Finale EK 2024

De finale van het EK 2024 is het evenement waar elke voetballiefhebber komende zomer naar uitkijkt. Nadat het toernooi in juni 2024 van start gaat, zullen er uit de groepswedstrijden, achtste finales, kwartfinales en halve finale slechts twee landen overblijven. Zij mogen gaan strijden om de zege en bepalen wie zich mag kronen tot de winnaar van het EK 2024 in Duitsland. Na een maand vol spektakel zal dit ook direct de laatste wedstrijd van het EK voetbal zijn.

Datum, locatie en aanvangstijd finale

Nadat de halve finales in de Allianz Arena in München en het Signal Iduna Park in Dortmund zijn gespeeld, wordt bekend wie de finale gaat spelen. Dit zal de climax worden van het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Uit de poulefase gaan eerst de nummers een en twee en de vier beste nummers drie door naar de achtste finale. Om de finale van het EK 2024 te bereiken, zullen deze teams daarna nog drie wedstrijden moeten winnen, voordat ze zich in Berlijn mogen melden. Zie hieronder het tijdstip en locatie van de finale:

  • Zondag 14 juli 2024 21:00 uur Berlijn

Schorsingen en kaarten

De kans is groot dat spelers in de groepsfase op dit EK voetbal tegen een aantal kaarten aanlopen. Deze worden bij kwalificatie voor de knock-outfase niet direct kwijtgescholden, maar na deelname aan een eventuele kwartfinale wel. Directe rode kaarten zullen nog steeds wel schorsingen opleveren. De UEFA bepaalt hoe hoog een schorsing uitvalt, waarbij men kijkt naar de ernst van de overtreding waarvoor de kaart is gegeven. Zo kunnen kaarten in de loop van het toernooi een flinke invloed hebben. Teams zullen er alles aan willen doen om te voorkomen dat ze hun beste spelers gedurende een deel van het EK 2024 moeten missen.

Het Olympiastadion

Van alle stadions heeft het Olympiastadion niet de grootste capaciteit. In het Signal Iduna Park in Dortmund en de Allianz Arena in München passen namelijk nog meer toeschouwers. Overigens zal gastland Duitsland op 14 juni 2024 wel de openingswedstrijd in München spelen. Bij de bekendmaking van het speelschema maakte de organisatie duidelijk dat de finale uiteindelijk wel in dit stadion in Berlijn gespeeld zou worden, zoals vaker het geval is met grote toernooien in Duitsland. Hier werd bijvoorbeeld ook de finale van het wereldkampioenschap voetbal in 2006 georganiseerd.

Veelgestelde vragen finale EK

Waar zal de finale gespeeld gaan worden?

De finale van het EK 2024 voetbal zal worden gespeeld in het Olympiastadion in Berlijn op zondag 14 juli om 21:00 uur.

Kunnen spelers geschorst zijn?

Ja, spelers kunnen geschorst zijn. Ondanks dat eerdere kaarten na de kwartfinale worden kwijtgescholden, kan dit alsnog door in de halve finale twee gele of een directe rode kaart te krijgen.

Welke landen maken kans?

De landen die als favorieten worden gezien om de finale te halen, zijn Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en Portugal.

Wat gaat er na de finale gebeuren?

Het team dat erin slaagt om de finale te winnen zal direct hierna op het veld de Henri Delaunay Cup krijgen uitgereikt.

Speel mee met TOTO - Trotse Partner van het Nederlands Elftal

Of je nu naar Duitsland afreist om een wedstrijd (of meer) te bezoeken of thuisblijft: met TOTO wordt het EK extra spannend! Inzetten kan op alle wedstrijden! Vooraf, met live weddenschappen, en natuurlijk zijn er nog veel meer wedopties beschikbaar.

Wedden op EK 2024

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Finale