Het grasseizoen wordt elk jaar weer afgesloten op het heilige gras van Wimbledon. Gedurende het toernooi lees je elke dag op Toto Extra een voorbeschouwing van een (ATP/WTA) wedstrijd. Wij geven jou onze voorspellingen en wed tips gedurende het toernooi. 

Wie zijn favoriet bij de heren?

Roger Federer
Bij de heren is Federer de favoriet. Hij heeft Wimbledon een hele tijd gedomineerd met 10 finaleplekken en 7 overwinningen. Zeker na zijn overwinning bij de Australian Open en de in vormcrisis verkerende Murray en Djokovic, komt zijn naam weer boven drijven.

Milos Raonic
De verliezend finalist van vorig jaar, Milos Raonic, zien wij als grote kanshebber. Enerzijds door wat hij vorig jaar heeft laten zien en anderzijds doordat zijn concurrenten zich niet voldoende profileren als kanshebbers.

Wie denk jij dat Wimbledon wint?

Wie zijn favoriet bij de dames?

Karolina Pliskova
Bij de dames is Karolina Pliskova de favoriet. De lange Tsjechische heeft het ideale spel om voor te komen op Wimbledon. Een harde service en goede groundstrokes.

Petra Kvitova
Een andere Tsjechische, Petra Kvitova, wordt ook als kanshebber gezien. Zij heeft Wimbledon twee keer gewonnen. Echter is zij net terug van blessure, nadat ze was gestoken met een mes in een privé situatie. Of ze zo snel al klaar kan zijn voor een Grand Slam-overwinning is de vraag. De weg naar een titel ligt helemaal open door de afwezigheid van de zwangere veel-winnaar Serena Williams.

Onze voorspelling: Pliskova wint Wimbledon 2017 bij de dames
Wie denk jij dat Wimbledon wint?
 • Petra Kvitova 40%, 34 stemmen
  34 stemmen 40%
  34 stemmen - 40% van alle stemmen
 • Karolina Pliskova 25%, 21 stem
  21 stem 25%
  21 stem - 25% van alle stemmen
 • Johanna Konta 19%, 16 stemmen
  16 stemmen 19%
  16 stemmen - 19% van alle stemmen
 • Victoria Azarenka 15%, 13 stemmen
  13 stemmen 15%
  13 stemmen - 15% van alle stemmen
Totaal aantal stemmen: 84
27 June 2017 - 18 July 2017
Stemmen is gesloten

Wedden op Wimbledon bij Toto

Wimbledon fun facts

Op Wimbledon staat het vol van de tradities. Er wordt niet gespeeld op de 1e zondag van het toernooi. Er moet in overwegend witte kleding gespeeld worden en alleen groene en paarse accenten zijn geaccepteerd, omdat dit de kleuren van Wimbledon zijn. Het centre court heeft een koninklijke loge, waar de spelers en speelsters een buiging naar maken als zij de baan op komen en er royals aanwezig zijn. De hertog en hertogin van Kent zijn ook traditioneel de personen die de prijsuitreiking doen.

Het toernooi viel in de beginjaren in het aardbeienseizoen. Hierdoor werd het een traditie om aardbeien te serveren. Begin jaren 70 werd ook een toef slagroom geserveerd. Jaarlijks worden er nu zo’n 27.000 kilo aardbeien gegeten tijdens Wimbledon.

Waar dit toernooi bol staat van de tradities, gaat Wimbledon ook met de tijd mee. In 2009 werd er een verschuifbaar dak in gebruik genomen, zodat er bij regen verder gespeeld kan worden op het center court.

Overzicht Wimbledon winnaars
Heren Dames
2016 Murray Serena Williams
2015 Djokovic Serena Williams
2014 Djokovic Kvitova
2013 Murray Bartoli
2012 Federer Serena Williams
2011 Djokovic Kvitova
2010 Nadal Serena Williams

Waar kun je op wedden bij Wimbledon?

Hoeveel games worden er gespeeld? (under / over)
Door Toto wordt een aantal games vastgesteld, waarvan voorspelt moet worden of er meer of minder games worden gespeeld. Bij vrouwentennis ligt deze rond 20 games. Bij mannentennis hangt dit af van het aantal te spelen sets. Bij ‘Best of 3’ (wie wint als eerste 2 sets), ligt dit ook rond de 20 games. Bij ‘Best of 5’ (wie wint als eerste 3 sets), ligt dit rond de 40 games.

Wat wordt de exacte einduitslag in sets?
Welke speler wint en met welke uitslag in sets gebeurt dit. Deze quotering ligt hoger dan wanneer je alleen de winnaar voorspelt.

Is het aantal games Oneven of Even?
Tel alle games van de gespeelde sets bij elkaar op. Kom je dan op oneven of even uit?

Hoeveel sets worden er gespeeld?
Bij deze wedoptie maakt het niet uit wie er wint. Grote gedeeltes van het jaar zijn hier 2 opties, 2 of 3. Bij Davis Cup en Grand Slams zijn er 3 opties, 3, 4 of 5 sets. Quoteringen zijn anders naar gelang het aantal mogelijke uitkomsten.

Toto speluitleg tennis

Tot slot: wie kan er verrassen?

Sinds 1977 is er geen Britse winnaar meer geweest bij de vrouwen. Viriginia Wade won dat jaar van onze Nederlandse Betty Stöve. Nu er sinds lange tijd weer een Britse vrouw in de top 10 staat in de naam van Johanna Konta, is alle hoop op haar gevestigd. Zij haalde onlangs de finale op het grastoernooi van Nottingham. Bij de Engelsen is het dus al gaan kriebelen.

Voor Wimbledon zijn er bij de heren nog 16 plaatsen en bij de dames 12 plaatsen beschikbaar. Deze worden ingevuld via het kwalificatietoernooi. Het kwalificatietoernooi vind plaats van 26 tot en met 29 juni. Wimbledon gaat van start op 3 juli en de laatste finalewedstrijd is op 16 juli.