Poule F WK 2022

In Poule F van het WK 2022 is België het groepshoofd. Onze zuiderburen treffen met Kroatië de verliezend finalist van vier jaar geleden en het Marokko van Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui. Canada is het vierde land in deze groep en keert na 36 jaar weer terug op het WK voetbal.

terug

Stand & Wedstrijden Poule F

GP
WK voetbal 2022 vlag MarokkoMarokko37
WK voetbal 2022 vlag KroatiëKroatië35
WK voetbal 2022 vlag BelgiëBelgië33
WK voetbal 2022 vlag CanadaCanada30
Dag / tijd (NL) Thuis Uit Stadion
Wo. 23 nov 11.00 Marokko Kroatië Al Bayt 0-0
Wo. 23 nov 20.00 België Canada Ahmad Bin Ali 1-0
Zo. 27 nov 14.00 België Marokko Al Thumama 0-2
Zo. 27 nov 17.00 Kroatië Canada Khalifa Int. 4-1
Do. 1 dec 16.00 Kroatië België Ahmad Bin Ali 0-0
Do. 1 dec 16.00 Canada Marokko Al Thumama 1-2

België

Op WK 2022 nu of nooit voor gouden lichting

Het eerste land in poule F is België. Het is nu of nooit voor de gouden lichting van de Rode Duivels. Als nummer twee van de FIFA-ranking is België een van de grootste favorieten voor het WK 2022, maar er lijkt sleet te zitten op de selectie.

De derde plaats in Rusland was de beste prestatie van de Belgen op een WK voetbal ooit. In Rusland maakte België vooral in de kwartfinale indruk, toen Brazilië met 2-1 geklopt werd. In de halve finale bleek de latere wereldkampioen Frankrijk met 1-0 te sterk. In de wedstrijd om het brons werd Engeland vervolgens met 2-0 verslagen.

De huidige lichting topvoetballers staat nog altijd met lege handen. Het WK 2022 is gezien de leeftijd van een deel van de selectie waarschijnlijk de laatste kans op eremetaal op een WK. Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Dries Mertens, Eden Hazard, Kevin de Bruyne; het is nog maar de vraag of zij er in 2026 nog bij zullen zijn.

Voetbalfans uit Begië zijn klaar voor het WK 2022 waar het speelt in poule F tegen Canada, Kroatië en Marokko

Kroatië

Gooit succesgeneratie weer hoge ogen?

In groep F van het WK 2022 komen we ook Kroatië tegen. Het verhaal van Kroatië vertoont veel gelijkenissen met dat van België. Ook de Kroaten beschikken over een gouden lichting. In Rusland haalde Kroatië voor het eerst in de geschiedenis de WK-finale, die met 4-2 verloren ging tegen Frankrijk.

Daarmee speelden ze de prestatie van de generatie van '98 uit de boeken. Toen werd Kroatië in Frankrijk na een overwinning op Nederland derde. Het grote verschil met de Belgen is dat bij Kroatië een aantal vormgevers van de ploeg al gestopt zijn. Maar de beste van allemaal, die is nog altijd van de partij. Luka Modric is inmiddels 37 jaar oud en won afgelopen seizoen voor de vijfde (!) keer de Champions League.

Met Kroatië blijft Modric uitstekend presteren. In de Nations League hadden de Kroaten de meeste punten en wonnen hun poule A. Zo versloegen ze onder andere Oostenrijk, Denemarken en Frankrijk. Daardoor spelen ze komende zomer in Nederland de finaleronde van het toernooi. Het maakt de nummer 15 van de FIFA ranking tot een outsider komend WK.

Marokko

Marokkanen willen vorige WK vergeten

Het derde land in groep F is Marokko. Na vier WK's op rij gemist te hebben is Marokko er komende winter voor de tweede keer achter elkaar bij op het wereldkampioenschap voetbal. In Rusland liep het toernooi vier jaar terug uit op een teleurstelling. Met Spanje en Portugal trof Marokko twee toplanden, maar ook van Iran werd niet gewonnen.

Lang leek het erop dat Marokko het op het WK moest doen zonder zijn sterspeler, Hakim Ziyech. De oud-speler van Heerenveen, FC Twente en Ajax leefde – net als zijn voormalig ploeggenoot Noussair Mazraoui – in onmin met bondscoach Vahid Halilhodžić en wenste niet meer onder zijn bewind te spelen. De Bosniër werd in augustus ontslagen en onder diens opvolger Walid Regragui keerde Ziyech in september weer terug in de nationale ploeg.

Het beter doen dan vier jaar geleden, dat zal toch vooral het doel zijn bij de Marokkanen. In een poule met België en Kroatië zal een plek bij de laatste zestien moeilijk worden, maar een wedstrijd winnen moet tot de mogelijkheden behoren. De beste kans lijkt daarvoor de laatste wedstrijd te zijn, als Canada de tegenstander is.

Canada

Canadezen gaan in Groep F van het WK 2022 op jacht naar eerste WK-punten ooit

Het laatste land in WK poule F is Canada. Dat Canada voor de tweede keer in de historie op een WK actief zou zijn was een gegeven, aangezien het over vier jaar met Mexico en de VS het toernooi organiseert.

In de voorgaande kwalificatiereeksen kwam Canada niet eens in de buurt van een plek op de WK-eindronde. Maar nu was het ineens raak. De nummer 33 van de FIFA-ranking doet voor het eerst sinds 36 jaar weer mee aan het WK. In 1986 verloor Canada drie keer en scoorde het geen enkel doelpunt. Komende winter krijgt Canada opnieuw de kans.

Vermoedelijke zullen ze al blij zijn met een gelijke stand als het laatste fluitsignaal klinkt. Voor het eerste Canadese doelpunt op een WK zullen de ogen gericht zijn op Cyle Larin. De aanvaller was met dertien doelpunten topscorer in de kwalificatiereeks en treft met België het land waar hij zijn brood verdient.

Mogelijke tegenstanders in achtste finales

Wat zijn de uitslagen groep F en welke landen gaan door? Dat weten we nog niet. Maar de twee landen die in groep F doorgaan, treffen één van de ploegen uit groep E: Spanje, Duitsland, Japan en Costa Rica. Daarmee hebben de landen van groep F nog een zware tegenstander voor de boeg.

Bekijk alle wedopties
WK2022 > Poules > Poule F