Poule G WK 2022

Groep G is de groep met dé favoriet voor het WK 2022: Brazilië. De Zuid-Amerikanen hopen na twintig jaar weer eens wereldkampioen te worden. Het zal weer een keer tijd worden. De laatste toernooiwinst dateert namelijk alweer uit 2002. Daarvoor moet het eerst groep G overleven. Een poule die met Kameroen, Servië en Zwitserland op één land na (Kameroen) dezelfde is als op het WK van 2018. Lees op deze pagina alles over WK poule G.

terug

Stand & Wedstrijden Poule G

GP
WK voetbal 2022 vlag BraziliëBrazilië36
WK voetbal 2022 vlag ZwitserlandZwitserland36
WK voetbal 2022 vlag KameroenKameroen34
WK voetbal 2022 vlag ServiëServië31
Dag / tijd (NL) Thuis Uit Stadion
Do. 24 nov 11.00 Zwitserland Kameroen Al Janoub 1-0
Do. 24 nov 20.00 Brazilië Servië Lusail 2-0
Ma. 28 nov 11.00 Kameroen Servië Al Janoub 3-3
Ma. 28 nov 17.00 Brazilië Zwitserland Stadium 974 1-0
Vr. 2 dec 20.00 Servië Zwitserland Stadium 974 2-3
Vr. 2 dec 20.00 Kameroen Brazilië Lusail 1-0

Brazilië

Het eerste land dat we tegenkomen in groep G is Brazilië. Het is het enige land dat aanwezig was op alle edities van het WK. Dat zijn er toch alweer 22. Met vijf wereldtitels is de Seleção ook recordhouder. De laatste dateert alweer van 2002. De WK's daarna struikelde Brazilië drie keer in de kwartfinale, waaronder tegen Nederland in 2010. Tijdens het WK in eigen land van 2014 werd het vierde nadat Brazilië in de halve finale een ongekende oorwassing kreeg van Duitsland: 7-1.

Nauwelijks moeite voor plaatsing

In de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep voor het WK 2022 had Brazilië nauwelijks moeite met de kwalificatie. De eerste vier kwalificeerden zich rechtstreeks. De Goddelijke Kanaries beleefden een uitstekende WK kwalificatie. Tijdens de kwalificatie werden ze eerste met zes punten voorsprong op nummer twee Argentinië. De huidige nummer één van de FIFA-ranking verkeert in blakende vorm. De ploeg van bondscoach Tite heeft al vijftien wedstrijden op rij niet verloren (twaalf zeges, drie remises). De laatste nederlaag, op 10 juli vorig jaar, was een gevoelige. In het eigen Maracanã verloor Brazilië de eindstrijd van de Copa América van eeuwige rivaal Argentinië.

Met spelers van grootmachten als Real Madrid, Liverpool, Chelsea, Barcelona, Manchester City en Paris Saint-Germain is het logisch dat Brazilië volgens onze quoteringen de topfavoriet is voor het WK 2022. Kunnen ze de favorietenrol eindelijk weer eens waarmaken?

Voetbalfans uit Brazilië zijn klaar voor het WK 2022 waar het speelt in poule G tegen Zwitserland, Kameroen en Servië

Zwitserland

We komen Zwitserland tegen op plek vijftien van de FIFA-ranking. De Zwitsers kunnen al jaren een geducht elftal op de been brengen. Het Alpenland is sinds 2006 onafgebroken aanwezig op het WK. Eén keer was de poulefase het eindstation (2010). Drie maal (2006, 2014 en 2018) strandde het in de achtste finale. Dat laatste stapje zetten naar écht een goed resultaat lukt alleen niet. Misschien biedt de kwartfinaleplek op het EK van vorig jaar wat hoop.

