Champions League winnaars

Het is elk jaar weer een waar festijn: de UEFA Champions League! Van alle toernooien die er gespeeld worden is dit hét toernooi waar iedereen naar uitkijkt. Jij vast ook, niet? De kampioenen van allerlei Europese landen nemen het tegen elkaar op om te bepalen wie zich de kampioen van Europa mag noemen. Met een rijke geschiedenis kijken we naar de Champions League winnaars, en dat zijn er nogal wat!

ZET IN & WIN!

UEFA Champions League winnaar per seizoen

De Champions League is het oudste Europese toernooi dat nog steeds elk jaar gespeeld wordt. Er zijn inmiddels bijna 70 edities geweest en door de jaren heen hebben we veel verschillende winnaars gezien.

Dit was vroeger in de Europacup I, wat in 1992 omgedoopt werd naar wat we nu kennen als de Champions League. Het gaat hier om precies dezelfde competitie als vroeger, alleen de naam is anders. Voor nu hebben we enkel de winnaars van de Champions League sinds 1992/93 genoteerd.

Recordhouder Real Madrid

Real Madrid is dé ploeg die het vaakst in de finale stond van de Champions League. In totaal hebben zij maar liefst 17 finales van 68 edities gespeeld. Een absoluut record. Hierdoor is de club uit Spanje ook de meest succesvolle club in de Champions League aller tijden. Zij hebben het toernooi met 14 titels trouwens ook het vaakst gewonnen.

Opvallend is dat ze vanaf 1955 (oprichting van de Europacup I) vijf keer achter elkaar wonnen en toen was het vijf jaar stil tot aan de editie van 1965/66. Sinds dat jaar heeft het enorm lang geduurd. Ze wisten namelijk pas in 1997/98 de zesde titel te pakken. Daarna is het rap gegaan en zijn ze op een bizar totaal van 14 titels uitgekomen.

Een nieuwe piek zagen we overigens tussen 2013 en 2018 toen ze maar liefst vier van de zes edities wonnen.

Topclubs in de Champions League

Real Madrid zal met 14 titels voorlopig, zo niet voor altijd, bovenaan blijven staan. De club die na deze ploeg uit Spanje het vaakst gewonnen heeft, is AC Milan uit Italië. Deze voetbalclub staat op 7 gewonnen titels. Hierna zijn de gaten kleiner:

12. FC Porto – 2 keer

Andere niet Nederlandse winnaars met allemaal één titel zijn: Celtic, Hamburger SV, Steaua Boekarest, Olympique de Marseille, Borussia Dortmund, Aston Villa en Rode Ster Belgrado.

Nederlandse clubs in de Champions League

Bij alle Champions League winnaars zien we ook drie Nederlandse clubs terugkomen. Dit zijn Ajax, PSV en Feyenoord. Zij hebben aan verschillende varianten van het toernooi door de jaren heen meegedaan, gezien het format meerdere keren is aangepast.

• Ajax – Dit is de meest succesvolle Nederlandse club in dit Europese toernooi. Ajax speelde in totaal zes finales en wist vier keer te winnen. Drie titels die ze hebben gewonnen zijn Europacups. Nadat het de Champions League werd hebben ze het toernooi één keer gewonnen.

• PSV Eindhoven – De ploeg uit de lichtstad heeft de Champions League één keer gewonnen. Dit was in het seizoen 1988/89. Zij speelden toen het slotstuk tegen de ploeg Benfica uit Portugal. In het duel kwamen beide partijen niet tot scoren, waardoor het beslist werd met strafschoppen (6-5).

• Feyenoord – De Rotterdammers waren de eerste Nederlandse club ooit die de Europacup I wonnen. Als tegenstander troffen zij Celtic in de finale. Het kwam tot een verlenging, waarbij de Feyenoorders aan het langste eind trokken. Zij wonnen met 2-1.

Nederlandse ploegen zijn overigens niet alleen succesvol als winnaars in de Champions League, ook komen ze uit in de UEFA Europa League en Conference League. Daar meer over weten? Check dan onze Europa League en Conference League pagina’s.

