Conference League Finale

Conference League bij TOTO

Het belangrijkste moment in de UEFA Europa Conference League is uiteraard de finale, die jaarlijks na afloop van het toernooi gespeeld wordt. Na veel voorrondes, de groepsfase en een knock-out fase nemen de twee beste ploegen het tegen elkaar op. Dit om de beker van de Conference League in ontvangst te nemen én natuurlijk om een mooie geldprijs mee naar huis te nemen.

ZET IN & WIN!

 

Waar wordt de UEFA Europa Conference League finale gespeeld?

De Conference League final wordt dit jaar gespeeld op 7 juni om 21:00 uur ’s avonds op neutraal terrein. Het oog van de UEFA is gevallen op de Fortuna Arena die gevonden kan worden in Praag, Tsjechië. Dit stadion wordt ook wel Eden Arena genoemd en bevindt zich middenin de stad. Door de locatie, is het gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

AS Roma versus Feyenoord

Gezien de UEFA Europa Conference League nog een jong Europees toernooi is, is er tot op heden slechts één finale gespeeld. Die ging tussen de bekende Rotterdamse club en AS Roma, wat werd gespeeld in de Arena Kombëtare te Tirana in Albanië. Hoewel het voor de Feyenoorders een prachtige prestatie was om de finale te bereiken, verloren ze. AS Roma won met 1-0 en kon zich nadien tot eerste Conference League kampioen ooit kronen.

Nederlandse kansen in de UEFA Conference League

De opzet van dit toernooi kent een vergelijkbare structuur naargelang die van de Champions League en de Europa League. Verschillende ploegen kunnen zich aan de hand van hun positie in de landelijke competities plaatsen voor dit toernooi. Ook zullen er gaandeweg clubs uit de Europa League instromen, die uiteindelijk onderling via een tussenronde uitmaken wie er doorgaat.

Vanzelfsprekend zijn er ook ploegen uit Nederland die in de Conference League uitkomen of uit zijn gekomen. In totaal gaat het om vier clubs:

  1. AZ Alkmaar
  2. Feyenoord
  3. Vitesse
  4. PSV

De Rotterdamse club is wat dat betreft natuurlijk de meest succesvolle, gezien die gelijk in de eerste editie van het toernooi de finale speelde. AS Roma won dan weliswaar, maar dit jaar wagen ze opnieuw een poging.

Speelschema van de UEFA Europa Conference League

In aanloop naar de finale in juni zijn er verschillende rondes die gespeeld worden. Het speelschema van dit toernooi ziet er over een seizoen als volgt uit.

Kwalificaties

De kwalificaties voor de Conference League worden over drie rondes gespeeld. De eerste kwalificatie vindt veelal in de eerste twee weken van juli plaats. De tweede kwalificatie volgt daarop in de laatste twee weken van juli. Nadien worden in de eerste twee weken van augustus de derde kwalificaties gespeeld, gevolgd door de play-offs in de laatste twee weken van die maand. De UEFA doet dit expres in de zomer om te voorkomen dat clubs in de clinch komen met hun reguliere speelschema.

Groepsfase

Zodra de kwalificaties en de play-offs gespeeld zijn, blijft er een kleinere poule van clubs over die vervolgens via een loting ingedeeld worden voor de groepsfase. In de basis betekent dit een volstrekt willekeurige samenstelling, hoewel het niet mogelijk is dat clubs uit hetzelfde land tegen elkaar spelen. De teams spelen vervolgens van september tot begin november de groepsfase.

Tussenronde

De tussenronde is een uitzonderlijke kwalificatie, gezien dit het moment is waarop ploegen uit de Europa League instromen. Die spelen een extra kwalificatie en aan de hand daarvan wordt bepaald wie in de achtste finales van de Conference League mogen uitkomen. Deze wedstrijden worden in de derde week van februari gespeeld.

Achtste finales

De achtste finales volgen relatief vlot op de tussenronde en worden gespeeld in de tweede week van maart tot halverwege de maand. Hierna is er nog een kleine hoeveelheid teams over die doorstromen naar de kwartfinales.

Kwartfinales

De kwartfinales worden gespeeld over een week tijd en dat halverwege april waar de vier ploegen uitkomen die naar de halve finale doorstromen.

Halve finale

De laatste fase voor het absolute hoogtepunt van de Conference League. Deze halve finales worden gespeeld halverwege mei en bepalen uiteindelijk welke twee ploegen zicht houden op de titel.

Veel gestelde vragen

Waar werd de finale van de Conference League in 2022 gespeeld?

De eerste editie van de UEFA Europa Conference League final werd gespeeld in Tirana te Albanië. Hier stonden Feyenoord en AS Roma tegenover elkaar, waarna die laatstgenoemde aan het langste eind trok.

Waar is de finale van de UEFA Conference League 2023?

De Conference League final van 2023 zal gespeeld worden op 7 juni 2023 om 21:00 uur ’s avonds te Praag in Tsjechië. De finale zal gespeeld worden in de Eden Arena, ook wel Fortuna Arena genoemd.

Waar wordt de UEFA Conference League finale uitgezonden?

De UEFA Conference League finale wordt uitgezonden door Veronica en ESPN. Zij zijn momenteel de enige partijen in Nederland die de tv-rechten op dit toernooi in bezit hebben.