Speelschema Nederland WK 2022

Nederland is groepswinnaar geworden in een poule met Senegal, Ecuador en Qatar. In de achtste finale neemt Oranje het op tegen de Verenigde Staten. Wanneer het Nederlands Elftal speelt, lees je hier!

Wanneer speelt Nederland?

Groep A

Dag / tijd (NL) Thuis Uit Stadion
Zo. 20 nov 17.00 Qatar Ecuador Al Bayt Stadion 0-2
Ma. 21 nov 17.00 Senegal Nederland Al Thumamastadion 0-2
Vr. 25 nov 14.00 Qatar Senegal Al Thumamastadion 1-3
Vr. 25 nov 17.00 Nederland Ecuador Khalifa Int. Stadion 1-1
Di. 28 nov 16.00 Nederland Qatar Al Bayt Stadion 2-0
Di. 28 nov 16.00 Ecuador Senegal Khalifa Int. Stadion 1-3

Achtste finale

Dag / tijd (NL) Thuis Uit Stadion
Za. 3 dec 16.00 Nederland Verenigde Staten Khalifa Int. Stadion voorspellingzet in & win

WK loting Nederland

Met Senegal, Ecuador en Qatar had Nederland niet te klagen bij de loting, die op 1 april in Doha werd gehouden. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal zat in pot B en kon uit pot A sterke landen als Frankrijk, Brazilië, Argentinië, Spanje en Engeland treffen, maar werd gekoppeld aan het gastland. Precies zoals Van Gaal vooraf voorspeld had. Uit Pot 3 rolde Senegal en de groep werd compleet gemaakt met Ecuador. Drie tegenstanders waartegen Oranje niet eerder speelde op een WK voetbal. Alleen tegen Ecuador speelde Nederland al eens twee oefenwedstrijden. De laatste keer was in voorbereiding op het WK 2014. Toen werd het 1-1 met een doelpunt van Robin van Persie.

Openingswedstrijd

Het WK-voetbal begint bijna! Qatar was als organiserend land automatisch in poule A geplaatst en dus vinden we Nederland ook terug in die groep. Dat betekent dat we niet lang op de eerste wedstrijd van Oranje hoeven te wachten. Daarnaast is het ook nog eens het kortste WK-voetbal ooit.Na de loting werd zelfs bekend dat de wedstrijd Nederland-Senegal de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap voetbal zou worden. Daar kwam de FIFA later op terug. De voetbalbond vond dat het gastland de openingswedstrijd moest spelen en besloot de start van het toernooi met een dag te vervroegen. Qatar-Ecuador wordt nu op zondag 20 november gespeeld en op het oorspronkelijke tijdstip van dat duel wordt nu Nederland-Senegal gespeeld. Daarnaast biedt het WK-schema voor ons als toeschouwer veel goeds.

Speelschema Nederlands Elftal WK 2022

Wanneer en hoe laat is Senegal - Nederland?

Een meevaller voor tv-kijkend Nederland. Stond de wedstrijd tegen Senegal eerst gepland voor maandagochtend 11 uur Nederlandse tijd, nu vindt de wedstrijd plaats in de Hollandse namiddag en vroege avond. Nederland-Senegal wordt gespeeld op maandag 21 november om 17.00 uur Nederlandse tijd. Plaats van handeling is het Al Thumamastadion in Doha, dat plaats biedt aan 40.000 toeschouwers.

Wanneer en hoe laat is Nederland - Ecuador?

Ook Louis van Gaal hoorde de wijzigingen in het schema goedkeurend aan. Het tijdverschil met Qatar is twee uur en dus speelt Oranje in plaats van midden op de dag nu in de avonduren. Een aardig verschil in de hitte, al was de bondscoach ook niet blij met de extra rust die Qater en Ecuador kregen. Ook de wedstrijd tegen Ecuador wordt op hetzelfde tijdstip afgewerkt. Nederland-Ecuador wordt gespeeld op vrijdag 25 november om 17.00 uur Nederlandse tijd. Ook dat duel wordt in Doha gespeeld, maar dan in het Khalifa International Stadion, met een capaciteit van ruim 45.000.

