Poule A voorspelling EK 2024

Poule A voorspelling EK 2024

Gastland Duitsland was lange tijd het enige land dat al verzekerd was van deelname aan het EK 2024. In september 2018 werd het toernooi aan onze oosterburen toegewezen en dus waren de Duitsers automatisch geplaatst voor het komende EK voetbal. Als gastland zit Duitsland uiteraard in Groep A en speelt het op vrijdag 14 juni de openingswedstrijd. Schotland is daarin de tegenstanders, Zwitserland en Hongarije zijn de andere landen in Groep A.

Wie zijn de favorieten van Poule A?

Nu het EK 2024 nadert wil jij natuurlijk weten wie de favorieten in de zes poules zijn, en welke ploegen op welke plek zullen eindigen. Dat levert bij je EK pool vaak extra punten op. Daarom kijken we per poule van het EK naar de favorieten. In Groep A is Duitsland natuurlijk topfavoriet. Ook nu onze oosterburen een historisch slechte periode achter de rug hebben. De Duitsers zijn weggezakt naar de 16e plaats op de FIFA Ranking. Zwitserland is de nummer 19, Hongarije staat 27e en Schotland 34e. Geen grote verschillen dus, en dat maakt Groep A lastig te voorspellen. De strijd om de plekken in de knock out fase ligt in deze groep behoorlijk open. We geven je eerst onze voorspelling, daarna nemen we de deelnemende landen aan deze poule onder de loep.

Eindstand Poule A volgens TOTO

  1. Vlag van Duitsland Duitsland

  2. Vlag van Hongarije Hongarije

  3. Vlag van Zwitserland Zwitserland

  4. Vlag van Schotland Schotland

Je bent zo goed als je laatste wedstrijd, is een bekend gezegde in de voetbalwereld. De potentie die Duitsland liet zien tegen Frankrijk en het Nederlands Elftal was die van een mogelijke Europees kampioen. Maar in juni moet straks natuurlijk blijken of het slechts een opleving was na een mindere periode of dat de Duitsers net op tijd hun vorm hebben hervonden. Op papier moet een groep met Zwitserland, Hongarije en Schotland overleven in ieder geval geen enkel probleem vormen. Achter de Duitsers zien we Hongarije zich als nummer twee kwalificeren voor de achtste finales.

Wedden op EK 2024

Duitsland: nieuwe hoop op een mooi EK voetbal

Duitsland heeft een imposante geschiedenis op grote toernooien. Vier keer wonnen de Duitsers het Wereldkampioenschap, en dan waren er ook nog eens acht ereplaatsen. Ook het Europees kampioenschap voetbal won Duitsland meermaals. Daarvoor moeten we wel ver terug in de tijd. De laatste keer dat Die Mannschaft een EK voetbal op zijn naam wist te schrijven was in 1996. Olivier Bierhoff kopte Duitsland in finale met een golden goal tegen Tsjechië naar de titel. Op het WK is het laatste succes wat recenter. In 2014 was Duitsland in Brazilië de sterkste. Mario Götze beleefde in de finale zijn finest moment. De oud-PSV'er maakte in de verlenging het enige doelpunt tegen Argentinië.

Drie zeges in elf oefenduels

Twee jaar later haalden de Duitsers nog de halve finale op het Europees kampioenschap, maar de nederlaag tegen Frankrijk luidde een mindere periode in. Nadat Duitsland vier WK's op rij de halve finales haalde kwam het in 2018 plots niet eens door de groepsfase. En vier jaar later opnieuw niet. Tussendoor was op het EK 2020 de achtste finale al het eindstation. Als gastland hoefde Duitsland geen kwalificatiewedstrijden voor het komende Europees kampioenschap te spelen, maar in de oefenduels maakte de drievoudig EK-winnaar in 2023 allesbehalve indruk. De Duitsers speelden elf oefenwedstrijden, waarvan er maar drie gewonnen werden.

Wel indruk tegen Frankrijk en Nederland

En dus namen naar mate het EK 2024 dichterbij kwam de zorgen over de prestaties van de Duitse ploeg in eigen land toe. De matige resultaten kostten bondscoach Hansi Flick zijn kop, maar opvolger Julian Nagelsmann begon bepaald niet voortvarend. Van zijn eerste drie wedstrijden won Nagelsmann - tegen Mexico, Turkije en Oostenrijk - er niet één. Maar in maart 2024 nam de hoop in de harten van de Duitse voetballiefhebbers toe. Met de teruggekeerde Toni Kroos als aanjager maakte Duitsland indruk tegen Frankrijk en Nederland. Beide oefenduels werden gewonnen en plots gloort alsnog een mooie voetbalzomer in eigen land.

