Stadions WK 2022

Het WK 2022 is in veel opzichten anders dan voorgaande WK's, en dat geldt ook voor het aantal speelsteden en stadions. Waar in 2018 nog in elf verschillende steden werd gevoetbald, is dat komende winter maar in vijf. Verdeeld over deze steden staan acht stadions, waar de in totaal 64 wedstrijden gespeeld worden.

terug

Speelsteden

De wedstrijden op het wereldkampioenschap voetbal worden in acht verschillende stadions afgewerkt. Er zijn slechts vijf verschillende speelsteden tijdens het officiële WK 2022. In Ar Rayyan staan drie stadions, in hoofdstad Doha twee. De andere speelsteden zijn Al Wakrah, Al Khawr en Lusial (finale).

STADIONzitplaatsen
Lusail Iconic Stadion86.000
Al Bayt Stadion60.000
Khalifa International Stadion45.000
Ahmed bin Ali Stadion45.000
STADIONzitplaatsen
Al Janoub Stadion45.000
Education City Stadion45.000
Al Thumama Stadion40.000
Stadion 97440.000

Openingswedstrijd

De eerste wedstrijd van het WK 2022 wordt op zondagmiddag 20 november gespeeld. In de poule van Nederland neemt gastland Qatar het op tegen Ecuador. Die wedstrijd wordt gespeeld in het Al Bayt Stadion. In het stadion in Al Khor wordt voorafgaand aan de wedstrijd ook de openingsceremonie van het WK 2022 gehouden.

Finale

De laatste wedstrijd van het WK 2022 vindt nog geen maand na de openingswedstrijd plaats. Met 29 speeldagen is het WK 2022 het korste WK in sinds het toernooi in Argentinië in 1978. Toen deden er nog maar zestien landen mee aan het WK. Voor de 32 deelnemers in 2022 is de plaats Losail het uiteindelijke doel. In het Lusail Iconic Stadion wordt op zondag 18 december de finale gehouden.

Waar speelt Nederland?

Oranje is met gastland Qatar, Ecuador en Senegal ingedeeld in poule A van het WK 2022. Nederland speelt de eerste wedstrijd op maandag 21 november tegen Senegal en doet dat in het Al Thumama Stadium. De tweede wedstrijd, op vrijdag 25 november, wordt gespeeld in het Khalifa International Stadion en de derde groepswedstrijd op dinsdag 29 november tegen Qatar is in het Al Bayt Stadion. In welke stadions het Nederlands Elftal de eventuele knock-outwedstrijden gaat spelen is afhankelijk van de eindsklassering in de groep.

Lusail Iconic Stadion

Het grootste stadion waar op het WK 2022 wordt gespeeld is het Lusail Iconic Stadion. Uiteraard wordt daar op zondag 18 december ook de laatste wedstrijd van het toernooi gespeeld en na de finale de wereldbeker aan de nieuwe wereldkampioen uitgereikt. Naast de finale worden er nog negen wedstrijden in het stadion in Lusail gespeeld: zes groepswedstrijden, een één wedstrijd in iedere knock-outronde.

Het grootste stadion waar op het WK 2022 wordt gespeeld is het Lusail Iconic Stadion. Uiteraard wordt daar op zondag 18 december ook de laatste wedstrijd van het toernooi gespeeld en na de finale de wereldbeker aan de nieuwe wereldkampioen uitgereikt. Naast de finale worden er nog negen wedstrijden in het stadion in Lusail gespeeld: zes groepswedstrijden, een één wedstrijd in iedere knock-outronde.

In de groepsfase speelt het Nederlands Elftal niet in Lusail, maar in de knock-outfase zou Oranje zelfs drie keer in het stadion kunnen spelen. Bij groepswinst zijn een eventuele kwartfinale, halve finale en dus finale in het Lusail Iconic Stadion. Wordt Nederland tweede in de groep, dan meldt het zich alleen in Lusail als de finale gehaald wordt.

Het Lusail Iconic Stadion heeft een opvallend uiterlijk. Het golvend dak doet denken aan het Olympisch Stadion van Bejing, waar in 2008 de Olympische Spelen werden gehouden. Bij het ontwerp hebben de architecten een gouden voertuig in het achterhoofd gehad, en de kleuren zijn geïnspireerd op lichten van oosterse lampen en lantaarns.

Als de finale is gespeeld en de wereldkampioen bekend is verandert de functie van het stadion. De capaciteit wordt gehalveerd en teruggebracht tot 40.000 en het Lusail Iconic Stadion wordt verder omgebouwd tot een maatschappelijk centrum. In het stadion komen scholen, winkels, café’s, gezondheidscentra en sportfaciliteiten. De stoelen die door de verbouwing overbodig zijn, worden gedoneerd aan andere instanties.

