Roland Garros Courts: een rijke historie!

Roland Garros is een van de meest prestigieuze Grand Slam-tennistoernooien ter wereld. Het wordt al decennia lang gehouden op het terrein dat is vernoemd naar de Franse luchtvaartpionier Roland Garros. Deze iconische tennisbanen hebben een unieke geschiedenis en worden alom geprezen vanwege hun kenmerkende ondergrond van gemalen baksteen, ook wel bekend als gravelbanen. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van het Stade Roland Garros.

ZET IN & WIN!

 

Geschiedenis van Roland Garros

De oorsprong van Roland Garros gaat terug tot 1891, toen het toernooi voor het eerst werd gehouden als het "Championnat de France". In de loop der jaren heeft het toernooi verschillende wijzigingen ondergaan en is het uitgegroeid tot een van de meest gevierde evenementen in de tenniswereld. De Roland Garros-banen hebben ook een transformatie ondergaan, waarbij de gravelbanen zich hebben ontwikkeld tot een symbool van traditie en uitmuntendheid.

Bekende banen in Stade Roland Garros

Het toernooi wordt ieder jaar gehouden in het complex van het Stade Roland Garros, ook wel het Roland Garros Stadium genoemd. Daarmee wordt echter het gehele complex waar The French Open wordt gehouden aangeduid, en dus niet slechts een baan. Op deze beroemde gravelbanen strijden de specialisten op deze ondergrond om een Grand Slam-titel. Veel tennisbanen zijn vernoemd naar een aantal grootheden uit het Franse tennis in het verleden. We kijken hier naar de belangrijkste courts waarop het toernooi wat wordt gehouden in Porte d'Auteuil wordt afgewerkt.

Court Philippe Chatrier

Court Philippe Chatrier is de hoofdbaan van het complex. Het biedt plaats aan 14.840 toeschouwers. Dit wordt ook wel het centre court genoemd en omdat het de grootste capaciteit heeft, worden hier de meest belangrijke wedstrijden afgewerkt, zoals de finales in het heren en vrouwen singles toernooi. In 1928 werd het stadion geopend. Philippe Chatrier was naast tennisser 20 jaar lang de voorzitter van de Franse tennisbond. In 2001, een jaar na zijn dood, werd het centre court op Roland Garros naar hem vernoemd.

Court Suzanne Lenglen

De tweede baan qua grootte op Roland Garros is het Court Suzanne Lenglen. Hier kunnen ruim 10.000 toeschouwers plaatsnemen en dus worden hier tijdens het toernooi ook veel belangrijke wedstrijden afgewerkt. Suzanne Lenglen is een zeer bekende Franse tennisster uit het verleden die maar liefst 6 keer Roland Garros wist te winnen. Zij wordt ook wel gezien als de beste Franse tennisster ooit. Niet alleen zal de naam van deze baan op het park aan haar herinneren, want ook de beker voor de winnares van het enkelspel in de French Open tennis is haar naar haar vernoemd en heet La Coupe Suzanne Lenglen.

Court Simonne Mathieu

Court Simonne Mathieu is een wat kleiner stadion dat pas werd geopend in 2019. Hier kunnen 5.000 tickets voor worden verkocht, waardoor het een welkome aanvulling is op de rest van het complex. Op dit moment kunnen er daardoor in het gehele Roland Garros Stadium 38.000 mensen plaatsnemen. Simonne Mathieu was een vrouwelijke Franse tennisster aan het begin van de vorige eeuw. Zij heeft in zowel 1938 als 1939 zelf ook Roland Garros gewonnen. Naast deze baan is ook de beker voor het vrouwen dubbelspel toernooi naar haar vernoemd. Deze heet La Coupe Simonne Mathieu.

De unieke kenmerken van gravelbanen

Gravelbanen hebben verschillende unieke kenmerken die een grote impact hebben op het spel en de strategieën van de spelers. Het langzamere oppervlak en de betere grip bieden spelers de mogelijkheid om langere rallies te spelen en verschillende tactieken toe te passen. Het vereist echter ook specifieke vaardigheden en aanpassingen van spelers, zoals het glijden op de baan en het beheersen van het spelen vanuit ongewone hoeken.

