Poule B voorspelling EK 2024

Poule B voorspelling EK 2024

Op een groot voetbaltoernooi is er altijd wel één groep die eruit springt. Op het EK 2024 is dat niet anders. Poule B is de absolute poule des doods van het komende Europees kampioenschap voetbal. Met Spanje, Italië en Kroatië zitten er drie absolute toplanden in deze groep, die wordt aangevuld door het arme Albanië. Maar het verleden heeft uitgewezen dat de zwakke broeder in de poule niet op voorhand met de witte vlag hoeft te zwaaien!

Wie zijn de favorieten van Poule B?

Spanje, Italië én Kroatië in één poule. Het aanwijzen van een absolute favoriet voor deze groep is een onmogelijke opdracht. Toch gaan we een poging wagen en proberen de uitkomst van deze groep te voorspellen. Want nu het EK 2024 nadert wil jij natuurlijk weten wie de favorieten in de zes poules zijn, en welke ploegen op welke plek zullen eindigen. Dat levert bij je EK pool vaak extra punten op. Daarom kijken we per poule van het EK naar de favorieten. Albanië is in deze groep op voorhand kansloos. De Albanezen zijn de nummer 66 van de FIFA-ranking, terwijl de andere drie deelnemers aan deze groep in de top 10 staan. We geven je eerst onze voorspelling, daarna nemen we de deelnemende landen aan deze poule onder de loep.

Eindstand Poule B volgens TOTO

  1. Vlag van Spanje, deelnemer aan het EK 2024Spanje

  2. Vlag van Kroatië, deelnemer aan het EK 2024 Kroatië

  3. Vlag van Italië, deelnemer aan het EK 2024 Italië

  4. Vlag van Albanië, deelnemer aan het EK 2024 Albanië

Met drie Europese topploegen belooft poule b op voorhand veel spanning. De onderlinge verschillen zullen klein zijn, en alle drie de landen zullen ook - of misschien wel juist - scherp moeten zijn tegen Albanië. Spanje heeft wat ons betreft net een streepje voor. Ten opzichte van Italië en Kroatië herbergt de ploeg van Luis de la Fuente meer jeugdig elan, waar de concurrenten nog teren op oudere spelers. De strijd om het tweede rechtstreekse ticket naar de knock-outfase ligt volgens ons open. Wij zetten gelet op de moeizame kwalificatiereeks van Italië de stugge Kroaten op de tweede plaats.

Wedden op EK 2024

Spanje: terug aan de absolute top

Het Spaanse nationale team geldt van oudsher als een Europese grootmacht, maar La Roja kon de hoge verwachtingen maar zelden waarmaken. Na een vierde plaats in 1950 kwam Spanje zestig jaar niet verder dan de kwartfinale op een WK en op de toernooien van 1964 en 1984 na was ook op het EK de kwartfinale decennialang het hoogst haalbare. Tot Spanje begin deze eeuw de beschikking kreeg over een gouden generatie, die eenmaal tot wasdom gekomen een unieke trilogie realiseerde. De Spanjaarden wonnen de EK's van 2008 en 2012 en tussendoor werden ze ook nog eens wereldkampioen. Nooit eerder won een Europees land drie grote toernooien achter elkaar.

Magere jaren

Het EK voetbal van 2012 was meteen het laatste succesvolle toernooi van de gouden generatie. In de jaren die volgden beleefde Spanje magere jaren. Vier jaar na de gewonnen WK-finale tegen Oranje ontmantelde datzelfde Oranje het grote Spanje definitief, en was de groepsfase het eindstation. In 2016 en 2018 werd de Spaanse nationale ploeg twee keer in de achtste finales uitgeschakeld. Pas op het EK van 2021 kroop Spanje weer richting de Europese top, en stond het zelfs op de drempel van de finale. Pas na strafschoppen verloor de ploeg van Luis Enrique van de latere winnaar Italië. Een paar maanden later won Spanje wel van de regerend Europees kampioen, in de halve finales van de Nations League. De finale tegen Frankrijk ging vervolgens wel verloren.

Veelbelovende toekomst

In de zomer van 2023 kwam de bevestiging van Spanje als hernieuwde Europese grootmacht. Na een teleurstellend WK, Spanje werd opnieuw na strafschoppen al in de achtste finales uitgeschakeld door het verrassende Marokko, haalden de Spanjaarden weer de finale van de Nations League en dit keer werd er wel gewonnen. In De Kuip waren penalty's Spanje dan eindelijk eens goedgezind en werd Kroatië verslagen. In de laatste oefenduels in maart 2024 boekte de ploeg van Luis de la Fuente wisselende resultaten. Van Colombia werd verloren, tegen Brazilië volgde een spectaculair gelijkspel. Met de opkomst van supertalent Lamine Yamal - een dag voor de EK-finale wordt hij 17 jaar - gaat Spanje een veelbelovende toekomst tegemoet.