Al Bayt Stadion

Met een capaciteit van 60.000 is het Al Bayt Stadion het op een na grootste stadion waar tijdens het WK 2022 gespeeld gaat worden. Het stadion in Al Khor heeft de eer gastheer te zijn van de eerste wedstrijd van het toernooi. Na de openingsceremonie spelen Qatar en Ecuador de openingswedstrijd.

Na de ouverture zullen nog vijf groepswedstrijden in het Al Bayt stadion worden afgewerkt. Daaronder ook de wedstrijd tussen Nederland en Qatar, de derde groepswedstrijd van Oranje. Ook in de knock-outfase wordt het stadion gebruikt. In Al Bayt wordt één duel in de achtste finales gespeeld, een kwartfinaleduel en één van de twee halve finales. Mocht het Nederlands Elftal tweede worden in de groep, dan is Al Bayt het decor voor de achtste finale van Oranje.

De naam Al Bayt is een verwijzing naar bait-al-sha’ar, zoals de tenten worden genoemd waarin de Bedoeïenen die rondom Al Khor leven wonen. De naam is niet willekeurig gekozen: het stadion heeft het uiterlijk van zo’n bedoeïenentent. Het stadion heeft een schuifbaar dak, waardoor de omstandigheden rondom de wedstrijden optimaal te regelen zijn. Binnen twintig minuten kan het dak helemaal gesloten worden.

Na het WK is het de bedoeling dat voetbalclub Al-Khor de vaste bespeler van het Al Bayt Stadion gaat worden. Die club speelt op het hoogste niveau. De capaciteit van het stadion wordt dan wel behoorlijk teruggebracht; na het WK wordt de bovenste ring van het stadion gehaald en blijft er ruimte over voor 32.000 toeschouwers.

Khalifa International Stadion

Het Khalifa International Stadium is tijdens het wereldkampioenschap voetbal een van de drie stadions in Ar Rayyan. Het stadion biedt plaats aan zo'n 45.000 toeschouwers en is een van de weinige stadions die niet speciaal voor het WK 2022 zijn gebouwd. Tijdens het toernooi worden acht wedstrijden in het Khalifa Internationaal Stadion afgewerkt, waaronder de kleine finale; de wedstrijd om de derde plaats tussen de verliezend halvefinalisten.

Het Nederlands Elftal speelt tijdens het WK 2022 één groepswedstrijd in het Khalifa Internationaal Stadion. Op vrijdag 25 november om 17.00 is Ecuador in de tweede wedstrijd van Oranje de tegenstander. Wordt Nederland groepswinnaar, dan speelt het de achtste finale ook in dit stadion. Die achtste finale is – naast de al genoemde kleine finale – de enige knock-outwedstrijd die in het Khalifa International Stadion wordt afgewerkt.

Het stadion heeft zijn oorsprong al in 1976, en is sindsdien een aantal keer gerenoveerd. Bij de oplevering bood het nog plaats aan 20.000 toeschouwers, in 2005 werd dit opgeschroefd naar 40.000. Met de aanleg van een sintelbaan werd het stadion ook geschikt voor andere sporten dan voetbal. Tussen 2014 en 2017 werd het stadion opnieuw verbouwd, met het oog op het naderende WK 2022. Voor het toernooi zou de capaciteit nog een keer aangepast worden naar 68.000, maar dat plan ging uiteindelijk niet door.

Het Khalifa International Stadion is de thuishaven van de nationale ploeg van Qatar. Daarnaast werden er in het verleden meerdere wedstrijden in verschillende toernooien afgewerkt, zoals de Golf Cup, de Asian Cup, Asian Games en de Pan Arab Games. In 2019 werd de halve finale op het WK voor clubs tussen Liverpool en Flamengo in het Khalifa International Stadion gespeeld.

Ahmed bin Ali Stadion

Ook het Ahmad bin Ali stadion is een bestaand stadion dat speciaal voor het WK 2022 gerenoveerd en uitgebreid is. Bij de opening in 2003 bood het stadion nog plaats aan bijna 22.000 toeschouwers, bij het WK 2022 is dat bijna 45.000. Net als het Khalifa International Stadion staat het stadion in Ar Rayyan en is staat het ook wel bekend als het Al Rayyanstadion.

Op het wereldkampioenschap voetbal worden in totaal zeven wedstrijden in het Ahmad bin Ali stadion gespeeld. Zes groepswedstrijden en één duel in de achtste finales staan er op het programma. Het Nederlands Elftal zal geen wedstrijd in het Ahmad bin Ali stadion spelen. Onze zuiderburen wel; België werkt er twee van de drie groepsduels af, waaronder de topper in Groep F tegen vice-wereldkampioen Kroatië.