Zwitserland: er toch weer bij ondanks zwakke kwalificatiereeks

Zwitserland is de laatste jaren een vaste klant in de knock-outfase van een groot voetbaltoernooi. Sinds 2014 waren de Zwitsers op ieder EK en WK van de partij in de tweede ronde. Dat dit een bijzondere prestatie is blijkt wel uit het feit dat alleen Frankrijk dezelfde statistiek kan overleggen. Maar waar de Fransen doorgaans diep in het toernooi komen, is het voor de Zwitsers na één knock-outwedstrijd meestal klaar. Alleen op het vorige EK voetbal haalde Zwitserland de kwartfinale. Toen zorgde de ploeg van de toenmalige bondscoach Vladimir Petkovic voor een daverende verrassing in de achtste finales door regerend wereldkampioen Frankrijk na strafschoppen uit te schakelen.

Geen goed gevoel

Op het WK van 2022 was de tweede ronde weer gewoon het eindpunt. Onder de nieuwe bondstrainer Murat Yakin kwam Zwitserland zonder problemen door de groepsfase maar mede door een griepgolf in de selectie was Portugal in de achtste finales met 6-1 veel te sterk. De EK-kwalificatie verliep vervolgens moeizaam. De eerste drie wedstrijden werden nog gewonnen, de andere zeven duels leverden maar één overwinning op. Alleen van Andorra werd nog gewonnen, van Roemenië, Israël, Kosovo en Wit-Rusland wist Zwitserland niet te winnen. Plaatsing voor het EK 2024 kwam niet meer in gevaar, maar een heel goed gevoel zullen de Zwitsers ook niet aan de kwalificatiereeks over hebben gehouden.

Werk aan de winkel

De oefenwedstrijden in maart leverden in ieder geval betere resultaten op, al valt het gebrekkige scorende vermogen op. Tegen Denemarken werd het 0-0, van Ierland werd met 1-0 gewonnen. Daarmee heeft Zwitserland nu vijf wedstrijden op rij maximaal één keer gescoord. Willen de Zwitsers een rol van betekenis gaan spelen op het EK voetbal in het algemeen en in Groep A in het bijzonder, dan is er nog behoorlijk wat werk aan de winkel voor Yakin en zijn spelers.

Hongarije: een keer geen poule des doods

Het Hongaarse voetbal zit in de lift. In 2016 plaatste Hongarije zich voor het eerst sinds 1986 weer eens voor een groot toernooi en voor het eerst sinds 1972 voor een Europees kampioenschap voetbal. Op dat EK in Frankrijk acht jaar geleden werden de Hongaren prompt groepswinnaar, waarna België uiteindelijk veel te sterk bleek. Ook in 2021 was Hongarije weer van de partij. In een heuse poule des doods weerde de ploeg van Marco Rossi zich kranig. De 3-0 nederlaag tegen Portugal was ruim, maar tot de 84e minuut stond het nog 0-0. Tegen Frankrijk (1-1) en Duitsland (2-2) werd wel gelijkgespeeld. Het leverde niets meer dan lof op voor de Hongaren, die de laatste plaats niet konden voorkomen.

Het sterkst als underdog

Ook in de laatste Nations League belandde Hongarije in een loodzware poule en bewees het opnieuw een meer dan taaie tegenstander te zijn. In een groep met Italië, Engeland en Duitsland eindigden de Hongaren knap als tweede. Van Engeland werd twee keer gewonnen, tegen Duitsland werd het thuis gelijk en won Hongarije uit, alleen van Italië werd twee keer verloren. De duidelijke underdog zijn in een poule haalt duidelijk het beste boven bij de Hongaren, die in een minder sterke groep nog wel eens steken laten vallen. Zo werd het WK 2022 gemist omdat Hongarije achter Albanië, Polen en Engeland als vierde eindigde in de groep. De EK-kwalificatie voor het EK 2024 werd wél een succes. Een poule met Servië, Montenegro, Bulgarije en Litouwen werd met gemak overleefd.

Meer dan een outsider

In maart onderstreepten de Hongaren hun nieuwe status. Mede-EK-ganger Turkije werd in een oefenwedstrijd geklopt. Het blijft natuurlijk oefenvoetbal, maar dergelijke resultaten zijn geen verrassing meer bij de nationale ploeg van Hongarije. In deze poule is de ploeg van Marco Rossi meer dan een outsider: in menig EK pool zullen de Hongaren op de tweede plek worden gezet.