Zwitserse degelijkheid

Zwitserland had een uitstekende WK kwalificatie voor het WK 2022. In een groep met onder meer Europees kampioen Italië werd de ploeg van bondscoach Murat Yakin tijdens de kwalificatie knap eerste. Het tekent de Zwitserse degelijkheid dat er niet gewonnen werd van de Italianen, maar in twee onderlinge wedstrijden wel een gelijkspel werd behaald. Overigens lijkt het met de vorm van Zwitserland wel goed te zitten. De laatste drie interlands werden allemaal in winst omgezet tegen achtereenvolgens Portugal, Spanje en Tsjechië. Kan het met Brazilië een nieuw topland aan dit rijtje toevoegen? Ook bij het vorige WK zaten Zwitserland en Brazilië samen in een poule. In 2018 werd het 1-1 in het onderlinge duel.

Servië

De Serven beleefden een spannende WK kwalificatie. In een rechtstreeks duel met Portugal moest Servië uitmaken wie een ticket kon boeken voor het WK of wie veroordeeld zou zijn tot de play-offs. Alleen bij winst in Lissabon zou Servië een kwalificatie bemachtigen. En dat lukte nog ook, mede dankzij een doelpunt van Dusan Tadic. Daarmee zien we de formatie van bondscoach Dragan Stojković voor de tweede keer op rij terug op een wereldkampioenschap en doen ze mee aan het WK 2022.

In 2018 moest Servië het in de poule dus ook opnemen tegen Brazilië en Zwitserland. Het wist in beide confrontaties niet tot een overwinning te komen. Dat lukten de Serviërs wel tegen Costa Rica. Die drie punten waren niet genoeg voor een plekje in de achtste finale.

Goede kans op volgende ronde

Vermoedelijk gaat Servië (nr. 21 FIFA-ranking) met Zwitserland uitmaken wie er op het WK 2022 met Brazilië meegaat naar de volgende ronde. Wij geven het Balkan-land een goede kans. De meeste spelers zijn actief in de Serie A en zijn ook vaste waarde voor hun club. Zoals Dusan Vlahovic, de spits van Juventus. Met ook nog Luka Jovic en Aleksandar Mitrovic heeft de bondscoach weinig klagen wat betreft de aanvalslinie. Op het middenveld ook geen verkeerde spelers met Dusan Tadic (Ajax) en Filip Kostic (Juventus). Servië zou zomaar eens kunnen verrassen dit WK.

Kameroen

Kameroen is de nummer 43 van de FIFA-ranking en duidelijk de underdog in deze poule. Qua WK-ervaring zit het wel goed bij het Afrikaanse land. Kameroen is er al voor de achtste keer bij. De beste prestatie werd in 1990 behaald, een kwartfinaleplek. Bij de andere deelnames strandden de Ontembare Leeuwen telkens in de poulefase.

De kwalificatie voor dit WK verliep niet vlekkeloos voor Kameroen. Pas in de laatste groepswedstrijd tegen Ivoorkust werd dankzij een magere 1-0 een plekje in de play-offs veiliggesteld. Daarin was Algerije de tegenstander voor twee onderlinge wedstrijden. Na een 0-1 nederlaag in eigen huis had Kameroen in Noord-Afrika wat goed te maken. De ploeg van bondscoach Rigobert Song won met 1-0, waardoor er een verlening noodzakelijk was. Daarin kwam Algerije twee minuten voor tijd op voorsprong. Maar in de absolute slotsecondes maakte tekende Kameroen voor een gelijke stand. Daarna maakte Karl Toko Ekambi de 1-2, waardoor Kameroen alsnog een kwalificatie afdwong.

Stunt als Kameroen zich plaatst

Zoals gezegd zou het een behoorlijke stunt zijn als Kameroen zich plaatst voor de achtste finale van het WK 2022. Eén of meerdere punten pakken zal echter al als een overwinning voelen. Want bij de laatste twee WK's waar Kameroen aan meedeed, wist het geen enkel punt te pakken.

Mogelijke tegenstanders achtste finales

Wat zijn de uitslagen groep G? We weten de uitslagen in deze groep nog niet. Maar de twee landen die in groep G doorgaan, treffen één van de ploegen uit groep H: Portugal, Ghana, Uruguay en Zuid-Korea.

Bekijk alle wedopties
WK2022 > Poules > Poule G