Bundesliga

De Duitse voetbalcompetitie wordt de Bundesliga genoemd, wat voor liefhebbers van de sport vast geen nieuws is. We hebben het dan over de belangrijkste voetbalcompetitie van onze oosterburen, waarin de absolute top uitkomt. Het is een competitie op wereld niveau die de moeite waard is om te volgen, gezien verschillende clubs ook op Europees niveau uitkomen. Sterker nog, de Bundesliga behoort tot de sterkste nationale competities van Europa. Jij wilt als voetballiefhebber ongetwijfeld goed ingevoerd zijn, daarom zit je op deze pagina helemaal goed voor alle ins- en outs! Lees snel verder en je bent volledig op de hoogte van hoe de Bundesliga werkt, welke niveaus er zijn en meer!

ZET IN & WIN!

Hoe werkt de Duitse competitie?

Sinds 1962 bestaat de Bundesliga zoals we die nu kennen, die na de val van de Berlijnse muur werd aangepast om het hele land in de competitie te betrekken. Hierdoor doen er ook clubs uit de voormalige DDR mee aan deze competitie, zoals RB Leipzig. De Bundesliga geldt nu als het belangrijkste kampioenschap van het land, waar verschillende lagere niveaus onder hangen, waarop een promotie- degradatiesysteem van toepassing is. In de Bundesliga doen 18 voetbalclubs mee, die op jaarbasis in totaal 34 competitieduels spelen. Per gewonnen wedstrijd worden er 3 punten gegeven, bij gelijkspel 1 punt (aan beide ploegen) en bij verlies 0 punten. De ploeg die aan het einde van het jaar de meeste punten heeft, wint het kampioenschap. Vergelijkbaar dus met andere Europese competities.

Duitse voetbalbond

De Duitse voetbalbond ofwel 'Deutcher Fußball-Bund' verzorgt deze competitie. Zij bestaan al sinds 1900, toen ze werden opgericht als overkoepelende organisatie. Destijds waren maar liefst 86 clubs gezamenlijk de stichter. Sindsdien overziet de DFB het hele reilen en zeilen van het professionele voetbal in Duitsland. In 1994 sloot de DFB zich aan bij de FIFA.

Verschillende niveaus

Gezien er in Duitsland nogal wat teams actief zijn en er beperkt plek is op verschillende niveaus, neemt het gros van de voetbalclubs deel in het amateur segment. Door goed te voetballen is het echter mogelijk hogerop te komen. De competitieniveaus van hoog naar laag:

  • Bundesliga

  • 2.Bundesliga

  • Dritte Liga (3. Bundesliga)

  • Regionalliga's

  • Oberliga's

  • Landesliga

De bovenste drie niveaus zijn professioneel en vallen onder het betaalde voetbal. Daaronder is het wat variabel. Het is voor teams mogelijk om te promoveren in deze leagues, maar ook om te degraderen, uitzonderingen daargelaten. Hierdoor is het in theorie mogelijk dat een club uit een lage divisie doorstoot naar de top, maar dit komt vrijwel nooit voor.

Het Duitse voetbal internationaal gezien

Als we de Bundesliga op zichzelf bekijken, staat het internationaal gezien op een hoge plek. In eerste instantie was het Duitse voetbal geruime tijd de nummer acht qua sterkste voetbalcompetitie, maar op basis van de prestaties door de jaren heen zijn ze gegroeid. Er is niet een specifieke ranglijst, maar globaal kan er gekeken worden naar (internationale) prestaties, financiën, kwaliteit van clubs, spelers en meer. Op basis daarvan is het Duitse voetbal flink in aanzien gestegen. Het wordt vaak in de top drie genoemd, samen met de Engelse Premier League en de Spaanse La Liga. Net daaronder zien we de Italiaanse Serie A en de Franse Ligue 1. Na elk seizoen valt dit opnieuw te evalueren, maar het mag wel duidelijk zijn dat het Duitse voetbal erg gewaardeerd wordt. Dit is onder andere te danken aan clubs als Bayern München, Borussia Dortmund, maar ook Borussia Mönchengladbach, die naam voor zichzelf hebben gemaakt. De eerstgenoemde, Bayern München, is bovendien de meest succesvolle club van Duitsland met meer dan 30 landstitels. Zij komen zeer geregeld op Europees niveau zeer goed voor de dag.

bayer leverkusen
Bayer 04 Leverkusen - 1. FC Heidenheim: statistieken Bundesliga
Komende zondag staat Bayer 04 Leverkusen tegen 1. FC Heidenheim op het programma. Wij hebben de statistieken van beide ploegen voor je gecheckt. Zijn Die Werkself in een betere vorm tegen de ploeg uit Heidenheim an der Brenz in de BayArena?
Werder Bremen fans
Werder Bremen - 1. FC Köln: statistieken Bundesliga
Komende zaterdag staat Werder Bremen tegen 1. FC Köln op het programma. Wij hebben de statistieken van beide ploegen voor je gecheckt. Köln heeft historisch het overwicht maar Werder lijkt in betere vorm. Kunnen Die Geißböcke dit doortrekken?
borussia dortmund fans
Borussia Dortmund - VfL Wolfsburg: statistieken Bundesliga
In de Bundesliga speelt Borussia Dortmund tegen VfL Wolfsburg. Om jou op weg te helpen naar jouw misschien wel winnende weddenschap, hebben wij de statistieken van beide clubs verzameld. Als je kijkt naar de vorige onderlinge wedstrijden dan lijkt Dortmund in het voordeel tegen Wolfsburg. Wat wordt de uitkomst in het Signal Iduna Park?
bayern munchen fans
FC Bayern München - VfL Bochum: statistieken Bundesliga
In de Bundesliga speelt FC Bayern München tegen VfL Bochum. Om jou op weg te helpen naar jouw misschien wel winnende weddenschap, hebben wij de statistieken van beide clubs verzameld. Kijken we naar de vorige onderlinge wedstrijden, dan lijkt Bayern in het voordeel tegen Bochum. Welke uitslag levert het komende duel op?
borussia monchengladbach fans
Borussia Mönchengladbach - RB Leipzig: statistieken Bundesliga
Aanstaande zaterdag speelt Borussia Mönchengladbach thuis tegen RB Leipzig in de 5e ronde van de Bundesliga. Wij hebben de statistieken van beide ploegen voor je op een rij gezet, zodat jij betere keuzes kan maken. Leipzig heeft historisch het overwicht bij treffers met Gladbach. Kunnen Die Roten Bullen dit doortrekken?