Europa League

De Europa League is één van de belangrijkste toernooien in Europa, waaraan clubs uit diverse landen meedoen. Dit zijn de clubs die niet in aanmerking komen voor de Champions League, maar dat maakt het toernooi niet minder spannend en boeiend om te volgen. Dit omdat elke wedstrijd een verrassing is, gezien de ploegen die elkaar treffen niet al te vaak tegen elkaar spelen. Vanzelfsprekend kun je ook wedden op de UEFA Europa League hier bij TOTO. Om je meer context bij dit toernooi te geven, zetten we de belangrijkste details voor je uiteen.

ZET IN & WIN

 

Standen Europa League 2023/24

Groep A

G

P

1

Vlag van EngelandWest Ham United

5

12

2

Vlag van DuitslandSC Freiburg

5

12

3

Vlag van GriekenlandOlympiakos Piraeus

5

4

4

Vlag van ServiëTSC Tacka Topola

5

1

Groep B

G

P

1

Vlag van FrankrijkOlympique Marseille

5

11

2

Vlag van EngelandBrighton & Hove Albion

5

10

3

Vlag van GriekenlandAEK Athene

5

4

4

Vlag van NederlandAjax

5

2

Groep C

G

P

1

Vlag van SpanjeReal Betis

5

9

2

Vlag van SchotlandRangers FC

5

8

3

Vlag van TsjechiëSparta Praag

5

7

4

Vlag van CyprusAris Limassol

5

4

Groep D

G

P

1

Vlag van ItaliëAtalanta

5

11

2

Vlag van PortugalSporting CP

5

8

3

Vlag van OostenrijkSturm Graz

5

4

4

Vlag van PolenRaków Częstochowa

5

4

Groep E

G

P

1

Vlag van EngelandLiverpool

5

12

2

Vlag van FrankrijkToulouse

5

8

3

Vlag van BelgiëUnion Sint-Gillis

5

5

4

Vlag van OostenrijkLASK Linz

5

3

Groep F

G

P

1

Vlag van FrankrijkStade Rennes

5

12

2

Vlag van SpanjeVillarreal

4

9

3

Vlag van GriekenlandPanathinaikos

5

4

4

Vlag van IsraelMaccabi Haifa

4

1

Groep G

G

P

1

Vlag van TsjechiëSlavia Praag

5

12

2

Vlag van ItaliëAS Roma

5

10

3

Vlag van ZwitserlandServette FC

5

5

4

Vlag van MoldaviëFC Sheriff

5

1

Groep H

G

P

1

Vlag van DuitslandBayer Leverkusen

5

15

2

Vlag van NoorwegenMolde FK

5

7

3

Vlag van AzerbeidzjanQarabag FK

5

7

4

Vlag van ZwedenBK Häcken

5

0

Opzet van Europa League

De opzet van de UEFA Europa League is zodra het toernooi eenmaal gespeeld wordt vrij eenvoudig, maar de aanloop ernaartoe is ietwat complexer. Dit komt doordat er meerdere Europese toernooien zijn en dat het aantal deelnemers per land opgedeeld wordt op basis van de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Nu gaan we daar niet al te diep op in, wel vertellen we je hoe het toernooi op zichzelf precies werkt.

Zodra er na play-offs en voorrondes bekend is welke clubs zich hebben geplaatst voor het daadwerkelijke toernooi, zal de groepsfase van start gaan. Hierin nemen 48 Europese ploegen het tegen elkaar op en de helft hiervan zal doorstromen naar de knock-outfase, die gespeeld wordt door 32 clubs.

Het aantal lijkt niet te kloppen en dat is correct. Dit komt doordat er tussen de groepsfase en knock-outfase nog een tussenronde gespeeld wordt. Dit zijn afvallers uit de Champions League die hun avontuur in de Europa League kunnen voortzetten. Hier komen nog acht ploegen uit naar voren en dat vormt samen het totale aantal van 32 deelnemende clubs.

Die spelen vervolgens via een knock-outsysteem tegen elkaar over twee wedstrijden (uit en thuis) en zo dunt het deelnemersveld stapsgewijs uit via achtste finales, kwartfinales, halve finales en uiteindelijk de definitieve finale.

Prijzengeld

Deelname aan het voetbal in de Europa League is allereerst om de sportieve eer. Het is clubs eraan gelegen om te winnen en een Europese prijs in de wacht te slepen. Tegelijkertijd is het ook een lucratief toernooi om in mee te spelen, aangezien er flink veel geld te verdienen valt.

De totale prijzenpot bedraagt rond de € 465 miljoen, wat veel meer dan gebruikelijk is bij andere sporten. Dit geld wordt opgedeeld over allerlei potjes, waaronder een startpremie en natuurlijk een hoofdprijs. De ploegen die in de finale staan mogen rekenen op een geldprijs van € 8,6 miljoen voor de winnaar en € 4,6 miljoen voor de verliezer.

