Poule E voorspelling EK 2024

Poule E voorspelling EK 2024

Waar Poule B gezien mag worden als de Poule des Doods voor het EK 2024, geldt Poule E als de tegenhanger. Met Slowakije, Roemenië en Oekraïne als tegenstanders mocht België niet klagen bij de loting. Onze zuiderburen treffen een poule waarin ze kwalificatie voor de knock-outfase bijna niet kunnen ontlopen. Zelfs niet nu de Belgen niet meer de absolute grootmacht zijn als een paar jaar geleden. En wie gaat er dan met België mee? Lees onze voorspelling voor Poule E!

Wie zijn de favorieten van Poule E?

Het EK 2024 nadert en jij wil natuurlijk weten wie de favorieten in de zes poules zijn, en welke ploegen op welke plek zullen eindigen. Dat levert bij je EK pool vaak extra punten op. Daarom kijken we per poule van het EK naar de favorieten. Poule E heeft maar één echte favoriet en dat is natuurlijk België, de strijd om de tweede plek lijkt op voorhand aardig open te liggen.

Eindstand Poule E volgens TOTO

  1. Vlag van België, deelnemer aan het EK 2024 België

  2. Vlag van Oekraïne, deelnemer aan het EK 2024 Oekraïne

  3. Vlag van Roemenië, deelnemer aan het EK 2024 Roemenië

  4. Vlag van Slowakije, deelnemer aan het EK 2024 Slowakije

Wij zetten België uiteraard op de eerste plaats. De gouden generatie heeft dan wel grotendeels afscheid genomen, ook zonder moeten de Belgen deze groep kunnen overleven en zelfs ver kunnen komen dit EK. Voor de tweede plaats gaan we voor Oekraïne. In de kwalificatiereeks maakten de Oekraïners het regerend Europees kampioen knap lastig. Roemenië geven we de voorkeur boven Slowakije voor de derde plaats. Ook die kan plaatsing voor de achtste finales opleveren. We geven je eerst onze voorspelling, daarna nemen we de deelnemende landen aan deze poule onder de loep.

Wedden op EK 2024

België: leven na de gouden generatie

Mogen we nog spreken van de gouden generatie bij België? Van het Belgische basiselftal dat op het WK 2018 de finale op een haar na miste is niet veel meer over. Kevin De Bruyne natuurlijk, en ook Romelu Lukaku en Jan Vertonghen. Dat is het wel. Toch is er leven na de meest talentvolle lichting voetballers die België ooit voortbracht. Sinds het zo teleurstellend verlopen WK van 2022 verloren de Rode Duivels geen wedstrijd meer en plaatste het zich moeiteloos voor het EK 2024.   

Te oud geworden

In de toekomst zal dat WK in Qatar als eindpunt van de gouden generatie worden gezien. Natuurlijk is er nu nog de aanwezigheid van De Bruyne, Vertonghen, Lukaku en is ook keeper Thibaut Courtois nog niet gestopt, maar het roemloze afscheid in de groepsfase had een grote symboliek. De generatie die van het kleine België een groot voetballand maakte was te oud geworden. Bondscoach Ricardo Martinez vertrok, Domenico Tedesco werd zijn opvolger.  

Vete met Courtois

Onder de Italiaan is België dus nog altijd ongeslagen. In maart bleef zijn ploeg op Wembley overeind in een oefenwedstrijd tegen Engeland. Een prestatie van formaat, die de hoop op een goed EK 2024 bij de Belgische voetballiefhebber heeft aangewakkerd. Wat niet meewerkt is de vete tussen Tedesco en Courtois. Tussen trainer en keeper botert het niet wat de sfeer bij de Belgen er niet beter op maakt. Maar met of zonder Courtois moet België worden geacht eerste te worden in deze zwakke groep.