Italië: winnaar EK voetbal én WK's gemist

Met de hakken over de sloot plaatste regerend Europees kampioen Italië zich voor het EK 2024. De moeizame kwalificatiecampagne paste naadloos in de wisselvallige periode die de Azzurri al jaren doormaakt. Tegenover de zo verrassende winst van het EK in 2021 staat de afwezigheid op de WK's van 2018 en 2022. En voor het EK van komende zomer ging het dus opnieuw bijna mis in de kwalificaties. In de laatste wedstrijd sleepte Italië een 0-0 gelijkspel tegen Oekraïne uit het vuur, precies genoeg voor het ontlopen van de play-offs.

Echte toernooiploeg

De flater in de WK-kwalificatie van 2022 en de lastige reeks voor het komende EK maakten duidelijk dat niet het gemiste WK van 2018, maar juist het winnen van het EK een incident was. Al kun je daar ook met een positieve bril naar kijken. Niet voor het eerst liet Italië op het EK voetbal van 2021 zien dat het een echte toernooiploeg is. De Italianen speelden niet het beste voetbal, maar beschikten wel over de beste ploeg. Dat keeper Gianluigi Donnarumma werd verkozen tot beste speler van het toernooi, zei daarover genoeg.

Geen absolute topspelers

En dus is ondanks alle problemen Italië op komend EK voetbal ook gewoon weer een kanshebber. Ook zonder absolute topspelers. De poule indeling is niet in het voordeel van een ploeg die doorgaans moet groeien in een toernooi, al heeft Italië het voordeel dat het mag starten tegen underdog Albanië. Bij de eerste drie eindigen moet voor de ploeg van Luciano Spalletti te doen zijn. En in de knock-outfase is Italië voor ieder land een geduchte tegenstander.

Kroatië: kampioen verlengingen

Nee, goud won de extreem talentvolle generatie voetballers van Kroatië niet, maar met het zilver op het WK van 2018 en de bronzen medaille vier jaar later mogen we gerust spreken van een gouden generatie. Onder aanvoering van sterspeler Luka Modric hervond Kroatië halverwege het vorige decennium de weg naar de wereldtop, waar het in 1998 (brons op het WK in Frankrijk) eenmalig had verbleven. Met twee halve finale plaatsen op het WK gaat de lichting-Modric de boeken in als de beste generatie Kroatische voetballers ooit.

Geen land speelt graag tegen Kroatië

Op Europese kampioenschappen wilde het nooit lukken met dit Kroatië. Dat lijkt opvallender dan het in werkelijkheid is. Bij geen land is namelijk het verschil tussen winst en verlies zó klein als bij Kroatië. Op de WK's van 2018 en 2022 wonnen de Kroaten twee keer na de toegevoegde tijd, op zowel het EK van 2016 als het toernooi van vijf jaar later was de achtste finale na verlenging het eindstation. En tellen we de Nations League eindronde van vorig jaar mee, dan speelde Kroatië niet minder dan acht (!) verlengingen op vijf eindtoernooien. Een wervelende aanvalsmachine is dit Kroatië niet, maar geen land dat graag tegen de ploeg van Zlatko Dalic speelt. Ook Spanje en Italië niet.

Laatste kunstje Kroatische Cruijff

In deze poule des doods zijn Modric en co zeker niet kansloos. De ploeg verdient op basis van de recente resultaten op eindtoernooien zelfs de status favoriet voor het EK, maar de vraag is hoeveel rek er nog in deze groep zit. Modric zelf nadert de 40 en ook andere sterkhouders als Marcelo Brozovic, Domagoj Vida, Andrej Kramaric en de langdurig geblesseerde Ivan Perisic zijn de 30 (in sommige gevallen ruim) gepasseerd. Het wordt hoe dan ook het laatste kunstje voor De Kroatische Cruijff en een aantal van zijn generatiegenoten en een diepere run dan de achtste finales is ze gegund. Maar dan moet eerst de poule des doods worden overleefd.

Albanië: niets is onmogelijk, maar...

