Oranje, wat kan je?! Zesendertig jaar na de historische triomftocht van 1988 gaat het Nederlands Elftal komende zomer opnieuw voor goud op een Europees kampioenschap in Duitsland. De ploeg van Ronald Koeman geldt niet als topfavoriet, maar wordt gezien als outsider voor de Europese titel. Voor de bondscoach is het vooral hopen dat zijn bepalende spelers in juni fit zijn. Maar de groepsfase overleven, met naast topfavoriet Frankrijk ook Oostenrijk en Polen als tegenstanders, dat moet altijd mogelijk zijn!
Het EK 2024 nadert en jij wil natuurlijk weten wie de favorieten in de zes poules zijn, en welke ploegen op welke plek zullen eindigen. Dat levert bij je EK pool vaak extra punten op. Daarom kijken we per poule van het EK naar de favorieten. Met Frankrijk en Nederland heeft Poule D twee uitgesproken favorieten voor een plek in de achtste finales, aangevuld met Oostenrijk. We geven je eerst onze voorspelling, daarna nemen we de deelnemende landen aan deze poule onder de loep.
Eindstand Poule D volgens TOTO
Het mag duidelijk zijn: Frankrijk en Nederland zijn de grootste kanshebbers op de eerste twee plekken in deze groep D. Met de Fransen - wereldkampioen van 2018 en vicewereldkampioen in 2022 - als favoriet voor de groepswinst. Oranje verloor in de kwalificatiereeks twee keer van Frankrijk en lijkt op voorhand genoegen te moeten nemen met de tweede plaats. Voor Oostenrijk en Polen lijkt op papier de derde plek het hoogst haalbare. Ook die kan plaatsing voor de achtste finales opleveren. |
---|
Van alle topfavorieten is Frankrijk de topfavoriet met een hoofdletter T. Geen bondscoach met meer mogelijkheden tot zijn beschikking dan Didier Deschamps. Onder zijn leiding kroop Frankrijk uit een dal. Op het EK van 2008 en het WK van 2010 werd de groepsfase niet eens overleefd en op het EK van 2012 was het na één knock-out wedstrijd al afgelopen. Het hielp wel dat Deschamps sinds zijn aanstelling na het toernooi in Polen en Oekraïne de beschikking kreeg tot de ene na de andere sterspeler. Het leverde finaleplaatsen op de WK's van 2018 en 2022 en het EK van 2016 op.
Maar succes is ondanks het surplus aan kwaliteit geen garantie op succes. Dat bleek wel op het vorige EK. Ook toen gold de selectie van Frankrijk als de absolute topfavoriet, maar was de achtste finale al het eindstation. De stugge Zwitsers hielden 120 minuten stand tegen de sterrenformatie en namen uiteindelijk de strafschoppen beter. En ook in de Nations League presteert Frankrijk niet altijd naar de enorme mogelijkheden. De tweede editie werd gewonnen, maar in de laatste editie moest Les Bleus zelfs even vrezen voor degradatie naar de B-Divisie.
In EK-kwalificatie stond er dan weer geen maat op de Fransen. De enige serieus geachte concurrent Nederland werd in eigen huis weggespeeld en van het arme Gibraltar liet Frankrijk helemaal niets heel: 14-0. Maar in maart vielen de resultaten tijdens de laatste oefenduels dan toch weer tegen. Van Duitsland werd in Marseille met 0-2 verloren en van Chili werd maar nipt gewonnen. In goeden doen is Frankrijk de ultieme favoriet voor EK-goud, maar een uitglijder zoals tegen Zwitserland drie jaar geleden ligt altijd op de loer.
Na de donkere jaren na het WK van 2014 - met twee gemiste eindtoernooien op rij - kroop Oranje onder Ronald Koeman in 2018 uit het diepe dal. Met een frisse nieuwe generatie werd de finale van de Nations League bereikt en plaatsing voor het EK 2020 afgedwongen. Maar toen het toernooi door de coronacrisis in 2021 dan eindelijk gespeeld werd, was Koeman niet meer van de partij bij Oranje. Mede ingegeven door de crisis was de trainer naar zijn geliefde Barcelona vertrokken.
Drie jaar later is het dan alsnog zover. Na het WK van 2022 kwam de KNVB opnieuw uit bij Koeman en onder zijn leiding kwalificeerde Oranje zich voor het toernooi in Duitsland. Net als in zijn eerste periode als bondscoach heeft Koeman een getalenteerde selectie tot zijn beschikking. Veel spelers spelen in de Europese top, maar als geheel komt Oranje nét tekort ten opzichte van de echte topfavorieten. De ploeg van Koeman ontbreekt het vooral aan creativiteit en voetballend vermogen op het middenveld. Maar, zoals de bondscoach vaak zelf zegt: niemand speelt graag tegen dit Oranje.