Roemenië: eindelijk weer op een EK

Over een gouden generatie gesproken, daar weten ze in Roemenië alles van. Of althans, de wat oudere voetballiefhebber dan. De Roemenen hadden in de jaren ’90 een geweldige selectie. Onder aanvoering van sterspeler Gheorghe Hagi schopte Roemenië het in 1994 zelfs bijna tot de halve finales op het WK. Maar na het afscheid van de gouden lichting zakte Roemenië af tot een bedenkelijk niveau. Maar zelden werd een eindtoernooi gehaald, de laatste keer in 2016. Tot het EK van komende zomer!

Groepswinnaar in de kwalificatie

De Roemenen werden zelfs groepswinnaar in de kwalificatiereeks, wat hen een beschermde status opleverde bij de loting. Hiermee is ook verklaard waarom Poule E zo’n zwakke indeling kon krijgen. Het doet verder weinig af van de prestaties van Roemenië in de kwalificaties. In een poule met verder ook Zwitserland verloor de ploeg van Edward Iordanescu geen wedstrijd. Maar voor het toernooi zelf mogen we toch geen wonderen van Roemenië verwachten. Dat bleek ook bij de laatste oefenwedstrijden in maart, toen gelijk werd gespeeld tegen Noord-Ierland en verloren van Colombia.

Aan zelfvertrouwen geen gebrek

Maar hoe verhouden de Roemenen zich dan ten opzichte van de andere ploegen in deze poule? België is op papier uiteraard een maatje te groot, maar Slowakije en Oekraïne zijn dat niet. Volgens Iordanescu is Roemenië in ieder geval voor niemand bang. Gevraagd naar de favorietenrol van België wees de bondscoach er fijntjes op dat Zwitserland dat in de kwalificatiereeks was. Aan zelfvertrouwen in ieder geval geen gebrek bij de Roemenen!

Slowakije: grote winnaar van uitbreiding EK

Na het uiteenvallen van Tsjecho-Slowakijke in 1993 duurde het tot 2016 voordat Slowakije zich wist te plaatsen voor een Europees kampioenschap. Daarmee profiteerden de Slowaken optimaal van de uitbreiding van het EK. Het concept met 24 in plaats van 16 deelnemers zorgde ervoor dat Slowakije sindsdien geen EK meer miste. Achter het ongenaakbare Portugal beleefde de ploeg van Francesco Calzona een probleemloze kwalificatie. Op de vorige EK’s wist Slowakije steeds één wedstrijd te winnen, wat in 2016 een plek in de achtste finales opleverde.

Interesse uit Rotterdam

In deze Poule E zullen de Slowaken zich niet kansloos wanen voor een nieuwe plek in de knock-outfase. In Rotterdam en omstreken zullen de verrichtingen van de ploeg met interesse gevolgd worden. Met David Hancko en Leo Sauer spelen er twee Slowaken bij Feyenoord en ook oud-Feyenoorder Robert Bozenik maakt deel uit van de selectie. Sterspeler is Napoli-middenvelder Stanislav Lobotka, die ze dan weer bij Ajax nog kennen. Lobotka speelde tien jaar geleden dertig wedstrijden voor Jong Ajax.

Tweede plek mogelijk, maar...

De recente oefenwedstrijden in maart leverden geen overwinning op voor Slowakije. Van mede-EK-ganger Oostenrijk werd verloren en tegen Noorwegen met 1-1 gelijkgespeeld. Het zijn resultaten die we verwachten bij een land van het kaliber van Slowakije. Een tweede plek is straks in Duitsland zeker mogelijk, maar favoriet voor die plek zijn de Slowaken niet. We schalen Roemenië en Oekraïne hoger in voor het bemachtigen van het tweede rechtstreekse ticket naar de achtste finales achter België.

Oekraïne: er toch gewoon weer bij

Het geplaagde Oekraïne is er toch gewoon weer bij. Sinds het debuut op het Europees kampioenschap in 2012 in eigen land misten de Oekraïners geen EK meer. En zelfs nu het land gebukt gaat onder een oorlog met Rusland slaagden de voetballers er in het EK in Duitsland te bereiken. Dat lukte in een poule met Engeland en Italië nog bijna rechtstreeks, maar uiteindelijk dwong Oekraïne via de play-offs kwalificatie af. En wat mogen we dan verwachten op het toernooi zelf?

