Europa League

Net als de Champions League onderging ook de Europa League in 2024 ingrijpende veranderingen. Vanaf het seizoen 2024/2025 verdween de poulefase, en kwam de competitiefase er voor terug. Wat er allemaal precies veranderd is en hoe de Europa League er nu uit ziet, lees je op deze pagina.

ZET IN & WIN!

Grootste verschillen

Laten we beginnen met de grootste verschillen op een rijtje. Dit zijn de grootste veranderingen in de Europa League van 2024/2025 ten opzichte van de jaren ervoor:

  • er wordt niet meer in een poulesysteem gespeeld, alle 36 clubs spelen in één grote competitie

  • alle clubs spelen in de groepsfase acht wedstrijden (vier uit en vier thuis) twee meer dan in het oude systeem

  • na de acht speelrondes wordt de eindstand van de grote league opgemaakt

  • de nummers 1 t/m 8 plaatsen zich voor de achtste finales

  • de nummers 9 t/m 24 spelen een tussenronde

  • de nummers 25 t/m 36 zijn uitgeschakeld

  • de winnaars van de tussenronde gaan naar de achtste finales, de verliezers zijn uitgeschakeld

  • er is geen link meer met de Champions of Conference League: uitgeschakeld is einde Europees seizoen

Wat is de nieuwe opzet van de Europa League?

De belangrijkste wijziging is dus dat er met ingang van het seizoen 2024/2025 niet meer in het poulesysteem wordt gespeeld zoals in de twintig jaar daarvoor gangbaar was. De UEFA koos voor het zogenaamde Zwitserse systeem. Alle ploegen staan daarbij op één ranglijst, maar spelen niet allemaal tegen elkaar. Het aantal deelnemers werd van 32 naar 36 uitgebreid en iedere club speelt in de nieuwe opzet acht wedstrijden: vier uit en vier thuis, tegen acht verschillende clubs. Wie tegen wie speelt wordt bepaald door een gewogen loting, zoals ook voorheen het geval was. Zo ontlopen de sterkere teams elkaar grotendeels, maar daarover later meer.

Na de acht speelrondes wordt de eindstand van de grote league opgemaakt. De beste acht teams plaatsen zich rechtstreeks voor de achtste finale, de nummers 9 tot en met 24 spelen een tussenronde voor een plek in die achtste finales en voor de twaalf andere teams is het Europese seizoen klaar. Ook de verliezers van de tussenronde zijn uitgeschakeld: er is na de voorrondes geen link meer met de Conference League. Ook vallen er geen clubs meer terug uit de Champions League.

Deelnemers Europa League

Van oudsher is de Europa League het tweede Europese toernooi. Aan de competitie doen doorgaans de subtoppers van de grotere voetballanden mee en de topclubs van de mindere landen. Zeker sinds de Champions League niet meer alleen voor champions is: vanaf 1997 werden ook niet-kampioenen toegelaten en uiteindelijk kreeg de top 4 van de coëfficiënten ranglijst zelfs rechtstreekse tickets voor de Champions League. Toch is de erelijst van de Europa League en voorloper UEFA Cup behoorlijk indrukwekkend. Dat komt deels door de link die de UEFA in 1999 tussen de twee Europese toernooien legt. Clubs die derde worden in de poule in de Champions League stromen vanaf dat jaar door naar de UEFA Cup, zoals de Europa League dan nog heet. Niet zelden wint zo'n Champions League-afvaller uiteindelijk de Europa League. In 2024 verdwijnt die brug tussen beide hoofdtoernooien.

In veel landen is een ticket voor de (voorronde van de) Europa League gekoppeld aan het bekertoernooi. Dat is ook in Nederland het geval. De top 5 van de coëfficiënten ranglijst mag twee teams rechtstreeks afvaardigen naar de Europa League, de nummers 6 en 7 één. Ook de titelhouder van de Conference League is automatisch geplaatst. Alle andere plekken worden ingevuld vanuit de voorrondes van de Europa League en die van de Champions League.