Wat krijgt de winnaar

Winst levert de club een schitterende beker op. Daarop worden zij vereeuwigd als de winnaar van het huidige voetbalseizoen. Dit gaat natuurlijk gepaard met een groot feest in het stadion waar deze wedstrijd gespeeld werd. De verliezers krijgen een medaille voor deelname.

De sportieve prestatie is de belangrijkste, want met het ophalen van de beker is de club dé kampioen van Europa. Een titel die slechts eenmaal per jaar uitgereikt wordt, wat het dus erg waardevol maakt. Dat is niet alles, want ook levert het winnen van de finale nog een forse geldprijs op.

De winnaar van de Champions League plaatst zich ook nog eens voor het wereldkampioenschap voor clubs, waar de kampioenen per continent op uitkomen. Genoeg om voor te spelen dus!

Prijzengeld Champions League

Het prijzengeld dat in totaal beschikbaar wordt gesteld voor de UEFA Champions League is maar liefst 2 miljard euro. Een bizar bedrag en dit geld wordt gedeeld over verschillende potjes. Die zijn globaal gezien als volgt:

• Startgeld – € 500 miljoen

• Prestatiegeld – € 600 miljoen

• Coëfficiënten – € 600 miljoen

• Market pool – € 300 miljoen

Uit deze verschillende potjes wordt het geld besteed. Voor deelnemende clubs betekent dit een startpremie bij de start van de Champions League, maar ook prestatiebonussen en eventueel prijzengeld voor het winnen van de finale.

Elke ronde die een club verder komt, zoals de achtste finale, halve finale, enzovoort, betekent een extra bedrag dat uitgekeerd wordt. Hetzelfde geldt voor een overwinning in de groepsfase of later in het toernooi. Sterker nog, per gewonnen punten worden zelfs geldprijzen beschikbaar gesteld.

Deelname aan Europees voetbal is voor voetbalclubs belangrijk. Naast de sportieve eer valt er namelijk ook serieus geld mee te verdienen. Zal voor de spelers weinig uitmaken, die willen winnen, maar voor clubs kan het zeer goed uitkomen. Een financieel gezonde voetbalclub is immers belangrijk.

Het prijzengeld voor de winnaar is € 20 miljoen. De UEFA vergeet de verliezend finalist trouwens niet, die mag € 15,5 miljoen bijschrijven.

Veel gestelde vragen

Wie heeft het vaakst de Champions League gewonnen?

Real Madrid is de beste club aller tijden. Zij hebben maar liefst 17 finales gespeeld en mochten zichzelf 14 keer tot Champions League winnaars kronen.

Welke club heeft de meeste Champions League finales verloren?

Het Italiaanse Juventus speelde in totaal zeven keer de finale. Zij wonnen er slechts twee en daardoor hebben zij het vaakst een finale verloren. Zij zijn de grootste verliezers tot op heden.

Hoe vaak heeft Ajax de Champions League gewonnen?

De club uit Amsterdam heeft zes keer in de finale van de UEFA Champions League gestaan. Vier keer wonnen zij. Dit was in 1971, 1972, 1973 en 1995. In 1969 en in 1996 ging de finale verloren.

Heeft Feyenoord ooit de Champions League gewonnen?

Ja, de ploeg uit Rotterdam heeft de Champions League ook één keer gewonnen. De Feyenoorders speelden de finale van 1970 tegen Celtic en wonnen met 2-1.

Heeft PSV ooit de Champions League gewonnen?

Ook PSV heeft de Champions League één keer gewonnen. In 1988 speelde PSV de finale in Stuttgart tegen Benfica en PSV won nadat de wedstrijd en verlenging in 0-0 waren geëindigd na strafschoppen.

Kan je wedden op de Champions League?

Ja, het is bij een bookmaker als TOTO mogelijk om mee te doen met sportweddenschappen. Dit op alle wedstrijden. Je kunt wedden op wie een doelpunt scoort, wie welke helft wint, welke teams de eindstrijd spelen en meer.