Begenadigde voetballers

Achter België is Oekraïne het hoogst genoteerde land op de FIFA-Ranking in deze groep. Met een 22e plaats zijn de Oekraïners daarom ook de grootste kanshebber op de tweede plek achter de Rode Duivels. Die relatief hoge klassering staat niet op zich. Met onder andere Oleksandr Zinchenko (Manchester City) en Mykhaylo Mudryk (Chelsea) beschikt Oekraïne over enkele begenadigde voetballers. Die het Italië in de kwalificatiereeks dus knap lastig maakten. Op de slotdag van de kwalificatiereeks werd het in een onderling duel met de Italianen 0-0, waardoor de regerend Europees kampioen op doelsaldo naar het EK ging.

Verschillen niet groot

Wat voor Oekraïne restte waren de play-offs. Na een zege op Bosnië volgde de finale tegen IJsland, waarin Oekraïne in de tweede helft een 1-0 achterstand goed wisten te maken. Mudryk schoot zijn land vijf minuten voor tijd naar het EK. Op basis van de recente resultaten en de aanwezige kwaliteit in de selectie plaatsen we Oekraïne op de tweede plaats, al zullen de verschillen met de concurrenten naar verwachting niet groot zijn.

Welke wedstrijden worden er gespeeld in EK Poule E?

Onze interesse gaat in deze poule natuurlijk uit naar België, maar voor de supporters van het Nederlands Elftal is er nog een reden deze groep goed in de gaten te houden. Wordt Oranje tweede achter Frankrijk in de groep, dan wacht een confrontatie met de nummer twee uit Poule E.

EK Wedstrijden Groep E Europees kampioenschap voetbal

DAG / TIJD (NL)

THUIS

UIT

STAD

Ma. 17 juni 15.00

Vlag van Roemenië, deelnemer aan het EK 2024Roemenië

Vlag van Oekraïne, deelnemer aan het EK 2024Oekraïne

München

Ma. 17 juni 18.00

Vlag van België, deelnemer aan het EK 2024België

Vlag van Slowakije, deelnemer aan het EK 2024Slowakije

Düsseldorf

Vr. 21 juni 15.00

Vlag van Slowakije, deelnemer aan het EK 2024Slowakije

Vlag van Oekraïne, deelnemer aan het EK 2024Oekraïne

Düsseldorf

Za. 22 juni 21.00

Vlag van België, deelnemer aan het EK 2024België

Vlag van Roemenië, deelnemer aan het EK 2024Roemenië

Keulen

Wo. 26 juni 18.00

Vlag van Slowakije, deelnemer aan het EK 2024Slowakije

Vlag van Roemenië, deelnemer aan het EK 2024Roemenië

Frankfurt

Wo. 26 juni 18.00

Vlag van Oekraïne, deelnemer aan het EK 2024Oekraïne

Vlag van België, deelnemer aan het EK 2024België

Stuttgart

Alle uitslagen en standen

Alle uitslagen en standen lees je op deze pagina. De beste twee teams per EK poule gaan naar de achtste finales, net als de vier beste nummers drie. De winnaar van Poule E neemt het in de tweede ronde op tegen één van de beste nummers drie. De nummer twee speelt als gezegd tegen de nummer twee van Poule D, de poule van Oranje.

Speel mee op TOTO, dé EK bookmaker

Met TOTO wordt het EK nóg spannender! Zet in op elke wedstrijd, van de groepswedstrijden tot de finale, of op de vele andere wedopties. Voorspel wie de topscorer wordt, hoeveel doelpunten er gescoord worden, wie zich plaatst voor de volgende ronde en natuurlijk krijg je bij ons de beste quoteringen voor wedstrijden van Oranje. Ga snel naar TOTO.nl!

Wedden op EK 2024

Home -> Voetbal -> EK 2024 -> Voorspellingen -> Voorspelling Poule E