masterclasses

Het WK voetbal komt eraan! Denk jij ook al druk na over de ideale WK-poule? Wij helpen je een handje op weg met de Masterclasses! Norbert, WK-poule kampioen van 2018, laat in acht video's met feitjes en cijfers zien hoe jij jouw vrienden of collega's kunt verslaan. Word jij de koning van jullie WK-poule?

Wij helpen je een handje op weg met de Masterclasses! Norbert, WK-poule kampioen van 2018, laat in acht video's met feitjes en cijfers zien hoe jij jouw vrienden of collega's kunt verslaan.

De laatste 16

Welke landen gaan er uit elke WK-poule door naar de laatste zestien? Dat bepaalt voor een belangrijk gedeelte het succes van jouw eigen WK-poule. Tip: maak een lijstje met favorieten per groep en onderzoek de vorm van de teams. Dan kom je al een heel eind!

Trots opzij zetten

Natuurlijk willen wij allemaal dat Nederland wereldkampioen wordt. Maar of dat ook realistisch is... Noteer Oranje dan ook niet als winnaar voor jouw WK-poule. Welk land dan wel? Vraag advies aan voetbalexperts in jouw familie- of vriendenkring. Misschien geeft iemand wel de gouden tip!

Bus parkeren

Veel teams kiezen tijdens een WK voor veilige tactiek, oftewel de bus parkeren. Norbert's tip: ga mee in die tactiek. Bij de meeste overwinningen is er slechts één doelpunt verschil. Vul daarom geen 3-1 in, maar 1-0. En oh ja, vergeet de gelijke spelen niet! Extra tip: die eindigen vaak in 1-1.

Goaltjesdief

Wie vul je nou in als topscorer van het WK? Kies sowieso iemand in vorm, die al veel interlandgoals heeft gemaakt én speler is bij een van de favorieten voor de wereldtitel. Hoe meer wedstrijden, hoe groter de kans op veel doelpunten. In de historie kwam de WK-topscorer altijd uit Zuid-Amerika of Europa. Doe hier je voordeel mee!

Onderlinge resultaten

Sommige landen presteren heel erg goed tegen een specifiek land. Denk maar aan Portugal. 'We' wonnen nog nooit van de Portugezen op een eindronde… Norbert's tip is daarom: check altijd de onderlinge resultaten, want die kunnen doorslaggevend zijn.

Neem je tijd

Ben jij ook zo iemand die razendsnel de WK-poule invult? Niet doen! Wacht er zo lang mogelijk mee. Er kan tijdens het toernooi namelijk van alles gebeuren, zoals sterspelers die geblesseerd afhaken. Dat maakt de kans dat hun land wedstrijden wint natuurlijk een stuk kleiner. Pas je poule dus aan waar nodig.

De verlenging

De term 'knock-outwedstrijd' zegt het al, er gaat iemand uitgeschakeld worden. Dat gebeurt niet altijd na negentig minuten. Een verlenging is dan noodzakelijk. Houd bij het invullen van jouw knock-outwedstrijden altijd in gedachten dat dat eindstand geldt zoals die ná de verlenging is. En kijk goed hoe landen in het verleden presteerden in verlengingen.

De finale

Onderzoek hoe landen in finales presteren. Nederland is daar niet bijster sterk in met drie verloren finales. Heb jij Duitsland als finalist? Die sloten ze even vaak winnend, als verliezend af (vier om vier). Brazilië is het meest succesvolle land in de eindstrijd; vijf van de zeven finales werden gewonnen. De meest voorkomende uitslag? Je verwacht het niet: 4-2!

WK2022 > Poule Masterclass

Officiële sponsor van de KNVB