Meer weten over de prijzenpot?

Loting

Zodra de voorrondes gespeeld zijn, blijven er 32 ploegen over en om die volstrekt willekeurig in te delen voor de volgende ronde in het toernooi, de achtste finales, zal er jaarlijks een loting plaatsvinden. De groepswinnaar zal loten tegen ploegen die uit de tussenfase komen, waarbij ploegen uit hetzelfde land niet tegen elkaar komen te staan, waardoor het een vrij ingewikkeld proces is.

Het goede nieuws is dat de loting online te volgen valt. Dit kan via diverse nieuwswebsites, maar ook via het tv-kanaal dat je in gebruik hebt waarop je dit toernooi ontvangt, mits zij de loting uitzenden.

Programma

Gezien de Europa League gedurende een regulier seizoen gespeeld wordt, zijn de wedstrijden zo gepland dat ze tussen competitieduels door vallen. Dit maakt dat het toernooi een vrij lange looptijd kent.

In de eerste helft van het seizoen - vanaf augustus tot en met december - worden de voorrondes, play-offs, groepsfase en tussenronde gespeeld. Na de jaarwisseling worden de laatste puntjes op de i gezet en in maart wordt vervolgens de achtste finale gespeeld. De rest van het programma ziet er zo uit:

  • Kwartfinales - april

  • Halve finales - mei

  • Finale - 22 mei

De donderdag is Europa League avond

De voetbal wedstrijden in de Europa League worden voornamelijk op de donderdagavond gespeeld. Daarmee is de donderdag min of meer een vaste avond voor Europees voetbal in dit verband. De uitzondering tegenover de donderdagavond is de finale, die wordt op woensdagavond gespeeld.

Ajax in de Europa League

Ajax is als de ploeg met meeste prijzen in Nederland uiteraard ook veelvuldig uitgekomen in de Europa League. Toch hebben ze hier slechts eenmaal een prijs gewonnen, dit was in 1991/92. Toen wisten zij Torino over twee wedstrijden te verslaan op basis van gelijkspel van 2-2 in eigen huis en gelijkspel (0-0) in de return. In het seizoen 2022/23 was het teleurstellend gesteld met Ajax, ze speelden in de Johan Cruijff Arena gelijk tegen Union Berlin om in de return bij Union Berlin thuis met 3-1 afgestraft te worden. Hierdoor vlogen ze het toernooi uit. Ajax plaatste zich dit seizoen na een voorronde tegen Loedogorets.

Feyenoord in de Europa League

Van Nederlandse clubs is Feyenoord de meest succesvolle ploeg in de Europa League. Zij wisten in 1974/75 als eerste Nederlandse club ooit de UEFA Cup te winnen. In 2001/02 wisten ze dit te herhalen en daarmee staat Feyenoord op twee overwinningen. Hierdoor komt de club uit Rotterdam ook terug in de top 10 van ploegen met de meeste overwinningen. Afgelopen seizoen reikte Feyenoord tot de kwartfinales van de Europa League, waarin het werd uitgeschakeld door AS Roma.

PSV in de Europa league

In navolging van het succes dat Feyenoord in 1974/75 in de Europa Cup had, wist PSV dit te herhalen door in 1977/78 als beste uit de strijd te komen. Daardoor behoort PSV samen met Feyenoord en Ajax tot de enige drie clubs uit Nederland die een prijs in dit Europese toernooi hebben gewonnen.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt de Europa League?

De Europa League is een toernooi voor winnaars van de nationale beker en runners-up in de landelijke competities. Afhankelijk van hoe teams aan een ticket zijn gekomen spelen ze daadwerkelijk in het toernooi of aanvankelijk play-offs. Na de eerste fase vindt de loting plaats, spelen ploegen een groepsfase en de clubs die daaruit doorstromen nemen het tegen elkaar op in de knock-out fase over twee duels tot aan de finale, die in een enkele wedstrijd gespeeld wordt.

Welke club won het vaakst de Europa League?

Sevilla FC is de ploeg met de meeste overwinningen in de Europa League. Zij wisten het toernooi in totaal zeven keer te wonnen. Twee keer toen het nog de UEFA Cup was en vijf keer sinds het de Europa League heet.

Hoeveel Europese Leagues zijn er?

Er zijn in totaal drie Europese Leagues. Dit is opgedeeld in drie losse toernooien: de Champions League, Europa League en Conference League. Dit is ook de volgorde in het zijn van prestige, zo is de Champions League de belangrijkste en ook de meest gewaardeerde.

Waar kun je live Europa League kijken?

Op dit moment is het mogelijk om het toernooi te zien bij Veronica en ESPN. Voor gebruik van ESPN dien je een abonnement op de sportzender te nemen. Veronica zendt een selectie van wedstrijden van dit toernooi uit. Naast de uitzending op tv, is het ook mogelijk om het via een app te volgen mits je een abonnement hebt.