Onderhoud van de gravelbanen

Het onderhoud van de gravelbanen (clay courts) op Roland Garros is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat ze in optimale staat verkeren tijdens het toernooi. Voorafgaand aan het toernooi wordt er uitgebreid werk verricht om de banen te prepareren. Het terrein wordt geëgaliseerd en het gravel wordt gelijkmatig verdeeld. Vervolgens wordt het oppervlak gerold en besproeid om de juiste consistentie te bereiken.

Tijdens het toernooi wordt er dagelijks onderhoud uitgevoerd om de kwaliteit van de banen te behouden. De banen worden elke ochtend geveegd om oneffenheden te verwijderen en de speelomstandigheden te verbeteren. Bovendien wordt het gravel regelmatig besproeid om te voorkomen dat het te droog wordt en stof opwaait.

Beroemde wedstrijden en spelers op Roland Garros

Door de jaren heen hebben de banen van Roland Garros het toneel gevormd voor talloze legendarische wedstrijden en opmerkelijke prestaties. Denk aan epische finales en dramatische comebacks die het publiek in vervoering brachten. Beroemde spelers zoals Rafael Nadal, Björn Borg, Chris Evert en Justine Henin hebben op deze banen geschiedenis geschreven en meerdere keren de titel gewonnen. Grootheid Roger Federer wist het gravel toernooi slechts eenmaal te winnen.

Vorig jaar was er ook Nederlands succes. Wesley Koolhof won met zijn partner Ena Shibahara het mixed doubles toernooi.

Upgrades en innovaties in recente jaren

Om aan de groeiende behoeften van het toernooi en het moderne tennis te voldoen, zijn er in de afgelopen jaren verschillende upgrades en innovaties doorgevoerd op Roland Garros. Zo is het stadion uitgebreid en zijn de faciliteiten verbeterd om het comfort van spelers en toeschouwers te vergroten. Daarnaast zijn er technologische vooruitgangen geïmplementeerd in het onderhoud van de banen, zoals geautomatiseerde sproeisystemen en geavanceerde drainage.

Liefhebber van sport grote stadions? Bezoek dan ook het nabijgelegen Parc des Princes, waar PSG zijn voetbalwedstrijden afwerkt.

Toekomstplannen voor Roland Garros-banen

Om de status als een van de meest prestigieuze tennisbanen ter wereld te behouden, zijn er ambitieuze plannen voor de toekomst van Roland Garros. Er zijn renovatie- en uitbreidingsprojecten gepland om de faciliteiten verder te verbeteren en de capaciteit van het stadion te vergroten. Tegelijkertijd is er ook aandacht voor het behoud van de historische en culturele waarde van de banen, zodat de unieke charme van Roland Garros behouden blijft.

Conclusie

De banen van Roland Garros zijn veel meer dan alleen tennisvelden. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de tenniscultuur en hebben een rijke geschiedenis. De gravelbanen, met hun unieke eigenschappen en uitdagende speelstijl, hebben spelers en fans over de hele wereld geïnspireerd. Met voortdurende verbeteringen en plannen voor de toekomst zal Roland Garros blijven schitteren als een van de meest geliefde en betoverende tennisbestemmingen ter wereld.

FAQs (Veelgestelde vragen)

 1. Welke kleur heeft het gravel op Roland Garros?

  • Het gravel op Roland Garros heeft een roodachtige kleur, wat bijdraagt aan de unieke uitstraling van de banen.

 2. Hoe vaak worden de banen op Roland Garros gerold tijdens het toernooi?

  • De banen worden dagelijks gerold om de speelomstandigheden te verbeteren en oneffenheden te minimaliseren.

 3. Zijn er plannen om het aantal banen op Roland Garros uit te breiden?

  • Ja, er zijn plannen om het aantal banen uit te breiden om meer ruimte te bieden aan spelers en toeschouwers.

 4. Wordt er op Roland Garros alleen op gravel gespeeld?

  • Nee, naast de gravelbanen worden er ook wedstrijden gespeeld op hardcourt- en grasbanen tijdens andere toernooien. Op de Grandslam Roland Garros wordt alleen op gravel gespeeld.

 5. Wie heeft het meeste aantal titels gewonnen op Roland Garros?

  • Rafael Nadal heeft het record van de meeste titels op Roland Garros, met maar liefst 14 overwinningen.

ZET IN & WIN!