Prijzengeld

Er zijn drie grote Europese toernooien voor clubs en hierin staat de Europa League op de tweede plaats. Hoger genoteerd is de Champions League. Iets lager staat de Conference League. Wat de verhouding in aanzien ook is, deelname aan het toernooi gaat natuurlijk om de sportieve eer, maar ook valt er een hoop geld te verdienen – zeker met een finaleplaats. Dit maakt deelnemen zowel in sportief als zakelijk opzicht belangrijk.

ZET IN & WIN!

Totale prijzenpot van Europa League

De UEFA is de organisator van dit toernooi en zij hebben een fikse pot met geld ter beschikking. Hieruit wordt prijzengeld voor een overwinning betaald, maar ook krijgen ploegen startpremies en meer. De totale prijzenpot hiervan is een bedrag van € 465 miljoen, wat bijzonder hoog is.

Dit geld komt natuurlijk ergens vandaan en dat gaat op basis van tv rechten, sponsors en meer. Het zijn allerlei Europese inkomsten waarmee de prijzenpot bekostigd wordt en de belangrijkste factor in dit verhaal zijn de tv gelden, die simpelweg het meeste opleveren.

Gezien Europa een voetbalminnend continent is, worden de rechten veelvuldig weggezet tegen hoge bedragen. Ook geniet het interesse uit andere delen van de wereld, waardoor het mogelijk is een bedrag van € 465 miljoen beschikbaar te stellen. De opbrengst van tv rechten is niet openbaar in de zin van verschillende marktaandelen, aangezien dit per seizoen op basis van onderhandelingen varieert.

Afijn, de herkomst van de centen mag duidelijk zijn en dit is onder andere waar de clubs voor spelen.

Verdeling van prijzengeld

Met een totale prijzenpot van € 465 miljoen is er een opdeling van bedragen naargelang prestaties en startgeld van kracht. Zo krijgt elke ploeg bij deelname aan de groepsfase van het hoofdtoernooi een startpremie van € 3,6 miljoen. Vervolgens is er per situatie bij wedstrijden een opdeling van prijzengeld:

  • Winst in groepsfase – € 630.000,-

  • Gelijkspel in groepsfase – € 210.000,-

De club die de groepswinst pakt, kan nog eens € 1,1 miljoen bijschrijven en vervolgens loopt het bedrag per ronde verder op.

  • Achtste finale – € 1,2 miljoen

  • Kwartfinale – € 1,8 miljoen

  • Halve finale – € 4,6 miljoen

  • Finale – € 8,6 miljoen

De verliezend finalist ontvangt een bedrag van € 4,6 miljoen.

Deelnemende clubs

De Europa League is niet zomaar toegankelijk, want dit gaat op basis van een relatief complex systeem. Zo kunnen de bekerwinnaars uit verschillende competities een plek voor zichzelf verzekeren. Maar ook doen er clubs mee die net onder de landskampioen zijn geëindigd een jaar eerder. Welke ploegen dat zijn is afhankelijk van de competitie, waarbij er weer naar de coëfficiënt ranking gekeken wordt. Hierdoor levert het ene land meer clubs dan de ander.

Dan zijn er naast directe plaatsingen ook nog voorrondes ofwel play offs die gespeeld worden om het uiteindelijke deelnemersveld te bepalen. Die spelen vervolgens in de poulefase tegen elkaar, waarna de achtste finales volgen, opgevolgd door de kwartfinale, halve finale en uiteindelijk de finale van hele toernooi.

De winnaars krijgen uiteraard prijzengeld uitgekeerd, maar ook de verliezend finalist mag een bedrag bijschrijven. Een soort troostprijs, ze zijn immers ver gekomen.

Stap omhoog naar de Champions League

Deelname aan de Europa League kent als primair doel kampioen van Europa worden. Dit is de sportieve eer en dat er prijzengeld te winnen valt is natuurlijk mooi meegenomen. Er zit echter ook nog een ander sportief doel achter. Dit is een ticket voor de Champions League bij een nieuw Europees seizoen een jaar later.

Op die manier zijn er meerdere wegen naar het miljoenenbal op het absoluut hoogste niveau, een andere route is immers door landskampioen te worden. Afgezien van dit sportieve doel is het ook lucratief, want Europese wedstrijden trekken veel kijkers/bezoekers aan, wat via kaartverkoop lekker aan kan tikken. Met andere woorden: elke ploeg is gebaat bij deelname aan de Europa League.

Veel gestelde vragen

Hoeveel verdien je met de Europa League?

De UEFA stelt een fors bedrag beschikbaar als prijzengeld voor de UEFA Europa League. Zo betreft het hier letterlijk miljoenenbal met een prijzenpot van ongeveer € 465 miljoen. Hieruit worden startpremies betaald, maar ook prijzengeld bij overwinningen en uiteraard de hoofdprijs. De startpremie bedraagt € 3.630.000,-, een overwinning levert € 630.000,- op en de bekerwinnaar ontvangt € 8.600.000,-. Het kan dus behoorlijk lucratief zijn.

Wat win je met de Europa League?

Door de Europa League te winnen mag een club zich kampioen van het toernooi noemen, wat gepaard gaat met een bijbehorende beker die de prestaties doet erkennen. Tegelijkertijd zijn er nog andere prijzen te winnen. Zo is er natuurlijk prijzengeld, wat voor de winnaar oploopt tot ruim 8 miljoen euro én er wordt een ticket uitgegeven dat deelname aan de Champions League garandeert.

Wie won vorig jaar de Europa League?

De winnaar van de Europa League in 2022/23 was de Spaanse club Sevilla. De tweede plek was voor AS Roma uit Italië.

Welke club heeft de meeste keren de Europa League gewonnen

Sevilla FC is het vaakst bekerwinnaar in deze competitie. Zij hebben maar liefst zeven keer de Europa Cup/Europa League gewonnen in de afgelopen 50 jaar.

Welke Nederlandse clubs doen mee?

In het afgelopen seizoen deed enkel de Nederlandse club PSV mee aan het hoofdtoernooi. Dit jaar PSV en Feyenoord. Ajax deed aanvankelijk niet mee, aangezien die club in de Champions League uitkwam. Gezien zij in de Champions League uitgeschakeld werden, speelden zij een tussenwedstrijd voor een plek in de Europa League, maar helaas zonder succes. PSV is inmiddels ook uitgeschakeld. Feyenoord is als enige doorgestroomd naar de achtste finales.