Premier League

De Premier League is de belangrijkste voetbalcompetitie van Europa. Sterker nog, het staat genoteerd als één van de twee sterkste competities ter wereld. Niet zo gek ook, want als we naar de clubs kijken die meedoen, struikel je zowat over de grote namen. Chelsea, Manchester City, United, Liverpool en ga zo maar door. De competitie is hierdoor ook een genot om te kijken, mede vanwege het feit dat er bijzonder veel duels in een jaar gespeeld worden.

ZET IN & WIN!

Structuur van de competitie

Deze competitie wordt gespeeld door een totaal van 20 clubs, waarbij er na elk seizoen drie teams kunnen degraderen naar de EFL Championship. Vanuit die competitie kunnen vervolgens weer drie clubs promoveren. Hierdoor is er jaarlijks een andere samenstelling van het topvoetbal in Engeland qua ploegen, hoewel de grootste topclubs min of meer altijd present zijn.

Het speelschema in de Engelse competitie

Het schema varieert een beetje per seizoen, maar over het algemeen gaat de Engelse competitie begin augustus van start. Tegen eind mei worden de laatste ronden voetbal gespeeld en daarmee zit de competitie er dan op.

Overigens spelen de teams meer dan 38 duels per seizoen. Zo zijn er ook nog Europese uitdagingen waar bepaalde teams aan meedoen en binnen de landsgrenzen wordt er nog om de FA Cup en de League Cup gespeeld. Waar het echter kort op neerkomt: er zijn bijna wekelijks duels in deze competitie om te volgen.

De meeste speeldagen vinden plaats op vrijdag, zaterdag en zondag. De zaterdag is overigens de dag waarop het meest gespeeld wordt.

Manchester United is recordkampioen in de Premier League

De ploeg die het vaakst heeft gewonnen in deze competitie is Manchester United. Deze club heeft maar liefst 13 titels op z'n naam staan. Hierbij gaan we even uit van de afgelopen dertig jaar, sinds de oprichting van de Premier League. Andere winnaars van deze competitie die zichzelf vervolgens tot landskampioen konden kronen zijn:

  • Manchester City - 7 maal

  • Chelsea - 5 maal

  • Arsenal - 3 maal

  • Blackburn Rovers - 1 maal

  • Leicester City - 1 maal

  • Liverpool - 1 maal

Als we de Football League First Division erbij pakken, die in 1888 werd opgericht, zien we een veel grotere variatie aan kampioenen. In het gecombineerde overzicht zien we Manchester United wederom op de eerste plaats staan met 20 landstitels, gevolgd door Liverpool met 19 stuks, Arsenal 13, Everton 9 en nog een reeks aan teams met één, een paar of meer kampioenschappen.

Feit is dat Manchester United de absolute hoogvlieger is met de meeste titels. In het voetbal is Liverpool echter ook zeer succesvol, alleen levert het kampioensoverzicht van de Premier League een wat vertekend beeld op omdat ze in de afgelopen 30 jaar slechts eenmaal kampioen zijn geworden.

Meer spanning uit deze competitie halen

Fervent volger van de Engelse competitie en volg je een specifiek team? Bij TOTO kun je net wat meer spanning beleven. Je kunt namelijk inzetten op jouw team, op het eerste doelpunt, wie een doelpunt scoort en meer. Met een weddenschap op voetbal intensiveer je de beleving en kun je er wellicht nog wat leuks aan verdienen ook!

Veelgestelde vragen

Welke clubs zijn nooit gedegradeerd?

Er zijn slechts een paar ploegen in de Premier League die nog nooit gedegradeerd zijn. Dit zijn: Tottenham Hotspur, Everton, Aston Villa, Liverpool, Arsenal, Manchester United en Chelsea.

Wat was er voor de Premier League?

De Premier League is naar verhouding nog helemaal niet zo'n oude competitie. Het eerste seizoen in deze competitie werd namelijk pas in 1992 gespeeld. De topcompetitie hiervoor was de Football League First Division, die sinds 1888 bestond.

Waarom werd de Premier League opgericht?

De Football League First Division kende tegen het einde van de jaren '80 problemen. Zo raakte de competitie achterop andere Europese competities en als gevolg van het Heizeldrama werden Engelse ploegen voor vijf jaar uitgesloten van Europese deelname. Gezien de grootste competitie van Groot-Brittannië steeds verder wegzakte, besloot men om de Premier League op te richten als nieuwe, frisse start.

Wie heeft de Premier League opgericht?

Greg Dyke is één van de drijvende krachten achter de oprichting. Hij werkte samen met de vijf grootste clubs van Engeland om een afscheiding van de Football League uit te werken. Dit was voor Dyke, directeur van London Weekend Television en de clubs interessanter en lucratiever, tevens was het een manier om Engels voetbal weer op de kaart te zetten.

Welke clubs zitten er in de Premier League?

De Premier League werkt op basis van een promotie- en degradatiesysteem, daardoor varieert de samenstelling per seizoen altijd een beetje. De huidige ploegen in deze competitie zijn als volgt: Arsenal, Manchester City, Newcastle, Manchester United, Tottenham Hotspur, Brighton, Fulham, Brentford, Liverpool, Chelsea, Aston Villa, Crystal Palace, Nottingham Forest, Sheffield United, West Ham, Wolverhampton, Bournemouth, Everton, Nottingham Forest en Luton Town