Programma play-offs Eredivisie en Europese tickets

Aan het einde van de reguliere competitie hebben we nog een lekker toetje voor de boeg: de play-offs van de Eredivisie. En dan hebben we ook nog eens 2 soorten play-offs. De eerste zijn voor Europees voetbal en de tweede soort zijn de promotie/degradatie wedstrijden. Ingewikkeld? Wij leggen het ‘ff’ voor je uit.

ZET IN & WIN!

Speelschema play-offs Europese tickets

De play-offs zijn de beslissende ronde waarin teams strijden om de laatste Europese tickets voor het komende seizoen. In de play-offs nemen de teams die eindigen op plaats 5 tot en met 8 het tegen elkaar op in een tweeluik, waarbij de winnaar zich plaatst voor de tweede voorronde van de Conference League. Het speelschema is samengesteld op basis van de prestaties van de teams gedurende het reguliere seizoen en zorgt voor een eerlijke verdeling van thuis- en uitwedstrijden. Fans kunnen zich opmaken voor een serie spannende wedstrijden waarin alles op het spel staat.

Directe degradatie

De nummers 17 en 18 van de Eredivisie degraderen rechtstreeks naar de Keuken Kampioen Divisie. Die zijn inmiddels bekend; FC Groningen en SC Cambuur moeten komend seizoen een niveau lager spelen. Andersom promoveren de nummers 1 en 2 vanuit de Keuken Kampioen Divisie naar de Eredivisie. Dat zijn PEC Zwolle en Heracles Almelo.

Promotie/degradatie

In de promotie/degradatie play-offs spelen de nummer zestien van de Eredivisie en de vier periodekampioenen van de Keuken Kampioen Divisie. Als een periodekampioen rechtstreeks promoveert, mogen de hoogst geëindigde clubs zonder periodetitel meedoen aan de play-offs. De twee beste resterende ploegen van diezelfde divisie (uitgezonderd beloftenteams) complementeren het gezelschap tenslotte.

Dat betekent dat Almere City, Willem II, MVV Maastricht, NAC Breda, VVV Venlo en FC Eindhoven vanuit de Keuken Kampioen Divisie zich mochten melden in de play-offs, FC Emmen moest als nummer 16 van de Eredivisie in de nacompetitie het vege lijf zien te redden. Dat lukte niet. In de finale van de play-offs bleek Almere City te sterk, dat daarmee volgend seizoen debuteert in de Eredivisie

Dit zijn speelschema en de uitslagen voor promotie/degradatie:

Ronde 1

A (nr 8 – nr. 3 Keuken Kampioen Divisie)

22 mei 20.00 uur: FC Eindhoven – Almere City (1-0)
26 mei 20.00 uur: Almere City – FC Eindhoven (3-1 na verlenging)

B (nr. 7 – nr. 4 Keuken Kampioen Divisie)
23 mei 18.45 uur: VVV Venlo – Willem II (3-2)
27 mei 16.30 uur: Willem II – VVV Venlo (2-2 na verlenging)

C (nr. 6 – nr. 5 Keuken Kampioen Divisie)
23 mei 21.00 uur: NAC Breda – MVV Maastricht (1-0)
27 mei 20.00 uur: MVV Maastricht – NAC Breda (1-4)

Halve finales

D
30 mei 20.00 uur: VVV Venlo – Almere City (1-1)
3 juni 16.30 uur: Almere City – VVV Venlo (1-1, Almere wint na strafschoppen)

E
31 mei 18.45 uur: NAC Breda – FC Emmen (1-2)
3 juni 20.00 uur: FC Emmen – NAC Breda (2-0)

Finale
6 juni 20.00 uur: Almere City – FC Emmen (2-0)
11 juni 18.00 uur: FC Emmen – Almere City (1-2)

Eredivisie play-offs Europees voetbal 2023

De nummers vijf t/m acht van de Eredivisie mochten meedoen aan de play-offs om Europees voetbal. Dat zijnde volgende teams: FC Twente, Sparta Rotterdam, FC Utrecht en sc Heerenveen. FC Twente bemachtigde het Europese ticket door Sparta in de finale te verslaan.

Zo zag het speelschema van de play-offs om Europees voetbal er uit:

Halve finales

A (nr. 8 – nr. 5 Eredivisie)
1 juni 18.45 uur: sc Heerenveen – FC Twente (1-2)
4 juni 14.30 uur: FC Twente – sc Heerenveen (4-0)

B (nr. 7 – nr. 6 Eredivisie)
1 juni 21.00 uur: FC Utrecht – Sparta Rotterdam (1-2)
4 juni 18.00 uur: Sparta Rotterdam – FC Utrecht (0-1, Sparta wint na strafschoppen)

Finale
8 juni 20.00 uur: Sparta Rotterdam – FC Twente (1-1)
11 juni 14.30 uur: FC Twente – Sparta Rotterdam (1-0)

Wedstrijden en odds Eredivisie play-offsEuropees voetbal

Ja, jij wilt natuurlijk de laatste update weten van de play-offs odds voor Europees voetbal. Deze zullen we hier plaatsen zodra ze bekend zijn. Nog even geduld dus…

Verdeling Europese tickets Eredivisie 2023/2024

Voor het seizoen 2023/2024 zijn er zes Europese tickets beschikbaar voor de Nederlandse teams. De kampioen van de Eredivisie en de nummer twee krijgen automatisch een plek in de groepsfase van de Champions League, terwijl de nummer 3 zich plaatst voor de derde voorronde van de Champions League. Het vierde ticket gaat naar de winnaar van de TOTO KNVB Beker, de Nederlandse bekercompetitie. Die heeft rechtstreeks toegang tot de groepsfase van de Europa League. De nummer vier van de Eredivisie plaatst zich voor de tweede voorronde van de Europa League. De winnaar van de play-offs verdient een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League.