al eens eerder wereldkampioen werd: Michal Kwiatkowski

WEDTIP
Michal Kwiatkowski wint de wereldtitel > 18.00

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze wedtips?