Programma play-offs Eredivisie en Europese tickets

Eredivisie bij TOTO

Aan het einde van de reguliere competitie hebben we nog een lekker toetje voor de boeg: de play-offs van de Eredivisie. En dan hebben we ook nog eens 2 soorten play-offs. De eerste zijn de play-offs voor Europees voetbal en de tweede soort play-offs zijn de promotie/degradatie wedstrijden. Ingewikkeld? Wij leggen het ‘ff’ voor je uit.

ZET IN & WIN!

 

Speelschema play-offs Europese tickets

De play-offs zijn de beslissende ronde waarin teams strijden om de laatste Europese tickets voor het komende seizoen. In de play-offs nemen de teams die eindigen op plaats 4 tot en met 7 het tegen elkaar op in een tweeluik, waarbij de winnaar zich plaatst voor de groepsfase van de Europa League. Het speelschema is samengesteld op basis van de prestaties van de teams gedurende het reguliere seizoen en zorgt voor een eerlijke verdeling van thuis- en uitwedstrijden. Fans kunnen zich opmaken voor een serie spannende wedstrijden waarin alles op het spel staat.

Directe degradatie

De nummers 17 en 18 van de Eredivisie degraderen rechtstreeks naar de Keuken Kampioen Divisie. Andersom promoveren de nummers 1 en 2 vanuit de Keuken Kampioen Divisie naar de Eredivisie. Afgelopen promoveerden FC Emmen en FC Volendam bijvoorbeeld vanuit de Keuken Kampioen Divisie rechtstreeks naar de Eredivisie.

Promotie/degradatie

In de daadwerkelijke promotie/degradatie play-offs spelen de nummer zestien van de Eredivisie en de vier periodekampioenen van de Keuken Kampioen Divisie (tot nu toe zijn dat PEC Zwolle en Heracles Almelo). Vorig seizoen waren dit o.a. ADO Den Haag, Excelsior en FC Eindhoven. De twee beste resterende ploegen van diezelfde divisie (uitgezonderd beloftenteams) complementeren het gezelschap tenslotte.

Favorieten Eredivisie Play-offs Europees voetbal 2023

Op voorhand kunnen we de grote 3 natuurlijk invullen als het gaat om plaatsing voor Europees voetbal. Feyenoord, Ajax en PSV zijn al jaren trouwe deelnemers aan de Europese toernooien. Vorig jaar speelden naast de grote 3 ook FC Twente en AZ Alkmaar Europees voetbal.

Als we kijken naar de huidige stand in de Eredivisie, komen we op ongeveer dezelfde ploegen uit. Sparta Rotterdam en FC Utrecht zijn de nieuwkomers in dit rijtje. Na 17 wedstrijden in de competitie staan ze bij de eerste 7, wat recht geeft op in ieder geval play-offs voor Europees voetbal. De competitie duurt alleen nog lang en er kan nog veel gebeuren.

Wedstrijden en odds Eredivisie Play-offs Europees voetbal 2023

Ja, jij wilt natuurlijk de laatste update weten van de play-offs odds voor Europees voetbal. Deze zullen we hier plaatsen zodra ze bekend zijn. Nog even geduld dus…

Verdeling Europese tickets eredivisie 2022/2023

Voor het seizoen 2022/2023 zijn er 4 Europese tickets beschikbaar voor de Nederlandse teams. De kampioen van de Eredivisie krijgt automatisch een plek in de groepsfase van de Champions League, terwijl de nummers 2 en 3 zich plaatsen voor de tweede ronde van de Europa League. Het vierde ticket gaat naar de winnaar van de KNVB Beker, de Nederlandse bekercompetitie.

Champions League

Maar laten we ook even uitleggen hoe de Europese tickets verdeeld gaan worden. In de Eredivisie plaatst de kampioen zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League. De nummer twee stroomt in de derde voorronde van de Champions League in. De winnaar van de TOTO KNVB Beker verzekerd van de play-offs voor de Europa League.

Conference League

Eindigt de winnaar van de beker bij de eerste 2 in de Eredivisie? Dan schuift het ticket voor de play-offs van de Europa League door naar de nummer drie. De ploeg die als vierde eindigt is zeker van de derde voorronde van de Conference League. De nummers vijf tot en met acht spelen in de play-offs om een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League.

Zoals gezegd speelde de vierde plaats van de Eredivisie dus tegen de zevende in de eerste ronde (of halve finale) van de Europese play-offs. De andere halve finale gaat tussen de nummer 5 en 6. De uiteindelijke winnaar mag zich volgend seizoen uiteindelijk gaan opmaken voor de Conference league.