Conference League finale

Het belangrijkste moment in de UEFA Europa Conference League is uiteraard de finale, die jaarlijks aan het einde van het toernooi gespeeld wordt. Na veel voorrondes, de groepsfase en een knock-out fase nemen de twee beste ploegen het tegen elkaar op. Dit om de beker van de Conference League in ontvangst te nemen én natuurlijk om een mooie geldprijs mee naar huis te nemen.

ZET IN & WIN!

Waar wordt de UEFA Europa Conference League finale gespeeld?

Athene is in 2024 het decor voor de derde finale van de UEFA Europa Conference League. De eindstrijd wordt gespeeld in het Agia Sophia stadion, de thuisbasis van AEK Athene. Het stadion biedt plaats aan 32.500 toeschouwers.

Conference League finale 2022

De eerste editie van de Conference League leverde een finale op tussen AS Roma en Feyenoord. Deze wedstrijd werd gespeeld in de Arena Kombëtare in het Albaanse Tirana. AS Roma bleek nipt te sterk voor de Rotterdammers. De Italiaanse ploeg van José Mourinho won met 1-0 en kroonde zich tot de eerste winnaar van de Conference League.

Conference League finale 2023

In 2023 kwam opnieuw een Nederlandse club ver in de Conference League, maar AZ slaagde er nét niet in de finale te bereiken. In de halve finales moesten de Alkmaarders hun meerdere erkennen in West Ham United. De Engelsen wonnen later ook de finale. In de Eden Arena in Praag klopte West Ham Fiorentina met 2-1. De Italianen hadden zich via de voorrondes geplaatst voor het toernooi. In de play-offs won Fiorentina maar net van FC Twente.

Nederlandse kansen in de UEFA Conference League

FC Twente plaatste zich ook dit jaar weer voor de voorrondes, maar net als vorig jaar sneuvelden de Tukkers in de play-offs. Dit keer was Fenerbahce te sterk voor Twente. AZ is wel weer opnieuw van de partij. In de play-offs won AZ met de grootst mogelijke moeite van SK Brann uit Noorwegen. In de return in het Noorse Bergen won AZ pas na strafschoppen. Daarmee is AZ tot nu toe present geweest in alle Conference Leagues.

Speelschema van de UEFA Europa Conference League

In aanloop naar de finale in juni zijn er verschillende rondes die gespeeld worden. Het speelschema van dit toernooi ziet er over een seizoen als volgt uit.

Kwalificaties

De kwalificaties voor de Conference League worden over drie rondes gespeeld. De eerste kwalificatie vindt veelal in de eerste twee weken van juli plaats. De tweede kwalificatie volgt daarop in de laatste twee weken van juli. Nadien worden in de eerste twee weken van augustus de derde kwalificaties gespeeld, gevolgd door de play-offs in de laatste twee weken van die maand. De UEFA doet dit expres in de zomer om te voorkomen dat clubs in de clinch komen met hun reguliere speelschema.

Groepsfase

Zodra de kwalificaties en de play-offs gespeeld zijn, blijft er een kleinere poule van clubs over die vervolgens via een loting ingedeeld worden voor de groepsfase. In de basis betekent dit een volstrekt willekeurige samenstelling, hoewel het niet mogelijk is dat clubs uit hetzelfde land tegen elkaar spelen. De teams spelen vervolgens van september tot begin november de groepsfase.

Tussenronde

De tussenronde is een uitzonderlijke kwalificatie, gezien dit het moment is waarop ploegen uit de Europa League instromen. Die spelen een extra kwalificatie en aan de hand daarvan wordt bepaald wie in de achtste finales van de Conference League mogen uitkomen. Deze wedstrijden worden in de derde week van februari gespeeld.

Achtste finales

De achtste finales volgen relatief vlot op de tussenronde en worden gespeeld in de tweede week van maart tot halverwege de maand. Hierna is er nog een kleine hoeveelheid teams over die doorstromen naar de kwartfinales.

Kwartfinales

De kwartfinales worden gespeeld over een week tijd en dat halverwege april waar de vier ploegen uitkomen die naar de halve finale doorstromen.

Halve finale

De laatste fase voor het absolute hoogtepunt van de Conference League. Deze halve finales worden gespeeld halverwege mei en bepalen uiteindelijk welke twee ploegen zicht houden op de titel.

Veel gestelde vragen

Waar werd de finale van de Conference League in 2022 gespeeld?

De eerste editie van de UEFA Europa Conference League final werd gespeeld in Tirana te Albanië. Hier stonden Feyenoord en AS Roma tegenover elkaar, waarna die laatstgenoemde aan het langste eind trok.

Waar was de finale van de UEFA Conference League 2023?

De Conference League final van 2023 werd gespeeld op 7 juni 2023 om 21:00 uur 's avonds te Praag in Tsjechië. De finale vond plaats in de Eden Arena, ook wel Fortuna Arena genoemd, en ging tussen West Ham United en Fiorentina.

Waar wordt de UEFA Conference League finale uitgezonden?

De UEFA Conference League finale wordt uitgezonden door Veronica en ESPN. Zij zijn momenteel de enige partijen in Nederland die de tv-rechten op dit toernooi in bezit hebben.