Schotland: steun van de Tartan Army hard nodig

Na het WK 1998 wist Schotland zich tien keer achter elkaar niet te plaatsen voor een EK of een WK. In november 2020 was de vreugde dan ook groot toen in de finale van de play-offs de Schotten van Servië wonnen en eindelijk weer eens naar EK voetbal mochten. Het toernooi zelf was uit Schots oogpunt weinig verheffend. Schotland hield grote broer Engeland nog wel op 0-0 maar door nederlagen tegen Tsjechië en Kroatië was het toernooi snel klaar. Nadat Oekraïne in de play-offs voor het WK 2022 de weg versperde vreesde men in Schotland even voor een nieuwe reeks aan mislukte kwalificaties. Ongegrond, zo bleek tijdens de EK-kwalificatie. Schotland plaatste zich door onder andere een zege op Spanje overtuigend voor het EK 2024.

Tartan Army weer op reis

En dat betekent dat de Tartan Army, zoals het beroemde Schotse legioen heet, voor het eerst sinds 1998 weer op reis naar een eindtoernooi mag. In 2021 speelde Schotland twee wedstrijden in Glasgow en de derde op Wembley, waar door de coronamaatregelen geen uitpubliek aanwezig mocht zijn. Naar verwachting zullen tienduizenden Schotten komende zomer naar Duitsland afreizen, al dan niet in het bezit van een kaartje voor een van de wedstrijden. De nationale ploeg zal de steun hard nodig hebben. Hoewel de resultaten de laatste jaren redelijk tot goed zijn, met die zege op Spanje als hoogtepunt, is Schotland de underdog in Groep A.

Wisselvalligheid troef

Dat werd ook bij de laatste oefenwedstrijden in maart duidelijk. De Schotten speelden ondanks de afgetekende 4-0 nederlaag een uitstekende wedstrijd in de Johan Cruijff Arena tegen het Nederlands Elftal, maar werden vier dagen later met 0-1 geklopt door Noord-Ierland. Die wisselvalligheid - en gebrek aan scorend vermogen - kunnen de Schotten straks in Duitsland niet gebruiken op jacht naar een plekje in de knock-outfase.

Welke wedstrijden worden er gespeeld in EK Poule A?

Vrijdag 14 juni is de datum waar veel voetballiefhebbers naar uitkijken. Dan wordt in München de openingswedstrijd van het EK voetbal gespeeld. Uiteraard trapt gastland Duitsland het toernooi af, Schotland werd bij de loting aangewezen als tegenstander van die eerste wedstrijd.

EK Wedstrijden Groep A Europees kampioenschap voetbal

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Vr. 14 juni 21.00

Vlag van SchotlandDuitsland

Vlag van DuitslandSchotland

München

Za. 15 juni 15.00

Vlag van HongarijeHongarije

Vlag van ZwitserlandZwitserland

Keulen

Wo. 19 juni 18.00

Vlag van DuitslandDuitsland

Vlag van HongarijeHongarije

Stuttgart

Wo. 19 juni 21.00

Vlag van SchotlandSchotland

Vlag van ZwitserlandZwitserland

Keulen

Zo. 23 juni 21.00

Vlag van ZwitserlandZwitserland

Vlag van DuitslandDuitsland

Frankfurt

Zo. 23 juni 21.00

Vlag van SchotlandSchotland

Vlag van HongarijeHongarije

Stuttgart

Alle uitslagen en standen

Alle uitslagen en standen lees je op deze pagina. De beste twee teams per EK poule gaan naar de achtste finales, net als de vier beste nummers drie. De winnaar van Poule A neemt het in de tweede ronde op tegen de nummer twee van poule C. De nummer twee speelt tegen de runner-up van Groep B.

Speel mee op TOTO, dé EK bookmaker

Met TOTO wordt het EK nóg spannender! Zet in op elke wedstrijd, van de groepswedstrijden tot de finale, of op de vele andere wedopties. Voorspel wie de topscorer wordt, hoeveel doelpunten er gescoord worden, wie zich plaatst voor de volgende ronde en natuurlijk krijg je bij ons de beste quoteringen voor wedstrijden van Oranje. Ga snel naar TOTO.nl!

Wedden op EK 2024

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Voorspellingen -> Voorspelling Poule A