Voor de tweede keer in de historie plaatste Albanië zich voor een Europees kampioenschap. Het land profiteerde in 2016 optimaal van de uitbreiding van het aantal deelnemers aan het EK, maar we doen de Albanezen tekort de kwalificatie voor het toernooi in Frankrijk alleen daar aan toe te wijzen. In de kwalificatiereeks werd Albanië tweede in de groep door Denemarken onder zich te houden. De opleving van Albanië als voetbalnatie - in 2015 zelfs even de nummer 22 van de FIFA Ranking - leek van korte duur. Het EK 2020 werd gewoon weer gemist en ook voor de WK's van 2018 en 2022 wist Albanië zich niet te plaatsen.

Opgeheven hoofd

Bij de loting voor de kwalificaties voor het EK 2024 trof Albanië het. De toplanden werden ontlopen en in een poule met Polen, Tsjechië, Moldavië en de Faroër lagen er best mogelijkheden voor de ploeg van bondscoach Sylvinho. Albanië won thuis van favorieten Polen en Tsjechië en mede door een gelijkspel bij de Tsjechen werd Albanië zelfs groepswinnaar. En zo wacht nu het tweede EK uit de historie. Bij het debuut acht jaar geleden gingen de Adelaars met opgeheven hoofd naar huis. Na nederlagen tegen Zwitserland en Frankrijk won Albanië het laatste groepsduel met 1-0 van Roemenië. Armando Sadiku schoot zichzelf de geschiedenisboeken in als maker van het eerste (en voorlopig dus enige) doelpunt op een EK namens Albanië.

Loodzwaar EK tegemoet

Zo gunstig de loting voor de kwalificatiereeks Albanië gezind was, zo slecht verliep de loting voor het eindtoernooi. Met Spanje, Italië en Kroatië als tegenstanders zal zelfs de meest positieve Albanese voetbalfan erkennen dat zijn land een loodzwaar EK tegemoet gaat. In vrijwel iedere voetbalpoule zal Albanië als vierde worden opgeschreven. En dat is niet gek, ook gezien de meest recente oefenwedstrijden. Albanië verloor van Zweden (0-1) en Chili (0-3). Maar in het voetbal is niets onmogelijk, zeker niet als de drie toplanden in deze groep naar elkaar zullen kijken en vergeten dat ze ook met Albanië af moeten rekenen.

Welke wedstrijden worden er gespeeld in EK Poule B?

Spanje en Kroatië trappen op 15 juni om 18.00 uur in Berlijn Poule B af. Drie uur later is het de beurt aan Italië en Albanië. Misschien wel het grootste affiche van de groepsfase, Spanje-Italië, is op donderdag 20 juni om 21.00 uur in Gelsenkirchen.

EK Wedstrijden Groep B Europees kampioenschap voetbal

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Za. 15 juni 18.00

Vlag van Spanje, deelnemer aan het EK 2024Spanje

Vlag van Kroatië, deelnemer aan het EK 2024Kroatië

Berlijn

Za. 15 juni 21.00

Vlag van Italië, deelnemer aan het EK 2024Italië

Vlag van Albanië, deelnemer aan het EK 2024Albanië

Dortmund

Wo. 19 juni 15.00

Vlag van Kroatië, deelnemer aan het EK 2024Kroatië

Vlag van Albanië, deelnemer aan het EK 2024Albanië

Hamburg

Do. 20 juni 21.00

Vlag van Spanje, deelnemer aan het EK 2024Spanje

Vlag van Italië, deelnemer aan het EK 2024Italië

Gelsenkirchen

Ma. 24 juni 21.00

Vlag van Albanië, deelnemer aan het EK 2024Albanië

Vlag van Spanje, deelnemer aan het EK 2024Spanje

Düsseldorf

Ma. 24 juni 21.00

Vlag van Kroatië, deelnemer aan het EK 2024Kroatië

Vlag van Italië, deelnemer aan het EK 2024Italië

Leipzig

Alle uitslagen en standen

Alle uitslagen en standen lees je op deze pagina. De beste twee teams per EK poule gaan naar de achtste finales, net als de vier beste nummers drie. De winnaar van Poule B neemt het in de tweede ronde op tegen een nummer drie. De nummer twee speelt tegen de runner-up van Groep A.

Speel mee op TOTO, dé EK bookmaker

Met TOTO wordt het EK nóg spannender! Zet in op elke wedstrijd, van de groepswedstrijden tot de finale, of op de vele andere wedopties. Voorspel wie de topscorer wordt, hoeveel doelpunten er gescoord worden, wie zich plaatst voor de volgende ronde en natuurlijk krijg je bij ons de beste quoteringen voor wedstrijden van Oranje. Ga snel naar TOTO.nl!

Wedden op EK 2024

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Voorspellingen -> Voorspelling Poule B