Ligue 1

Het hoogste niveau van voetbal in Frankrijk wordt de Ligue 1 genoemd. Hier komen topclubs als Paris Saint-Germain, AS Monaco, Olympique Lyon en Marseille in uit. Natuurlijk doen Franse clubs ook mee aan Europees voetbal, waar vaak blijkt dat ze een geduchte tegenstander zijn.

Om alles te weten te komen over de Ligue 1, zit je op deze pagina helemaal goed. We vertellen je in dit overzicht namelijk hoe de competitie werkt, welke niveaus er in Frankrijk zijn en meer. Hierdoor weet je precies hoe deze voetbalcompetitie in elkaar steekt.

ZET IN & WIN!

Hoe werkt de Franse competitie?

De Franse competitie is net zoals vele andere Europese competities vrij oud. Het eerste seizoen ooit werd gespeeld in het jaar 1932 met een overlap naar 1933. Sinds de oprichting heeft de competitie op de oorlogsjaren na jaarlijks plaatsgevonden. Dit heeft een vrij brede variatie aan landskampioenen opgeleverd. Veel meer dan je bijvoorbeeld in de #Bundesliga ziet, waar Bayern München met kop en schouders boven de rest uitsteekt.

In Frankrijk zou je kunnen zeggen dat de clubs meer aan elkaar gewaagd zijn. Om te weten te komen welke ploegen zoal een titel gewonnen hebben, verwijzen we je graag door naar onze #informatiepagina over de Ligue 1 voetbalclubs. Dan wat de competitie zelf betreft. Er doen in totaal 20 clubs in de Ligue 1 mee, waardoor er per seizoen in totaal 38 wedstrijden gespeeld worden.

Dit gaat echter veranderen, want vanaf seizoen 2023/24, wordt het aantal clubs van 20 naar 18 bijgesteld. Dit betekent dat er dit jaar niet twee, maar zelfs vier clubs zullen degraderen. Qua puntentelling hanteert de Ligue 1 het bekende concept: 3 punten bij winst, 1 bij gelijkspel en 0 bij verlies. De club die aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft, mag zichzelf landskampioen noemen.

Europees voetbal

Franse voetbalclubs doen uiteraard ook mee op Europees niveau. Gezien de Franse competitie hoog genoteerd staat op de UEFA Coëfficiëntenlijst, krijgen ze vrij veel tickets. Dit is dan voor de clubs op basis van rangorde aan het einde van het seizoen. De opzet is als volgt:

  • Champions League - 2 rechtstreekse tickets & 1 kwalificatieticket

  • Europa League - 2 rechtstreekse tickets (1 voor de bekerwinnaar)

  • Conference League - 1 play off ticket

Hierdoor doen er standaard twee clubs mee aan de Champions League. Hierin heeft Paris Saint-Germain zich als doel gesteld om met hun sterrenteam de overwinning te pakken, maar dat is ze tot op heden nog niet gelukt. Wel waren ze in 2019/20 dichtbij door de finale te bereiken (verloren met 1-0 van Bayern München).

Franse voetbalbond

De Ligue 1 wordt georganiseerd door de Franse voetbalbond: FFF. Dit staat weer voor de Fédération Française de Football. Zij zorgen dat er elk jaar een competitie is, maar dragen ook zorg voor de lagere niveaus. Buiten dat organiseert de FFF ook jaarlijks de Coupe de France competitie, wat het nationale bekertoernooi is.

Verschillende niveaus

De Ligue 1 is de belangrijkste Franse competitie, maar daaronder zien we natuurlijk nog wat lagere niveaus. Het Franse voetbal werkt op basis van een promotie- en degradatiemodel zoals we dat in veel andere Europese competities zien. Dit wil zeggen dat de onderste ploegen degraderen naar een lager niveau en vanuit daar kunnen clubs weer promoveren. De structuur van het Franse voetbal van hoog naar laag is:

De eerste twee niveaus vallen in de categorie van professioneel en betaald voetbal. Niveau drie voor een gedeelte, waarin ook amateurclubs uitkomen. Daaronder zijn het regionale competities met clubs die een amateurstatus hebben. Door goed te presteren in competities is het mogelijk dat clubs promoveren en degraderen, zoals aangegeven. Hierdoor is er jaarlijks een wisseling te zien in de Ligue 1, 2 en het derde niveau, waarbij de samenstelling telkens net wat anders is. Het is in theorie ook mogelijk dat een kleine club zich naar de kop opwerkt, maar dat komt vrijwel nooit voor. Dit voornamelijk vanwege het verschil in (financiële) capaciteit tussen de prof- en amateurclubs.

Het Franse voetbal internationaal gezien

Frankrijk wordt in de wereld gezien als een vrij belangrijk voetballand. Sterker nog, de Ligue 1 staat in de top vijf van belangrijkste Europese competities. Hierin wordt de Premier League de belangrijkste genoemd. Afhankelijk van de prestaties per jaar en meer, wordt de Franse competitie vaak op de vierde of vijfde plek gezet. Een competitie met aanzien dus.

Dit niet alleen in niveau van de spelers en clubs, maar ook in financieel opzicht, internationale prestaties, enzovoort. Het is daarom niet gek dat de Ligue 1 in veel landen al dan niet via betaalzenders uitgezonden wordt. Wat het Franse voetbal nog aantrekkelijker heeft gemaakt is dat Paris Saint-Germain veel topvoetballers heeft aangetrokken, wat vaak tot mooie partijen leidt.

Wie heeft het vaakst de Ligue 1 gewonnen?

Op de ranglijst van meest gewonnen Ligue 1 titels staat Paris Saint Germain eerste met elf landstitels. AS Saint-Étienne volgt met tien kampioenschappen en Olympique Marseille heeft er negen.

Welke clubs promoveerden naar de Ligue 1?

Na het seizoen 2022/23 promoveerden er twee clubs naar de Ligue 1. Dit waren Le Havre en Metz. De clubs die degradeerden waren Auxerre, Ajaccio, Troyes en Angers.

Welke clubs zullen dit jaar promoveren?

Normaal gesproken zouden de vier clubs die het hoogst op de standen staan promoveren naar de Ligue 1. Met ingang van seizoen 2023/24 wordt het aantal clubs in de Ligue 1 van 20 naar 18 teruggebracht. Hierdoor zullen er slechts twee clubs promoveren.

Hoe heet de league van Frankrijk?

Het officiële Franse kampioenschap heet Ligue 1, wat staat voor de hoogste divisie van het betaalde voetbal. Daaronder hangen de Ligue 2 en National, daaronder weer regionale divisies. Je kunt deze competitie in Nederland volgen via Ziggo Sport of Ligue 1 tv.