Voorrondes Europa League

De Europa League begint officieel in september, maar eigenlijk start het toernooi al in juli. Vóór het echte werk begint probeert een groot aantal clubs nog via de voorrondes het hoofdtoernooi te halen. Dat gebeurt in drie kwalificatierondes en de play-offs. 32 clubs zich via de nationale competities voor deze voorrondes, onderweg stromen ook nog 20 teams uit de voorrondes van de Champions League in. Uiteindelijk blijven er 24 teams over die de play-offs spelen: de twaalf winnaars plaatsen zich voor de Europa League, de verliezers spelen in de competitiefase van de Conference League. Met de 13 rechtstreeks geplaatste teams komt het deelnemersveld op 25: de overige elf deelnemers zijn afvallers uit het laatste gedeelte van de Champions League kwalificaties.

Loting Champions League

Wie tegen wie speelt in de voorrondes, play-offs, groepsfase en knock-outfase wordt per loting bepaald. Omdat de eerste wedstrijden in de voorrondes doorgaans dus al in juli gespeeld worden wordt de eerste loting slechts een paar weken na de finale van het vorige seizoen al verricht. De belangrijkste loting is natuurlijk die voor de competitiefase, voorheen de groepsfase. Tot het seizoen 2024/25 werden de 32 deelnemende teams tijdens die loting verdeeld over acht groepen van vier. In de nieuwe opzet is er sprake van één grote competitiefase en wordt tijdens de loting dus niet bepaald wie bij wie in de groep zit, maar alleen wie tegen wie speelt.

Net als in het oude systeem wordt daarbij gewerkt met een potindeling, maar die heeft een stuk minder waarde dan voorheen. In de oude opzet ontliepen de clubs uit de grote competities elkaar zoveel mogelijk in de groepsfase door de teams op basis van het teamcoëfficiënt in te delen in vier verschillende potten. Dat gebeurt in de nieuwe opzet ook, maar nieuw is dat iedere club twee clubs uit iedere pot loot. Dus ook uit de eigen pot, en dat betekent dat in de competitiefase al meteen een topper op het programma kan staan. Wat niet kan in de eerste ronde is een treffen tussen clubs uit hetzelfde land.

Na de competitiefase volgt eerst een tussenronde, waarin de nummers 9 tot en met 24 het tegen elkaar opnemen voor een plek in de kwartfinale. Bij de loting voor die tussenronde zijn de nummers 9 tot en met 16 geplaatst, zij treffen een club uit het rijtje 17 tot en met 24. De winnaars gaan met de nummers 1 tot en met 8 van de eindstand naar de achtste finales. Bij de loting voor die achtste finales geldt hetzelfde principe: de instromers van de tussenronde spelen tegen een club uit de top 8 van de groepsfase. De landenbeperking geldt vanaf hier niet meer, wat wil zeggen dat clubs uit hetzelfde land in de knock-outfase tegen elkaar kunnen loten. Vanaf de kwartfinale is het een open loting, waarbij niet meer gewerkt wordt met geplaatste en ongeplaatste teams.

Knock-outfase Europa League

Aan de knock-outfase van de Europa League nieuwe stijl is in niet zoveel veranderd. Grootste verschil is natuurlijk de invoering van de tussenronde, maar daarna volgen gewoon de achtste finales, kwartfinales, halve finale en wordt het toernooi afgesloten met de allesbeslissende finale.

Finale Europa League 2024-2025

De finale van de Europa League 2024-2025 is op woensdag 21 mei 2025 om 21.00 uur, en wordt gespeeld in de het San Mames stadion in Bilbao.

Geschiedenis Europa League

Terug naar de oorsprong van de Europa League. Het toernooi bestaat al sinds 1971. In dat jaar nam de UEFA de organisatie van de zogenaamde Jaarbeursstedenbeker over en de bond doopte de nieuwe bekercompetitie tot UEFA Cup. Het was het derde toernooi voor Europese clubs onder de vlag van de UEFA, vandaar dat er ook vaak over de Europa Cup III werd gesproken. Ook de term Runners Up Cup raakte ingeburgerd, omdat de deelnemers werden bepaald op basis van de ranglijst van de nationale competities.