Wanneer en hoe laat is Nederland - Qatar?

Het laatste duel van Oranje is om 18.00 uur plaatselijke tijd en daarmee worden de vroege tijdstippen en de verzengende hitte dus helemaal ontlopen. Nederland-Qatar wordt gespeeld op dinsdag 29 november om 16.00 uur Nederlandse tijd. Voor die wedstrijd reist Oranje af naar Al Khawr, naar het Al Bayt Stadion om precies te zijn. Daar passen 60.000 toeschouwers in.

Welke landen treft Oranje mogelijk in de achtste finales?

De groep van Nederland is in de achtste finales gekoppeld aan Poule B. In die poule zitten Engeland, Wales, de Verenigde Staten en Iran. Wordt Nederland eerste in de poule, dan speelt het tegen de nummer twee van Poule B. Gaat Oranje als tweede door naar de achtste finales, dan wacht de winnaar van Poule B. De knock-out fase op het WK 2022 gaat daarmee nog interessant worden.

Bekijk het complete speelschema

WK-kwalificatie Nederland

Nederland werd bij de loting voor de WK-kwalificatie ingedeeld in poule G en werd uiteindelijk groepswinnaar. Oranje haalde uit tien wedstrijden 23 punten, twee meer dan Turkije. Onder toenmalige bondscoach Frank de Boer kende Oranje een valse start. In Turkije werd met 4-2 verloren. Ook in Noorwegen en in Montenegro verspeelde Oranje punten door gelijk te spelen. In de laatste wedstrijd moest Oranje om zich rechtstreeks voor het WK te plaatsen winnen van Noorwegen. Het bleef in de Kuip lang 0-0, maar door late treffers van Steven Bergwijn en Memphis Depay werd het 2-0 en konden 'we' de tickets voor het WK-voetbal boeken.

Wedstrijden WK-kwalificatie
Turkije - Nederland4-2
Nederland - Letland2-0
Gibraltar - Nederland0-7
Noorwegen - Nederland1-1
Nederland - Montenegro4-0
Nederland - Turkije6-1
Nederland - Gibraltar6-0
Montenegro - Nederland2-2
Nederland - Noorwegen2-0
Eindstand Groep G
1. Nederland10-23
2. Turkije10-21
3. Noorwegen10-18
4. Montenegro10-12
5. Letland10-9
6. Gibraltar10-0

Historie Nederland op het WK voetbal

Nederland heeft een grote historie op het WK voetbal. Tien keer was Oranje er al bij, en speelde in totaal precies 50 wedstrijden. In 1974, 1978 en 2010 was het Nederlands Elftal het dichtst bij de wereldtitel. Drie keer werd de finale behaald, drie keer ging de eindstrijd verloren. In 1998 en 2014 reikte Oranje tot de halve finales. Van die halve finales wonnen we er één en verloren we er één. In '98 werd Nederland vierde, in '14 onder de huidige bondscoach Louis van Gaal derde.

WK 19341e ronde
WK 19381e ronde
WK 1974finale
WK 1978finale
WK 1990achtste finale
WK 1994kwartfinale
WK 1998halve finale
WK 2006achtste finale
WK 2010finale
WK 2014halve finale

Kansen Nederland WK 2022

Het Nederlands Elftal gaat niet als favoriet voor de wereldtitel naar het WK 2022. Oranje is de nummer zeven van de FIFA-ranking, achter landen als Brazilië, Argentinië, Frankrijk, Engeland en Spanje. Die landen worden hogere kansen toegedicht voor het winnen van het WK. Nederland geldt net als Duitsland, België en Portugal als outsider voor de wereldtitel. Misschien moeten we al blij zijn met een plek in de halve finales.

Bekijk alle wedopties
WK2022 > Speelschema Nederland