Kwalificatie Nederland WK 2022

Yes! We mogen onze oranjekleding weer tevoorschijn halen: het Nederlands Elftal heeft zich gekwalificeerd voor het WK voetbal 2022. Onder leiding van bondscoach Louis van Gaal wordt geprobeerd om voor de eerste keer die felbegeerde gouden cup te veroveren. Maar hoe verliep de kwalificatie voor het wereldkampioenschap?

terug

Kwalificatie Nederland voor het WK

Op papier had Nederland een relatief makkelijke kwalificatie voor de boeg. Oranje werd in Poule G ingedeeld met Gibraltar, Letland, Montenegro, Noorwegen en Turkije. Vooral die laatste twee tegenstanders zouden voor de meeste tegenstand moeten zorgen. Nederland begon de kwalificatiereeks onder leiding van bondscoach Frank de Boer niet bijzonder goed. Turkije veraste door met 4-2 te winnen in Turkije. Daarna werden achtereenvolgens werden Letland (2-0) en Gibraltar (0-7) verslagen. Bij vlagen wist Nederland zelfs te imponeren. Op de Turken werd met maar liefst 6-1 revanche genomen en ook Noorwegen werd in de tweede wedstrijd met 2-0 verslagen. Terwijl de eerste wedstrijd nog met 1-1 in Noorwegen gelijk werd gespeeld. Uiteindelijk wist Nederland met 23 punten uit tien wedstrijden de eerste plaats in Poule G veilig te stellen. Oranje sloot daarnaast de poule af met een doelsaldo van 33 doelpunten voor en slechts acht tegen. Turkije bleef met 21 punten achter Nederland en Noorwegen eindigde uiteindelijk als derde in de poule en miste daardoor wederom het WK.

Topscorers WK kwalificatie

Als belangrijkste aanvaller stelde Memphis Depay deze WK-kwalificatiereeks niet teleur. De sterspeler van Barcelona scoorde twaalf doelpunten in tien wedstrijden. Daarnaast gaf hij maar liefst acht assists aan zijn teamgenoten. Daarmee liet Depay zijn teamgenoten ver achter zich. Als tweede volgde Davy Klaassen met vier doelpunten, Donyell Malen met drie doelpunten en Luuk de Jong eveneens met drie doelpunten voor Oranje. In totaal scoorde Nederland 33 doelpunten, waar het acht goals tegen kreeg. Depay heeft daarmee een flinke sprong gemaakt in de topscoorders lijst van het Nederlands Elftal. Hij staat nu derde met 42 doelpunten in 80 interlands. Daarmee staat hij naast Klaas-Jan Huntelaar (42 doelpunten in 76 interlands). Topscoorder van het Nederlands Elftal, Robin van Persie, is ook in het vizier. Van Persie staat met 50 doelpunten in 102 interlands op de eerste plek. Kan Depay hem dit WK al voorbijstreven?

Selectie Nederland op het WK

De selectie van Oranje voor het WK is nog niet bekend. Bondscoach Louis van Gaal hoeft pas op 13 november zijn definitieve selectie in te leveren. Slechts acht dagen voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal.

Drie extra spelers in de WK-selectie van het Nederlands Elftal

Bondscoach van Gaal kreeg nog wel een meevaller. Zo heeft de Wereldvoetbalbond FIFA besloten dat de selectie voor aankomend toernooi mag bestaan uit maar liefst 26 spelers. Dit zijn er drie meer dan gebruikelijk. Tijdens het EK van vorig jaar mochten de coaches ook al drie extra spelers in hun selectie opnemen. Als reden geeft de FIFA aan dat het te maken met de planning van het wereldkampioenschap. Normaal gesproken is deze aan het eind van het seizoen in juni en juli. Maar door de enorme hitte in Qatar is het toernooi naar november en december verplaats, als de temperaturen iets verdraaglijker zijn. Daarnaast heeft corona een grote belastbaarheid op de spelers gehad. Om uitputting en extra blessures te voorkomen heeft de FIFA er daarom voor gekozen om het aantal spelers in een selectie te verhogen. Van de 23 spelers mogen er tijdens dit WK vijftien wisselspelers op de bank zitten. Dat betekent dat er acht spelers op de tribune plaats moeten nemen. Van Gaal heeft tot 13 november om na te denken. Daarna moet hij zijn definitieve selectie bekend maken.

Hoe werkt de kwalificatie voor het WK?

Net zoals tijdens vorige edities doen 32 landen mee tijdens dit WK voetbal. Het gastland zelf is automatisch al gekwalificeerd voor het WK voetbal, de overige 31 deelnemers komen uit de verschillende kwalificatietoernooien. Allereerst plaatsen alle groepswinnaars zich voor het WK 2022. Daarnaast gaan alle nummers 2 door naar de play-offs. Deze zullen tegen elkaar spelen, waarna de winnaars ook zijn geplaatst voor het eindtoernooi. Tot slot plaatsen vanuit de Nations League ook nog twee landen bij diezelfde play-offs. Hoe werken de standen in de poules? Dit is iets eenvoudiger. Deze worden op basis van een aantal criteria bepaald: - Meest behaalde punten. - Beste doelsaldo. - Als ook het doelsaldo gelijk is, dan telt het meest gescoorde doelpunten. - Is er op basis van bovenstaande regels nog steeds een gelijke stand, dan geldt:

– wie heeft er het meeste punten op basis van het onderlinge resultaat. – is dat gelijk, wie heeft in de onderlinge wedstrijden het beste doelsaldo. – is ook dat gelijk dan telt wie het meest gescoord heeft in de onderlinge wedstrijden. – Als ook dat gelijk is, dan telt ieder uitdoelpunt dubbel.

Wanneer begint het WK 2022?

Het WK 2022 voetbal begint op 21 november 2022 en duurt tot en met 18 december 2022. Dan wordt de finale gespeeld. Inclusief finale zullen er in totaal 64 wedstrijden gespeeld worden. Deze worden gespeeld in acht verschillende stadions en vijf verschillende speelsteden. Daarnaast is er nog een primeur: het is voor het eerst dat een WK voetbal in de winter gespeeld wordt.

Kansen Nederlands Elftal WK 2022

Het Nederlands Elftal gaat niet als favoriet voor de wereldtitel naar het WK 2022. Oranje is de nummer zeven van de FIFA-ranking, achter landen als Brazilië, Argentinië, Frankrijk, Engeland en Spanje. Die landen worden hogere kansen toegedicht voor het winnen van het WK. Nederland geldt net als Duitsland, België en Portugal als outsider voor de wereldtitel.

Bekijk alle wedopties
WK2022 > Kwalificatie Nederland