1971-1994

In de eerste jaren veranderde er weinig aan de opzet van de UEFA Cup. In tegenstelling tot de Europa Cup I (enkel landskampioenen) en de Europa Cup II (enkel bekerwinnaars) mochten er aan de Europa Cup III wel meerdere clubs uit één land deelnemen. Wel was er enkele jaren de restrictie dat clubs uit dezelfde stad niet mee mochten doen. Aan het toernooi deden 64 clubs mee. Via een knock-outsysteem bleven twee ploegen over die de finale speelden. Net als alle andere rondes ging ook de finale over een uit- en een thuiswedstrijd. Aan dit systeem werd ruim twintig jaar niet getornd.

1994-1999

In 1994 werd voor het eerst een voorronde geïntroduceerd. Zo konden meer clubs instromen in het Europese voetbal, al bleef het aantal deelnemers aan het hoofdtoernooi van de UEFA Cup gelijk: 64. Het betekende enkel dat het aantal clubs dat zich rechtstreeks plaatste voor het toernooi een stuk minder werd. In 1998 werd de finale over twee wedstrijden afgeschaft.

1999-2004

De eerste echt ingrijpende veranderingen vinden plaats in 1999. De UEFA besloot de Europa Cup II - de Cup Winners Cup - op te heffen en samen te voegen met de UEFA Cup. In de praktijk betekende de samenvoeging één extra ronde: in plaats van 64 deden 96 teams mee, waardoor de achtste finales in werden gevoerd.

2004-2009

Waar in de Champions League al sinds 1991 het poulesysteem gebruikt werd, duurde het tot 2004 tot de UEFA besloot ook in de UEFA Cup met groepen te gaan werken. Er werd een tweede voorronde ingevoerd, waarna tachtig clubs nog een eerste knock-out ronde spelen. De veertig winnaars speelden vervolgens in acht groepen van vijf een halve competitie. De beste drie plaatsten zich voor de derde ronde, waarin ook weer de afvallers van de Champions League instroomden. Vanaf de derde ronde werd weer in een knock-outsysteem toegewerkt naar de finale.

2009-2024

Die opzet bleef behouden tot het seizoen 2008, waarna het toernooi de volgende ingrijpende veranderingen onderging. Allereerst verdween de naam UEFA Cup, en werd de naam Europa League geïntroduceerd. De Intertoto Cup werd bij het toernooi gevoegd en het format gelijkgetrokken met dat van de Champions League: drie voorrondes plus play-offs, een groepsfase met poules van vier clubs die een hele competitie spelen en een knock-outfase. Na de poulefase stroomden weer de nummers drie van Champions League in. Dat systeem bleef - in grote lijnen - intact tot 2024. Na het seizoen 2024/2025 volgden de derde grote ingrijpende veranderingen in het toernooi, waarbij de groepsfase na twintig jaar verdween en plaatst maakte voor een competitiefase.

Beste clubs Europa League

Hoewel de Europa League het 'tweede' Europese toernooi is, heeft de competitie inclusief voorganger UEFA Cup best een indrukwekkende erelijst. Topclubs als Real Madrid, Bayern München, Juventus, Internazionale, Liverpool en Manchester United hebben allemaal minstens één keer de Europa League gewonnen. Ook Ajax, PSV en Feyenoord hebben een UEFA Cup in de prijzenkast staan. De Rotterdammers wonnen het toernooi zelfs twee keer. AZ en FC Twente waren ooit dichtbij, maar beide clubs verloren de finale. Ook Ajax verloor een keer de finale.