Het Ahmad bin Ali stadion is de thuishaven van Al-Rayyan, een van de grootste clubs van het land met acht landstitels op zak. In het seizoen 2004-2005 waren Frank en Ronald de Boer spelers van die club. Na de opening van het stadion in 2003 bleef het tot 2014 in de oude vorm, waarna het met het oog op het WK 2022 in dat jaar voor een groot deel werd afgebroken. Twee jaar later begon de heropbouw, en in 2020 werd het huidige stadion opgeleverd.

Net als een aantal andere stadions voor het WK 2022 wordt ook het Ahmad bin Ali stadion na het toernooi weer ontmanteld. Het stadion zal terugkeren naar zijn oude formaat en dan weer zo'n 20.000 toeschouwers kunnen ontvangen.

Al Janoub Stadion

Een van de meest opvallende stadions voor het WK 2022 is het Al Jaboub Stadion, dat uitgerust is met een futuristisch design. In het stadion in Al-Wakrah staan zeven wedstrijden op het WK gepland, zes groepswedstrijden en een wedstrijd in de achtste finales.

Het Al Janoub Stadion biedt tijdens het WK 2022 plaats aan zo'n 45.000 toeschouwers en is speciaal gebouwd voor het WK 2022. De bouw startte in 2014 en nam zo'n vijf jaar in beslag; in mei 2019 vond de officiële opening plaats. Later dat jaar werd de eerste interland in het stadion gespeeld, de halve finale van de Golf Cup tussen Saoedi-Arabië en Qatar. In december 2020 was Al Janoub het decor van de AFC Champions League finale.

Tijdens het WK 2022 zal Nederland geen wedstrijden afwerken in het Al Janoub Stadion. België zal het stadion vermoedelijk graag vermijden. Worden de Belgen geen groepswinnaar maar tweede in groep F, dan speelt de ploeg van Roberto Martinez de achtste finale in Al-Wakrah. Na het WK wordt het stadion de thuishaven van Al-Wakrah Sports Club, tweevoudig landskampioen. De capaciteit wordt dan teruggebracht naar 20.000.

Education City Stadion

Het Education City Stadium is het zesde stadion van het aanstaande WK-voetbal en ligt eveneens in Doha. De naam 'Education City' ontleend zich aan het feit dat het gelegen is in de rondom de universiteiten van de stad. Een andere bijnaam van het stadion is 'Jewel of the Desert'. Vanwege het vloeiende en moderne ontwerp en tijdens het WK-voetbal lijkt het stadion in de avond te schitteren in het licht.

Bij de opening van het stadion was de capaciteit 45.350 toeschouwers, maar dit zal veranderen na het WK. De capaciteit wordt dan teruggebracht 25.000 toeschouwers. Een ander interessant punt is dat dit stadion wordt gezien als een van de meest groene stadions van het WK-voetbal en misschien wel ter wereld. Zo krijgen de helft van de stoeltjes na afloop van het toernooi een nieuwe bestemming.

Al Thumama Stadion

Het volgende stadion gaat een bekende plek worden voor het Nederlands elftal: het Al Thumama Stadion. Zo opent Oranje hier het WK-voetbal en speelt het de eerste wedstrijd tegen Senegal.

Net zoals vier andere nieuwe stadions ligt het Al Thumama Stadion in de hoofdstad Doha. Het biedt plaat 40.000 toeschouwers. Na het toernooi zal dit worden teruggebracht tot zo’n 20.000 toeschouwers. De naam komt trouwens niet uit de lucht vallen. Nee, het komt van een lokale boom, de al thumamaboom.

Daarnaast heeft het gebouw de vorm van een Taqiyah, dat is een traditionele hoed die veel in islamitische landen wordt gedragen. De opening was op 22 oktober 2021. Op die dag werd de finale van de Emir Cup gespeeld. Nu is dus het WK-voetbal aan de beurt. Hopelijk gaat Oranje hier nog mooie herinneringen maken.

Stadion 974

Als laatste stadion voor dit WK-voetbal hebben we het Stadium 974. Wederom is dit stadion speciaal voor het aanstaande wereldkampioenschap uit de grond gestampt. Maar dat betekent niet dat het een saai stadion is. We kunnen het zelfs een bijzonder stadion noemen, want het bestaat uit zo'n 974 zeecontainers. Na afloop zal het stadion weer gedemonteerd worden en worden de zeecontainers opnieuw gebruikt.

Daarmee is dit stadion het eerste tijdelijk station ooit op een WK-voetbal. Er kunnen zo’n 40.000 toeschouwers in het stadion en in totaal worden er zes wedstrijden gespeeld, vier groepswedstrijden, een halve finale en de troostfinale. De opening van het stadion vond plaats op 30 november 2021 tijdens de FIFA Arab Cup 2021.

Bekijk alle wedopties
WK2022 > Stadions en Speelsteden