De UEFA Conference League is in tegenstelling tot de Europa League en Champions League een jong toernooi. Het werd opgericht om nog meer Europees voetbal te realiseren en bestaat officieel sinds het seizoen 2021/22. De Europa Conference League bleek een succes en zodoende is de UEFA van plan om het jaarlijks te organiseren. We vertellen je op alles wat je over de UEFA Europa Conference League moet weten!
Het is eigenlijk vrij gemakkelijk. Dit toernooi hanteert dezelfde opzet als de Europa League en Champions League. Dit wil zeggen dat een gedeelte van de clubs zich direct plaatst voor deelname aan het toernooi, wat gaat op basis van de coëfficiëntenlijst. Runners-up spelen op voorhand nog een kwalificatie en nadien play offs, waarmee het uiteindelijke deelnemersveld bepaald wordt.
Zodra deze rondes voorbij zijn zullen alle teams tegen elkaar uitkomen in de groepsfase, waarbij het in eerste instantie uitgesloten is dat clubs uit hetzelfde land tegenover elkaar komen te staan. De resultaten van de groepsfase bepalen vervolgens wie er doorgaan naar de achtste finales, wat weer de kwartfinale opzet zal bepalen, enzovoort.
Een kleine uitzondering is net zoals in de Europa League ook hier van kracht. Tussen de groepsfase en de achtste finales door vindt nog een tussenronde plaats. Hier krijgen teams die het niet hebben gered in de Europa League de kans om zich te plaatsen voor dit toernooi, waardoor die dus pas later instromen. Vanaf de achtste finales wordt het toernooi gespeeld volgens een traditioneel knock-out systeem met afsluitend een finale om te bepalen wie de kampioen is.
De historie van het toernooi is zeer jong. Het idee is in 2015 ontstaan, want het doel was om een derde Europese competitie op te tuigen, maar het heeft nadien nog een paar jaar geduurd voordat het daadwerkelijk vorm kreeg. Pas in 2018 werd immers officieel aangekondigd dat dit toernooi er zou komen en in 2019 werd de naam bekendgemaakt.
Vervolgens heeft het tot 2021 geduurd voordat het daadwerkelijk van start ging. Met dit toernooi is er niet alleen een derde Europese competitie bijgekomen, het is ook voor de subtop van Europa nu gemakkelijker om Europees voetbal te spelen.
Dit gaat gepaard met nog meer voetbal op tv om te volgen. Tegelijkertijd is het weer een extra bron van inkomsten voor de Europese voetbalbond, wat het tot een win-win situatie voor iedereen maakt.
Gezien de Eredivisie een nette plaats inneemt binnen de Europese competities qua waardering, doen er uiteraard ook Nederlandse ploegen mee aan dit toernooi. De twee meest succesvolle zijn wat dat betreft Feyenoord en AZ.
Feyenoord heeft in de eerste editie van dit toernooi bijzonder goede zaken gedaan. Het team uit Rotterdam wist namelijk door te stoten tot de finale, die ze tegen AS Roma hebben gespeeld. Helaas trokken ze hier niet aan het langste eind en moesten ze met lede ogen toezien dat de club uit Rome na een 1-0 overwinning met de beker huiswaarts keerde.
AZ herhaalde een jaar later bijna de prestatie van Feyenoord. De Alkmaarders stroomden al in de tweede voorronde in en reikten helemaal tot de halve finales. Daarin bleek West Ham United nét te sterk. In de knock-outfase had AZ afgerekend met Lazio Roma en Anderlecht.
AZ deed ook aan de eerste editie van het toernooi mee. In 2021/22 wisten ze relatief gemakkelijk de ploegen in de groepsfase onder zich te houden, waardoor ze doorstroomden naar de achtste finales. Hier troffen ze FK Bodø/Glimt, maar de wedstrijd verliep niet in het voordeel van de Nederlandse club, die met 2-1 werd uitgeschakeld.
Het is in Nederland mogelijk om de wedstrijden in dit toernooi te volgen via televisie. Dit kan bij Veronica en ESPN. De belangrijkste wedstrijden worden op tv uitgezonden en anders is alles beschikbaar via de app middels een livestream. Ook geeft de app meldingen als er wedstrijden op het programma staan, zodat je niks hoeft te missen. Helaas is het (nog) niet mogelijk om deze competitie live bij TOTO te kijken.