Roland Garros Prijzengeld

Zo! Wat levert de titel eigenlijk op? Naast sportieve eer zijn we natuurlijk ook gewoon benieuwd naar de knaken die op de bankrekening worden bijgeschreven. Kan de winnaar een miljoen euro bijschrijven en onbeperkt kaviaar eten of wordt het toch water en brood? Dit artikel geeft een overzicht van het prijzengeld bij Roland Garros en de evolutie ervan door de jaren heen. Let's go!

ZET IN & WIN!

 

Evolutie van Prijzengeld Roland Garros

Vroege jaren van Roland Garros

In de beginjaren van Roland Garros was het prijzengeld relatief bescheiden in vergelijking met de huidige normen. Het was een geleidelijk proces waarbij de organisatoren probeerden gelijke tred te houden met de groeiende belangstelling en het toenemende niveau van professionaliteit in het tennis.

Prijzengeld in recente jaren

In de afgelopen jaren heeft Roland Garros aanzienlijke stappen gezet om het prijzengeld te verhogen en competitief te blijven met andere Grand Slam-toernooien. Deze toename van het prijzengeld heeft gezorgd voor een grotere aantrekkingskracht van het toernooi en heeft bijgedragen aan de status van Roland Garros als een belangrijk evenement in de tenniswereld.

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen in prijzengeld

Een ander belangrijk aspect van het prijzengeld bij Roland Garros is de strijd voor gendergelijkheid. Sinds 2006 ontvangen zowel mannen als vrouwen gelijke prijzengelden in de singles-events. Deze stap naar gendergelijkheid heeft bijgedragen aan de groeiende populariteit van het toernooi en heeft de positie van Roland Garros als voorvechter van gelijkheid versterkt.

Verdeling van het prijzengeld Roland Garros

De deelnemers verdelen een totale prijzenpot van €49.600.000. Dus ja, die miljoen euro wordt zeker aangetikt. Dit verdeelt de organisatie over het enkelspel, dubbelspel, gemengd dubbel en rolstoeltennis. Vanzelfsprekend krijgen de finalisten de meeste euro's. Het prijzengeld is overigens voor zowel de heren als dames gelijk.

De verdeling is als volgt:

  • Winnaar: 2.300.000

  • Verliezend finalist: 1.650.000

  • Halve finale: 630.000

  • Kwartfinale: 400.000

  • Achtste finale: 240.000

  • Derde ronde: 142.000

  • Tweede ronde: 97.000

  • Eerste ronde: 69.000

Verliezers zijn er met deze bedragen wat ons betreft dan ook niet. Je moet wel eerst nog even de kwalificaties rondes doorkomen als je niet automatisch geplaatst bent.

Vergelijking van het prijzengeld met andere Grand Slams

Roland Garros staat bekend om zijn competitieve prijzengeld, maar hoe verhoudt het zich tot andere Grand Slam-toernooien? Laten we eens kijken naar de prijzengelden bij de andere drie Grand Slam-toernooien:

Australian Open

Het prijzengeld bij de Australian Open is de afgelopen jaren gestaag gestegen. Het toernooi biedt een aanzienlijke prijzenpot die vergelijkbaar is met Roland Garros. De winnaars van zowel de mannen- als de vrouwenfinale ontvangen 1.9 miljoen euro.

Wimbledon

Wimbledon, het oudste tennistoernooi ter wereld, staat bekend om zijn traditie en prestige. Het prijzengeld bij Wimbledon is historisch gezien hoog en blijft competitief ten opzichte van Roland Garros. Win je, dan krijg je zo'n 2 miljoen pond. Mooi bedrag, toch?

US Open

De US Open biedt ook een aanzienlijke prijzenpot, vergelijkbaar met Roland Garros en de andere Grand Slam-toernooien. Het toernooi geeft de winnaars zo'n 2.6 miljoen euro. Dat is nog eens een lekker bedrag!

Veelgestelde Vragen (FAQ's)

1. Wat is het totale prijzengeld bij Roland Garros?
Het totale prijzengeld voor 2023 is €49.600.000, waarvan de winnaar 2.3 miljoen euro krijgt.

2. Ontvangen mannen en vrouwen hetzelfde prijzengeld bij Roland Garros?
Ja, sinds 2006 ontvangen zowel mannen als vrouwen gelijke prijzengelden in de singles-events bij Roland Garros.

4. Hoe verhoudt het prijzengeld bij Roland Garros zich tot andere Grand Slam-toernooien? Het prijzengeld bij Roland Garros is competitief en vergelijkbaar met andere Grand Slams. De US Open winnaar krijgt 2.3 miljoen dollar, Wimbledon 2 miljoen pond en Australian open 1.9 miljoen euro.

ZET IN & WIN!