Poule B WK 2022

Poule B van het WK 2022 is een poule om in de gaten te houden. In deze poule treffen Engeland, de Verenigde Staten, Wales en Iran elkaar. Op papier zou Engeland relatief makkelijk door moeten gaan, waarbij de Verenigde Staten en Wales om de tweede plek vechten. Maar met voetbal weet je het natuurlijk nooit. Lees op deze pagina een vooruitblik van poule B.

terug

Stand & Wedstrijden Poule B

GP
WK voetbal 2022 vlag EngelandEngeland37
WK voetbal 2022 vlag Verenigde StatenVerenigde Staten35
WK voetbal 2022 vlag IranIran33
WK voetbal 2022 vlag WalesWales31
Dag / tijd (NL) Thuis Uit Stadion
Ma. 21 nov 14.00 Engeland Iran Khalifa Int. 6-2
Ma. 21 nov 20.00 Verenigde Staten Wales Ahmad Bin Ali 1-1
Vr. 25 nov 11.00 Wales Iran Ahmad Bin Ali 0-2
Vr. 25 nov 20.00 Engeland Verenigde Staten Al Bayt 0-0
Di. 29 nov 20.00 Wales Engeland Al Bayt 0-3
Di. 29 nov 20.00 Iran Verenigde Staten Al Thumama 0-1

Engeland

Het eerste land in poule B is Engeland. Zoals gezegd zijn de mannen van bondscoach Gareth Southgate op papier de grote favoriet om deze poule als groepswinnaar af te sluiten. Het is met een vijfde plek ook het hoogstgeplaatste land op de FIFA-ranking. Als verliezend finalist van het EK 2020 en halvefinalist van het vorige WK, zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen.

Engeland kwalificeerde zich daarnaast simpel voor dit WK. In groep I werd het ongeslagen eerste in de groep, voor Polen, Albanië, Hongarije, Andorra en San Marino. De 'Three Lions' overtuigden met maar liefst 8 zeges en slechts 2 gelijke spelen.

Na een 10-0 zege op San Marino kwam het doelsaldo voor de Engelsen uit op 39 doelpunten voor en slecht drie tegen. Net zoals in de Nations League was hierbij was een belangrijke rol weggelegd voor Tottenham Hotspur Spits Harry Kane. De Engelsman wist twaalf keer te scoren en mag zich daarmee, samen met Memphis Depay, topscoorder van het kwalificatietoernooi noemen.

Engelsen gaan voor tweede titel

In de historie van het WK-voetbal wist Engeland één keer het toernooi te winnen. De Engelsen gingen in 1966 met de cup aan de haal na een gewonnen finale tegen West-Duitsland. Er was een discutabele goal voor nodig, maar de Engelsen mogen zich nu voor altijd WK-winnaar noemen. Na lange jaren waarin wisselende resultaten werden behaald, lijkt Engeland nu toch echt weer de juiste weg ingeslagen te zijn. De verloren EK van finale van 2020 en een mooie vierde plek op het laatste WK als bewijs. Kunnen ze dit doorzetten?

Voetbalfans uit Engeland zijn klaar voor het WK 2022 waar het speelt in poule B tegen Iran, Wales en de Verenigde Staten

Verenigde Staten

Vorig WK misten de Amerikanen nog en dus zijn de mannen van bondscoach Gregg Berhalter getergd om een goed resultaat neer te zetten. Met een veertiende plek op de FIFA-ranglijst doen de Amerikanen het niet slecht en misschien kunnen ze wel voor een verassing dit wereldkampioenschap zorgen.

Pas tijdens de allerlaatste speelde ronde wisten de Amerikanen zich te plaatsen. Costa Rica won toen met 2-0 van de Verenigde Staten, maar dat was voor de Costa Ricanen qua doelsaldo niet genoeg om de eindronde te halen. Van de 14 speelronden werden er acht gewonnen, drie verloren en werd er vier keer gelijk gespeeld.

Kunnen Amerikanen kwartfinales bereiken?

Het beste resultaat behaalden de Verenigde Staten op het WK van 2002. De kwartfinale werd toen behaald en uiteindelijk werd deze tegen Duitsland verloren. Alhoewel de VS geen voetballand is, was het al wel 10 keer te bewonderen op een WK-voetbal. Kunnen ze dit keer weer de kwartfinale bereiken?

Wales

Een andere kandidaat in poule B om de achtste finales te behalen is Wales. De nummer 19 van de FIFA-ranglijst kende een moeilijke kwalificatie en zal daarom al blij zijn dat ze dit WK meedoen. Voor het eerst in 64 jaar werd het wereldkampioenschap gehaald. Een feestje zal het dus sowieso worden voor de Welshmen.

Wales werd namelijk ingedeeld in poule E van de UEFA-kwalificatie en kreeg daardoor België, Tsjechië, Estland, en Wit-Rusland als tegenstander. Hierin werd België ongeslagen groepswinnaar en wist Wales op de valreep een tweede plek af te dwingen. Dit betekende een plek in de play-offs voor het WK 2022. Hierin werd eerst Oostenrijk aan de kant geschoven, waarna in de finale met Oekraïne werd afgerekend.

Laatste kunstje Gareth Bale?

Grote man hierbij was natuurlijk Gareth Bale. Niet alleen loodste hij zijn landgenoten naar het eindtoernooi, maar in de kwalificatie was hij ook nog eens goed voor vijf doelpunten en drie assists. Zal hij weer een belangrijke factor voor het team kunnen zijn?

Wales zal hem nodig hebben. Het is namelijk pas de tweede deelname voor het land aan het toernooi. In 1958 werd toen de kwartfinale bereikt, waar het tegen latere wereldkampioen Brazilië ten onder ging.

Iran

Iran is samen met Japan en Zuid-Korea een van de drie grootmachten in het Aziatische voetbal. Het land neemt niet voor niks de 22ste positie in op de FIFA-ranglijst en kan daarmee nog een gevaarlijke outsider zijn in poule B. Daarin treft het een interessante tegenstander in de VS: Iran - Verenigde Staten wordt natuurlijk een politiek gevoelige wedstrijd.

De Iraniërs hadden een overtuigende kwalificatie voor de groepsfase van het WK. In de voorrondes van de kwalificatie behaalde Iran de meeste punten, ondanks twee gevoelige nederlagen tegen Irak en Bahrein. De finaleronde bestond uit zes landen. Hier deed het Iran het zelfs nog beter dan in de voorronde. Slechts tegen Zuid-Korea werd verloren. Met 25 punten was Iran uiteindelijk het beste land van Azië in de WK kwalificatie.

Kan Iran voor verrassing zorgen?

Van de zes WK deelnames wist Iran geen enkele keer de volgende ronde te bereiken. Op het WK van 2018 deden de Iraniërs nog het beste. Toen werden vier punten behaald en werd de volgende ronde op een haar na gemist. Het kwam slechts één punt te kort. Ondanks de zware loting zal Iran er alles aan doen om revanche te behalen.

Mogelijke tegenstanders in achtste finale

Wat zijn de uitslagen van groep B? De uitslagen in WK poule B zijn voor Nederland interessant om in de gaten te houden. Als Oranje zich kwalificeert voor de volgende ronde van het WK 2022, dan zal het voor de achtste finales de nummer een of nummer twee van poule B treffen. Een mooi affiche lonkt vooral tegen de Engelsen. Welk land gaat het worden?

Bekijk alle wedopties
WK2022 > Poules > Poule B