Poule E WK 2022

Groep E van het WK 2022 is een echte knaller. In deze poule bevinden zich twee favorieten voor de titel: Spanje en Duitsland. De poule wordt verder aangevuld met Japan en Costa Rica, maar je zou de nummers één en twee in groep E al bijna in kunnen vullen. Zal het in de praktijk ook zo zijn? Lees op deze pagina een vooruitblik van WK groep E.

terug

Stand & Wedstrijden Poule E

GP
WK voetbal 2022 vlag JapanJapan36
WK voetbal 2022 vlag SpanjeSpanje34
WK voetbal 2022 vlag DuitslandDuitsland34
WK voetbal 2022 vlag Costa RicaCosta Rica31
Dag / tijd (NL) Thuis Uit Stadion
Wo. 23 nov 14.00 Duitsland Japan Khalifa Int. 1-2
Wo. 23 nov 17.00 Spanje Costa Rica Al Thumama 7-0
Zo. 27 nov 11.00 Japan Costa Rica Ahmad Bin Ali 0-1
Zo. 27 nov 20.00 Spanje Duitsland Al Bayt 1-1
Do. 1 dec 20.00 Japan Spanje Khalifa Int. 2-1
Do. 1 dec 20.00 Costa Rica Duitsland Al Bayt 2-4

Spanje

Gouden jaren lijken voorbij

Spanje lijkt niet meer de vorm en status te hebben die het enkele jaren geleden had. Tussen 2008 en 2012 werden alle eindtoernooien gewonnen, maar sindsdien bleef de prijzenkast leeg. Inmiddels staat het land op een zesde plek van de FIFA-wereldranglijst.

Tijdens de WK kwalificatie voor het WK 2022 sloot Spanje Poule B winnend af. Hiermee eindigden de Spanjaarden voor Zweden, Griekenland, Georgië en Kosovo. Er werd één keer gelijk gespeeld en één keer verloren. Het zorgde voor gemengde gevoelens bij de Spanjaarden.

Een ander mogelijk probleempunt kan misschien het aantal gescoorde doelpunten worden. Spanje wist slechts 15 keer te scoren en kreeg ook nog eens vijf doelpunten tegen. Ferran Torres was hierbij de topscoorder met 5 doelpunten. Weten de Spanjaarden het net tijdens dit WK makkelijker te vinden? De tijden van de Spaanse superspitsen zijn in ieder geval voorbij.

Spanje zal een doelpunteninjectie nodig hebben om de prestaties van het verleden te evenaren. Als Nederlanders staat dit natuurlijk nog in ons collectieve geheugen gegrift en blijft het een onverwerkt trauma. Op het WK van 2010 in Zuid-Afrika versloegen de Spanjaarden Nederland door een goal in de verlenging van Andrés Iniesta. Hierdoor werd Spanje voor het eerst wereldkampioen en bleef Oranje met lege handen achter.

De WK’s daarna liepen echter minder lekker. In 2014 was de groepsfase al het eindstation (en behaalde Oranje revanche met een 5-1 overwinning) en in 2018 bleek Rusland in de achtste finales te sterk. Gaan ze zich revancheren?

Duitsland

Ook Duitsland presteerde de laatste twee eindtoernooien matig. Het vorige WK eindigde zelfs al in de groepsfase. Maar Duitsland blijft Duitsland en daarom is het altijd een kanshebber voor de titel. Zelfs al staat het twaalfde op de wereldranglijst van de FIFA. Kunnen ze nu de halve finales of finale behalen?

In groep J van de WK kwalificatie eindigde ‘Die Mannschaft' stijf bovenaan. Het was zelfs het eerste land dat zich voor het WK 2022 wist te kwalificeren. In een groep met Noord-Macedonië, Roemenië, Armenië, IJsland en Liechtenstein werden er 9 wedstrijden gewonnen en slechts 1 verloren (2-1 tegen Noord-Macedonië).

Een ander goed teken voor een hoge Duitse klassering is het aantal tegendoelpunten. De Duitsers kregen slecht 4 doelpunten tegen en scoorden daarvoor in de plaats maar liefst 36 doelpunten. Zo werd met 9-0 over Liechtenstein heen gewalst. Serge Gnabry, Ilkay Gündogan en Timo Werner werden de topschutters met ieder 5 doelpunten.

Duitsers willen ook een goed resultaat op WK 2022

Duitsland is op het WK overladen met accolades. Het land werd 4 keer wereldkampioen, behaalde 4 keer de tweede plek en werd ook nog eens 4 keer derde op het toernooi. Met 20 totale deelnames betekent dit dat Duitsland vaker wel dan niet goed presteert op een WK-voetbal. Zullen ze ook deze keer hoge ogen gooien?

Voetbalfans uit Duitsland zijn klaar voor het WK 2022 waar het speelt in poule E tegen Spanje, Japan en Costa Rica

Japan

Als nummer 24 op de FIFA-ranglijst behoort Japan niet tot de uitgesproken favorieten voor een hoge notering op het aankomende WK. De Japanners zijn echter wel één van de sterkste Aziatische landen en met een zesde WK-deelname heeft het inmiddels ook veel ervaring op het eindtoernooi.

Deze ervaring hielp in ieder geval tijdens de WK kwalificaties van de afgelopen jaren. Japan eindigde in de WK kwalificatie als tweede in de Poule. Vlak achter andere deelnemende landen als Saudi-Arabië. Hiermee wisten de Japanners zich zonder play-offs te kwalificeren en werd een direct ticket voor het wereldkampioenschap veiliggesteld.

Kan Japan voor een verrassing zorgen?

Met een zesde achtereenvolgende WK-deelname zijn de Japanners inmiddels een constante factor geworden op het toernooi. Maar Japan kwam echter nooit verder dan de achtste finales. Japan snakt hierdoor naar een beter resultaat.

Costa Rica

De grote outsider in Groep E

Costa Rica complementeert groep E als vierde land. Met plek 34 op de FIFA-ranglijst is het ook meteen het laagst genoteerde land. De Costa Ricanen wisten zich op het nippertje te plaatsen voor het WK 2022.

Ze werden op basis van doelsaldo vierde in de Noord-Amerikaanse poule. Vlak achter de Verenigde Staten. Dit betekende dat Costa Rica zich via een play-off tegen de winnaar van Oceanië zou moeten plaatsen. Met een nauwe 1-0 overwinning op Nieuw-Zeeland verzekerde het Zuid-Amerikaanse land zich uiteindelijk van het WK.

Het zal, net zoals voor Japan, de zesde WK-deelname voor Costa Rica worden. In 2014 behaalden ze op het WK hun beste resultaat door de kwartfinale te bereiken. Daar kwamen ze tegen Nederland uit en verloren uiteindelijk via strafschoppen van Oranje. Het zorgde voor een trauma bij Costa Rica en ze zullen dit resultaat graag willen wegspoelen.

Mogelijke tegenstanders in achtste finales

Wat zijn de uitslagen groep E? Dat weten we nog niet. Maar de twee landen die in groep E doorgaan, treffen mogelijk weer een zware tegenstander in de achtste finales. De winnaar en nummer 2 uit deze groep nemen het namelijk op tegen één van de ploegen uit groep F: België, Kroatië, Marokko, Canada. Vooral die eerste 2 ploegen zijn op papier gevaarlijke tegenstanders.

Bekijk alle wedopties
WK2022 > Poules > Poule E