Tijdsverschil WK 2022

Hoppa! Nog heel even wachten en we kunnen weer genieten van een maand topvoetbal. Op 20 november start namelijk het WK voetbal 2022. Wat hebben we ernaar uitgekeken. Al met al gaat het wereldkampioenschap om verschillende redenen een speciale editie worden. De mannen van bondscoach Louis van Gaal kunnen zich dus opmaken voor een interessant eindtoernooi.

terug

Wedstrijden Oranje met Nederlandse tijd

Groep A

Dag / tijd (NL) Thuis Uit Stadion
Zo. 20 nov 17.00 Qatar Ecuador Al Bayt Stadion
Ma. 21 nov 17.00 Senegal Nederland Al Thumamastadion
Vr. 25 nov 14.00 Qatar Senegal Al Thumamastadion
Vr. 25 nov 17.00 Nederland Ecuador Khalifa Int. Stadion
Di. 28 nov 16.00 Nederland Qatar Al Bayt Stadion
Di. 28 nov 16.00 Ecuador Senegal Khalifa Int. Stadion

Tijdsverschil tijdens het WK

Tijdens dit WK hebben we te maken met een klein tijdsverschil tussen Nederland en het gastland van het WK voetbal. In de wintertijd is het tijdsverschil 2 uur en in de zomertijd is het tijdsverschil 1 uur. Tijdens het WK is het daarom in het gastland 2 uur later dan in Nederland.

Hoe laat worden de wedstrijden van het WK gespeeld?

Gelukkig hoeven we vanwege het tijdsverschil de wekker niet midden in de nacht te zetten. De wedstrijden in de groepsfase starten namelijk al om 11.00 uur, 14.00 uur, 17.00 uur en 20.00 uur Nederlandse tijd.

De wedstrijden in achtste finales, kwartfinales en halve finales hebben een andere aanvangstijd. Deze wedstrijden starten al om 16.00 uur. De troostfinale vindt plaats op zaterdag 16 december 2022 om 16.00 uur en de finale vindt plaats op zondag 18 december 2022 om 16.00 uur.

Wereldkampioenschap in de winter

Het WK wordt voor het eerst in de geschiedenis in de winter gehouden. Normaal gesproken staan de eindtoernooien in juni en juli op het programma. Daar is deze keer niet voor gekozen vanwege de hoge temperaturen in het gastland.

Om de speelomstandigheden nog enigszins dragelijk te houden voor de spelers, wordt het WK deze keer dus in november en december gespeeld. Dan zijn de temperaturen iets lager dan gedurende de zomer. In november is de gemiddelde temperatuur maximaal 29 graden Celsius en minimaal 24 graden Celsius.

Alsnog vrij hoge temperaturen om een topprestatie te leveren. Om de voetballers te verkoelen, zullen er in de stadions enorme airco’s worden geïnstalleerd. Dit moet de gemiddelde temperatuur op het veld iets lager maken. Daarnaast zullen er waarschijnlijk extra drinkpauzes gehouden worden.

Poulefase van het Nederlands Elftal

Op papier heeft Oranje relatief makkelijke tegenstanders in poule A. Senegal, gastland Qatar en Ecuador zijn de tegenstanders. Deze laatste twee zullen het WK 2022 op 20 november in het al-Bayt Stadion openen. Dit stadion is met een capaciteit van 60.000 zitplaatsen het op één na grootste stadion van het wereldkampioenschap.

Op 25 november neemt Nederland het op tegen Ecuador in het Khalifa International Stadion. Vier dagen later sluiten onze oranjemannen de poulefase af tegen Qatar in het Al-Khor Stadion.

WK kansen van Oranje

De verwachting is dat het Nederlands Elftal de groepsfase wel doorkomt. De vraag is alleen of ze veel verder in het toernooi gaan komen. Tijdens het EK van vorig jaar strandde Oranje al in de achtste finales tegen Tsjechië en het vorige WK werd helemaal niet gehaald.

Gezien de laatste prestaties op de eindtoernooien en de vorm waarin het huidige Oranje verkeert, zal het moeilijk worden om de halve finales te halen. Maar als Van Gaal één ding heeft laten zien, is dat hij een team kan laten groeien tijdens het toernooi.

Bekijk alle wedopties
WK2022 > Tijdsverschil