Wijndal gelooft na moeizame start dat hij kan slagen bij Ajax

TOTO nieuws

AMSTERDAM – Owen Wijndal had zich zijn start bij Ajax heel anders voorgesteld. De linkerverdediger kwam vorig jaar zomer voor 10 miljoen euro over van AZ en rekende in Amsterdam ook direct op een belangrijke rol. Bijna halverwege de competitie staat de teller op slechts zes duels in de Eredivisie en krijgt de bekritiseerde Calvin Bassey voorlopig de voorkeur als linksback.

“Als je een transfer als deze maakt, hoop je wel snel een vaste waarde te zijn”, aldus Wijndal. “Maar ik weet wat mijn kwaliteiten zijn. Nu moet ik laten zien dat ik op die plek hoor. Het is aan mij de nummer 1 te worden als linksback. Ik moet ervoor zorgen dat de trainer niet meer om mij heen kan.”

Wijndal liep al vroeg in het seizoen een enkelblessure op. Daardoor stond de verdediger een tijdje aan de kant. Nu hij wel weer fit is, kiest Alfred Schreuder alsnog vaak voor Bassey. De trainer liet Wijndal vorige week wel starten in het bekerduel met FC Den Bosch, maar was toen niet tevreden. “Ik heb met hem gesproken, hij pakt het goed op”, zei Schreuder vrijdag. “Wijndal heeft deze week prima getraind.”

Verschil

Omdat Devyne Rensch wegens een schorsing ontbreekt, is het niet ondenkbaar dat Wijndal zondag in de Klassieker tegen Feyenoord wel vanaf het begin meedoet. Bassey schuift mogelijk door naar het centrum, naar de positie van Rensch, al heeft Schreuder ook andere opties. “Je kan het vaak wel een beetje zien op de training, maar nu weten we nog niet precies wat de trainer gaat doen”, aldus Wijndal. “Bassey speelde de laatste wedstrijden als linksback en hij is fit, dus het is afwachten.”

Wijndal merkt deze weken hoe groot het verschil is tussen AZ en Ajax. Vanwege slechte resultaten en het veelbesproken vertrek van Daley Blind, is het onrustig in Amsterdam. “Het is veel groter allemaal hier”, zegt Wijndal. “Dat merk je helemaal nu het wat minder gaat. Dat is ook logisch. Iedereen verwacht dat Ajax altijd wint. Dat mag en moet ook. Bij AZ kreeg je het ook wel te horen als het slecht ging, maar in iets mindere mate. Hier hoor je het van heel Nederland. Dat is alleen maar goed en daar leer je ook heel veel van.”

De 11-voudig international sluit zich af voor de kritiek die hij van de buitenwacht krijgt. “Ik luister meer naar de mensen om me heen. Mensen binnen de club en mijn medespelers. Dat is voor mij belangrijker dan wat de goegemeente ervan vindt”, aldus Wijndal, die zich via Ajax ook weer in het Nederlands elftal wil spelen. Op het EK van 2021 leek hij in de basis te beginnen, maar toenmalig bondscoach Frank de Boer koos op links toch voor de meer ervaren Patrick van Aanholt. “Natuurlijk baalde ik daar van, maar ik heb gelukkig nog wel twee keer een half uur meegedaan. Gelukkig komen er weer nieuwe toernooien aan. Maar het heeft alleen zin daar over te praten, als ik bij Ajax van grote waarde ben.”

ZET IN & WIN!