In de oefenduels tegen Canada en IJsland op weg naar het EK maakte Oranje indruk. Tegelijkertijd waren er zorgen: Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners haakten geblesseerd af. Vooral het gemis van De Jong laat zich natuurlijk voelen. De middenvelder van Barcelona is in balbezit de beste speler van het Nederlands Elftal. Maar in die oefenduels liet de ploeg van Koeman zien dat er ook leven is zonder De Jong. Maar met het wegvallen van hem en Koopmeiners is het manco van Oranje de breedte op het middenveld. Raakt Joey Veerman, Jerdy Schouten of Tijanni Reijnders geblesseerd zal Koeman moeten gaan schuiven. Zo heeft Nederland nog altijd kopzorgen richting de start van het EK.
De Oostenrijkse bondscoach Ralf Ragnick vond na de loting dat zijn land in een van de zwaarst mogelijke EK-poules terecht is gekomen. En geef hem in de aanwezigheid van Nederland en Frankrijk eens ongelijk. Maar de oud-trainer van Manchester United gaat er aan voorbij dat zijn eigen ploeg er ook eentje is om rekening mee te houden. Niet voor niets verloren de Oostenrijkers maar één van de laatste veertien wedstrijden, en werd de kwalificatiereeks zonder problemen afgerond.
En dus liggen er ook zeker kansen voor Oostenrijk in Poule D. Heeft Rangnick geen last van blessures in zijn selectie en zijn de bepalende spelers in vorm, dan zien we de Oostenrijkers als geduchte concurrent voor de tweede plek. Maar al ver voor het toernooi weet de Duitse trainer dat hij niet van blessureleed gevrijwaard gaat zijn. David Alaba, verdediger van Real Madrid, scheurde in december zijn kruisband af en mist het EK 2024. Een enorme aderlating voor Oostenrijk, dat daarmee een verdediger van wereldklasse moet missen.
Maar ook zonder Alaba boekte Oostenrijk aansprekende resultaten. Mede-EK gangers Slowakije en Turkije werden tijdens de laatste oefenwedstrijden in maart verslagen. De Turken werden zelfs op een gevoelige 6-1 nederlaag getrakteerd. Een herhaling van drie jaar geleden, toen Oostenrijk de groepsfase overleefde en het in de achtste finales de latere Europese kampioen knap lastig maakte, zien we best gebeuren!
Via de achterdeur, en met de hakken over de sloot, plaatste Polen zich voor het EK 2024. De Oost-Europeanen slaagden er niet in in een groep met Albanië, Tsjechië, Moldavië en Faroër bij de eerste twee te eindigen. Op basis van de prestaties in de Nations League kreeg Polen een herkansing in de play-offs. Na een ruime zege op het zwakke Estland trok de ploeg van Michal Probierz in de finale tegen Wales na strafschoppen aan het langste eind.
De moeizame kwalificatie zegt veel over de gesteldheid van de nationale ploeg van Polen. Het scorend vermogen is laag, wat opvallend is gezien de aanwezigheid van superspits Robert Lewandowski. Tegen Estland scoorde Polen in de halve finale van de play-offs weliswaar vijf keer, maar dat zei meer over de zwakte van de tegenstander. Het was voor het eerst sinds november 2021 dat Polen weer eens meer dan twee doelpunten wist te maken. In de tussentijd speelde Polen 24 interlands.
Het maakt Polen - vooraf - tot de gedoodverfde nummer vier in Poule D. Ook al werd op het vorige WK nog de achtste finales gehaald, onder andere door een gelijkspel tegen Mexico. Maar met Frankrijk, Nederland en ook Oostenrijk hoeft de selectie van Polen zich weinig illusies te maken op een nieuwe plek in de knock-outfase van een groot toernooi. Aan de Polen uiteraard de taak ons ongelijk te bewijzen!
In de poule van Oranje zijn we natuurlijk vooral benieuwd wanneer het Nederlands Elftal in actie komt. De eerste wedstrijd is op zondag 16 juni tegen Polen. Daarna volgt de clash met Frankrijk, het slot is op dinsdag 25 juni tegen Oostenrijk.
DAG / TIJD (NL) | THUIS | UIT | STAD |
---|---|---|---|
Zo. 16 juni 15.00 | Polen | Nederland | |
Ma. 17 juni 21.00 | Oostenrijk | Frankrijk | |
Vr. 21 juni 18.00 | Polen | Oostenrijk | |
Vr. 21 juni 21.00 | Nederland | Frankrijk | |
Di. 25 juni 18.00 | Nederland | Oostenrijk | Berlijn |
Di. 25 juni 18.00 | Frankrijk | Polen |
Alle uitslagen en standen lees je op deze pagina. De beste twee teams per EK poule gaan naar de achtste finales, net als de vier beste nummers drie. De winnaar van Poule D neemt het in de tweede ronde op tegen de nummer twee van Poule F De nummer twee speelt tegen de nummer twee van Poule E.
Met TOTO wordt het EK nóg spannender! Zet in op elke wedstrijd, van de groepswedstrijden tot de finale, of op de vele andere wedopties. Voorspel wie de topscorer wordt, hoeveel doelpunten er gescoord worden, wie zich plaatst voor de volgende ronde en natuurlijk krijg je bij ons de beste quoteringen voor wedstrijden van Oranje. Ga snel naar TOTO.nl!
Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Voorspellingen -> Voorspelling Poule D