De Darts Masters

Yes! De Darts Masters, ook wel Cazoo Masters genoemd, is een prestigieus toernooi dat jaarlijks gehouden wordt door de Professional Darts Corporation (PDC). Het toernooi is bedoeld voor de beste darters ter wereld en wordt gehouden in de Marshall Arena in Milton Keys. Benieuwd naar alle info, prijzengeld en geschiedenis? We leggen het je gewoon allemaal uit op deze pagina.

 

ZET IN & WIN!

Eerste editie van het The Masters

De Darts Masters, ook wel The Masters genoemd, werd voor het eerst gehouden in 2014 en sindsdien is het uitgegroeid tot een van de grootste en meest populaire darts toernooien ter wereld. De eerste twee edities van The Masters werden afgewerkt in het Royal Highland Centre in Edinburgh (Schotland). Vanaf de editie van 2015 werd de Marshall Arena (voorheen Arena MK) in Milton Keynes (Engeland) de speellocatie van dit ‘non-ranking’ toernooi.

Deelnemers en uitslagen

Kan iedereen zich plaatsen voor het toernooi? Nee, zeker niet. Op The Masters zijn alleen de beste darters ter wereld welkom. Deze hebben zich geplaatst via de wereldranglijst of via een afzonderlijke kwalificatie. Voor The Masters wordt de top 24 van de wereldranglijst uitgenodigd. Dit betekent dat Michael van Gerwen, Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode de Nederlandse deelnemers zijn voor dit televisietoernooi.

In de eerste ronde worden 8 wedstrijden gespeeld, waarna de 8 winnaars door gaan naar de halve finales. De top 8 van de PDC Order of Merit plaatst zich automatisch voor de tweede ronde. Na de tweede ronde komen de beste 8 darters uit in de kwartfinale, waarvan de winnaars vervolgens doorgaan naar de halve finale. In de finale wordt uiteindelijk beslist wie de winnaar is van het darts masters toernooi en de titel van de 'Master' verdient. En natuurlijk lekker wat cash meeneemt naar huis.

Uitslagen en winnaars

De eerste twee edities van het toernooi werden gehouden in oktober en november, maar vanaf 2015 werd het toernooi eind januari en begin februari gehouden. Legend Phil Taylor wist de allereerste editie van het toernooi te winnen.

We kennen ook zeker veel Nederlands succes. In 2015 was Michael van Gerwen de eerste Nederlander die het toernooi won. Hij won in de finale van zijn landgenoot Raymond van Barneveld. Hij wist zijn titel te prolongeren door in 2016 van Dave Chisnall en in 2017 van Gary Anderson te winnen. Ook in 2018 won Van Gerwen het toernooi, wederom door Barney te verslaan. In 2019 won Van Gerwen het toernooi voor de vijfde opeenvolgende keer. In de finale bleek hij te sterk voor James Wade. We kunnen wel zeggen dat onze van Gerwen zich thuisvoelt op het toernooi.

Het toernooi werd in 2023 gewonnen door Chris Dobey, op dat moment de nummer 21 van de wereld. In de finale won hij van de Engelsman Rob Cross. Dit is het complete lijstje:

 • 2013: Phil Tayler

 • 2014: James Wade

 • 2015: Michael van Gerwen

 • 2016: Michael van Gerwen

 • 2017: Michael van Gerwen

 • 2018: Michael van Gerwen

 • 2019: Michael van Gerwen

 • 2020: Peter Wright

 • 2021: Jonny Clayton

 • 2022: Joe Cullen

 • 2023: Chris Dobey

De verdiensten: het prijzengeld

We hoeven zeker geen meelijden met onze darters te hebben. Zo is het totale prijzengeld voor de Darts Masters in 2023 verhoogd van £220.000 naar £275.000. Wil je alle ins en outs weten? Check dan even deze pagina over het totale prijzengeld.

Wie komen we tegen op The Masters?

Zoals gezegd trekt het Darts Masters toernooi jaarlijks de grootste darters ter wereld aan. In 2021 werd voor het eerst de top 24 uitgenodigd voor dit toernooi. Voorheen kwam alleen de top 16 van de wereld in actie. De top 8 van de PDC Order of Merit plaatst zich automatisch voor de tweede ronde.