De tijd dat de echte topclubs het toernooi wonnen ligt wel al een tijdje achter ons. In de regel zijn het de laatste decennia toch de subtoppers die de Europa League winnen. Dan hebben we het over clubs als Atalanta, Eintracht Frankfurt, Villarreal en... Sevilla. De Spaanse ploeg is de absolute koning van de Europa League. In 2006 won Sevilla het toernooi voor het eerst, in 2023 was beker nummer zeven al een feit. Tussen 2014 en 2016 won Sevilla de Europa League zelfs drie keer op rij, een record.

Samen met Benfica is Sevilla de enige ploeg die deze eeuw minstens twee keer op rij de finale wist te halen. Het zegt veel over de Europa League. Over het deelnemersveld natuurlijk, dat ieder jaar sterk wijzigt, maar het geeft ook aan dat er vaak verrassingen zijn. Wat te denken van de finaleplaats van Rangers FC in 2022, of die van Ajax in 2017. Toch zijn het vrijwel altijd clubs uit de grote competities die de Europa League winnen. Shaktar Donetsk was in 2009 de laatste winnaar die niet uit Italië, Engeland, Duitsland of Spanje kwam.

Waar kan je de UEFA Europa League kijken?

Vanaf het seizoen 2024/2025 heeft Ziggo Sports het alleenrecht op het uitzenden van al het Europees voetbal in Nederland. Dus ook de Europa League. In voorgaande seizoenen waren de wedstrijden uit het tweede Europese toernooi nog te zien bij Veronica en ESPN.

Voor Ziggo Sports heb je een abonnement nodig. Omdat in de mediawet is opgenomen dat Europese wedstrijden van Nederlandse clubs op een 'open' kanaal te zien moeten zijn heeft Ziggo daar wat op bedacht. Tv-kijkers met een abonnement bij Ziggo kijken via kanaal 14 - en kanaal 13 als twee Nederlandse clubs tegelijk spelen - en voor niet-abonnees is er de Ziggo Sports Free app. Via deze gratis app worden alle Europese wedstrijden van Nederlandse clubs uitgezonden. Ook de finales van de drie Europese toernooien worden op deze app gestreamd.

Wie andere wedstrijden in de Europa League wil bekijken kan dit alleen door een abonnement op Ziggo Sports af te sluiten.

UEFA Europa League tickets

Geen zin afhankelijk te zijn van een tv-aanbieder of streamingsdienst? Dan is het stadion natuurlijk hét alternatief! Als belangrijkste voetbaltoernooi van Europa zijn kaarten voor de wedstrijden in de Europa League natuurlijk erg gewild. Zeker naarmate het toernooi verder gevorderd is. Wil jij een wedstrijd in de Europa League bezoeken, dan is het verstandig goed op te letten wanneer tickets in de verkoop gaan, zodat je tijdig jouw plek kunt reserveren.

Handig om te weten is dat tickets voor Europa League wedstrijden via de clubs die deelnemen zelf worden aangeboden. Wil je bijvoorbeeld naar een wedstrijd van Ajax, AZ of FC Twente in de Europa League, dan zul je bij hen jouw ticket aan moeten schaffen. Houd daarbij wel rekening met dat Europa League tickets in eerste instantie aan seizoenkaarthouders worden aangeboden.

Let op: Schaf geen tickets aan via onofficiële verkooppunten. Aangezien valse tickets in de omloop kunnen zijn zou dit een teleurstelling zijn. Tickets voor de wedstrijden in de rest van de Europa League dit jaar zijn nagenoeg uitverkocht.

Wedden op de UEFA Europa League

Ben je erg in voetbal geïnvesteerd en geniet je enorm van de UEFA Europa League? Het is mogelijk om de spanning nog wat verder op te voeren middels een weddenschap. In ons sportsbook worden rondom alle wedstrijden in dit toernooi weddenschappen georganiseerd. Via onze kalender zie je precies wat er op stapel staat.

Je kunt hier inzetten op wie de overwinning pakt, wie tweede wordt, maar ook meer specifiek op bepaalde situaties. We bieden genoeg leuke mogelijkheden aan! Hetzelfde gaat trouwens op voor de Champions League en Conference League!

ZET IN & WIN!