Programma play-offs Eredivisie en Europese tickets

Als de 34 speelrondes van de Eredivisie gedaan zijn zit het seizoen er nog niet helemaal op. Eerst moeten de play-offs nog worden gespeeld. Er zijn twee nacompetities: die voor Europees voetbal en de promotie/degradatie wedstrijden. Hoe die precies werken en wat er allemaal op het spel staat leggen we op deze pagina uit.

ZET IN & WIN!

Verdeling Europese tickets

De eindstand van de Eredivisie bepaalt wie volgend jaar in welke Europese competitie speelt en in welke ronde instroomt. Ook voor de bekerwinnaar ligt er een Europees ticket te wachten. De vier clubs die het hoogst eindigen zonder Europees ticket spelen aan het eind van het seizoen play-offs voor het laatste ticket.

Als de bekerwinnaar ook via de competitie Europees voetbal haalt, dan houdt die club het beste ticket. De andere tickets schuiven dan door op de ranglijst. Dit jaar won Feyenoord de beker en verzekerden de Rotterdammers zich via de competitie van Champions League-voetbal. Dat betekent dat het schema voor de Europese tickets er nu zo uit ziet:

  • de kampioen plaatst zich voor de League fase van de Champions League

  • de nummer 2 plaatst zich voor de League fase van de Champions League

  • de nummer 3 plaatst zich voor de 3e voorronde van de Champions League

  • de nummer 4 plaatst zich voor de League fase van de Europa League

  • de nummer 5 plaatst zich voor de 2e voorronde van de Europa League

  • de winnaar van de play-offs plaatst zich voor de 2e voorronde van de Conference League

De bekerwinst van Feyenoord betekendt goed nieuws voor de ploegen die 4e, 5e en 9e worden. Voor de nummer 4 wacht nu een directe spot in de nieuw te vormen groepsfase van de Europa League. De nummer 5 hoeft geen play-offs te spelen maar mag zich melden in de voorrondes van de Europa League en de nummer 9 mag blijven dromen van Europees voetbal.

Speelschema play-offs Europees voetbal 2024

Halve finales

23 mei 18.45 uur NEC - Go Ahead Eagles 1-2
23 mei 21.00 uur FC Utrecht - Sparta 3-1

Finale
26 mei 18.00 uur FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-2 nv

Go Ahead Eagles plaatst zich voor de 2e voorronde van de Conference League.

Nacompetitie promotie/degradatie

De nummers 17 en 18 van de Eredivisie degraderen rechtstreeks naar de Keuken Kampioen Divisie. Andersom promoveren de nummers 1 en 2 vanuit de Keuken Kampioen Divisie naar de Eredivisie. Voor zes ploegen uit de eerste divisie krijgt het seizoen nog een toetje in de vorm van de nacompetitie. Dat zijn de vier periodekampioenen van de Keuken Kampioen Divisie en de twee hoogst geëindigde clubs zonder (vervangende) periodetitel in die divisie. Promoveert een periodewinnaar rechtstreeks, dan neemt de hoogst geëindigde club op de ranglijst die over. Belofteteams mogen niet promoveren en kunnen niet deelnemen aan de nacompetitie. Nadat de zes eerstedivisionisten een eerste ronde hebben gespeeld stroomt de nummer 16 van de Eredivisie in. Excelsior eindigde op die positie en moet dus via de nacompetitie het vege lijf zien te redden.

Dit is speelschema voor promotie/degradatie:

Ronde 1

A
13 mei 20.00 uur NAC Breda - Roda JC 3-1
17 mei 20.00 uur Roda JC - NAC Breda 0-5

B
14 mei 18.45 uur FC Emmen - FC Dordrecht 2-2
18 mei 16.30 uur FC Dordrecht - FC Emmen 0-1

C
14 mei 21.00 uur De Graafschap - ADO Den Haag 2-3
18 mei 20.00 uur ADO Den Haag - De Graafschap 2-2

Halve finales
D
21 mei 20.00 uur NAC Breda - FC Emmen 1-1
25 mei 16.30 uur FC Emmen - NAC Breda 0-3

E
22 mei 18.45 uur ADO Den Haag - Excelsior 1-2
25 mei 20.00 uur Excelsior - ADO Den Haag 7-1

Finale
28 mei 20.00 uur NAC Breda - Excelsior
2 juni 18.00 uur Excelsior - NAC Breda

Wedstrijden en odds Eredivisie play-offsEuropees voetbal

Ja, jij wilt natuurlijk de laatste update weten van de play-offs odds voor Europees voetbal. Deze zullen we hier plaatsen zodra ze bekend zijn. Nog even geduld dus…

Wedstrijden en odds play-offspromotie/degradatie

De nacompetitie is van start! Wie houdt zicht op promotie? Of lukt het de Eredivisie-club dan eindelijk weer eens het vege lijf te redden via de nacompetitie? Bekijk alle wedopties voor de play-offs promotie/degradatie.

Zet in en win