AZ

FC Groningen - AZ: statistieken Eredivisie

Komende zondag staat FC Groningen tegen AZ op het programma. Wij hebben de statistieken van beide ploegen voor je gecheckt. Op basis van de vorige ontmoetingen lijkt AZ in het voordeel tegen Groningen. Wat wordt het deze keer in de Euroborg?

fc-groningen-fans

De ploegen zijn elkaar dit seizoen nog niet tegengekomen, maar in vijf eerdere Eredivisie-seizoenen speelden ze negen keer tegen elkaar. Van deze duels won de groen-witte formatie tweemaal, de club uit Alkmaar won er vijf en twee keer was het gelijkspel.

Als je kijkt naar de laatste vijf competitiewedstrijden van beide clubs, dan doet AZ het op papier beter: de ploeg won vier keer, verloor nul wedstrijden en speelde één keer gelijk. Groningen won tweemaal, niet verloren en niet gelijkgespeeld.

FC Groningen - AZ
Eredivisie
12.15, Euroborg
Scheidsrechter, Jeroen Manschot

Terugkijkend: AZ wint meer onderlinge duels dan Groningen

De ploeg van trainer Dick Lukkien en de Alkmaarders troffen elkaar vanaf 2018 negen keer in de Eredivisie:
  • Er werden zeventien doelpunten gemaakt. Dit is gemiddeld 1,89 goals per duel.
  • Na rust werden de meeste goals gescoord, namelijk negen doelpunten. Gemiddeld zijn dit 1 goals per duel.
  • Daarnaast werd er 46 keer op goal geschoten. Dit is gemiddeld 5,11 schoten per wedstrijd. Spelers van AZ schoten het vaakst, namelijk 31 keer.
  • Driemaal werd er gescoord met een kopbal. Dit is een gemiddelde van 0,33. De Groningers maakten de meeste doelpunten met het hoofd, namelijk tweemaal.

De Groningers scoren veel

De Trots van het Noorden scoorde de laatste vijf wedstrijden gemiddeld 3 goals per wedstrijd. Groningen boekte de vorige wedstrijd een overwinning op RKC. Het werd 2-1. De afgelopen twee competitiewedstrijden wonnen de Groningers alles. In geen enkele van de voorgaande twee wedstrijden hield Groningen de nul. Over het algemeen maakt de ploeg meer doelpunten in de eerste helft dan in de tweede helft.

Teamstats FC Groningen:

• maakte zes doelpunten in twee competitieduels, een gemiddelde van 3.
  • maakte tijdens thuiswedstrijden vier van deze goals en uit twee doelpunten.
  • de spelers schoten in totaal elf keer op goal. Dit is gemiddeld 5,5 keer per wedstrijd.

Spelerstats FC Groningen:

• Jorg Schreuders is met twee goals de topscorer van de Groningers in deze competitie.
  • Jorg Schreuders scoorde minstens twee wedstrijden achter elkaar.
  • Marco Rente maakte één goal uit een kopbal.
  • Rui Mendes scoorde éénmaal met de linkervoet.
  • Jorg Schreuders maakte twee goals met de rechtervoet.
  • Leandro Bacuna gaf tweemaal een assist.

De Alkmaarders al een tijd zonder verlies

De tweevoudig landskampioen speelt stabiel. De laatste zeven wedstrijden won de club of werd er gelijk gespeeld. De vorige competitiewedstrijd won AZ van NEC met 1-0. De afgelopen vijf competitieduels won de tweevoudig landskampioen vier wedstrijden en speelde er één gelijk. AZ hield driemaal de nul in de voorgaande vijf duels. De club scoort gemiddeld vaker in de eerste helft dan in de tweede helft.

Teamstats AZ:

• scoorde 72 goals deze competitie in 36 wedstrijden. Dit is een gemiddelde van 2.