Voetbalclubs verdienen op verschillende manieren geld. Één van de manieren is vanzelfsprekend de kaartverkoop voor duels in de competitie, maar ook merchandise is een belangrijke bron van inkomsten. Het grote geld zit hem echter in wat de Premier League als organisatie beschikbaar stelt, die het grootste deel weer verwerft via de uitzendrechten. Dit levert clubs jaarlijks miljoenen ponden op. Ook verdienen deelnemende ploegen bij goede prestaties veel aan de Champions League.
Om een gelijk speelveld te creëren in het Engelse voetbal is het natuurlijk noodzakelijk dat een club over een goede ploeg beschikt. Met alleen geld kom je er natuurlijk niet, maar dat is de sportieve verantwoording van een club zelf. Qua prijzengeld verdeling tracht de Premier League het wel zo eerlijk mogelijk in te steken. Zo verdienen clubs gemiddeld genomen minimaal 70 miljoen pond. Hoewel, echt prijzengeld valt dat niet te noemen. Het is meer een verdeling van een gedeelte van de inkomsten op basis van uitgezonden wedstrijden en het aantal wedstrijden dat gespeeld wordt. Daarmee hebben de voetbalclubs als het ware een basisinkomen. De bedragen variëren echter, want de winnaar krijgt natuurlijk een bonus. Idem dito voor andere randzaken op basis van prestaties. Zo is er voor de winnaar en de topclubs als het ware nog een beloning op basis van sportieve prestaties.
Zoals reeds aangehaald is een belangrijke bron van inkomsten de verkoop van uitzendrechten. Voetbal op het hoogste niveau is veel waard en zodoende zijn er veel mensen die de seizoenen van deze competitie volgen. Dit beperkt zich niet tot alleen Engeland, want ook vanuit andere landen geniet deze competitie veel interesse. De verkoop van televisierechten aan het buitenland is erg lucratief, want dat levert bij elkaar genomen miljarden ponden op. Dit televisiegeld wordt weer gebruikt om de Premier League op zichzelf op te tuigen, maar ook om de clubs te betalen. Hierbij levert kampioen worden natuurlijk erg veel op, gezien dat naast een sportief doel ook een prestige doel is. De verdiensten via televisie zijn echter variabel. Dit hangt immers af van de contracten die gesloten worden en bijgevolg de verdeling die er op losgelaten wordt. Ook variëren de uitgaven per seizoen, maar duidelijk mag zijn dat het om enorme bedragen gaat.
Doordat de Premier League onverminderd populair blijft en de organisatie lucratieve contracten heeft weten te sluiten voor uitzenden in het buitenland, neemt ook de prijzenpot toe. Na wat mindere jaren tijdens de corona periode, waarin clubs het zoal zonder inkomsten uit de kaartverkoop hebben moeten doen, zit het nu allemaal weer in de lift. De inkomsten voor dit jaar zijn ongeveer met 180 miljoen pond gestegen, dit op basis van onder andere de verkoop van kaartjes. Dit is echter wat meer club afhankelijk, maar zo zijn er ook nog investeerders die veel geld in de competitie pompen. Hierdoor ontstaat er automatisch ook een grotere prijzenpot. De bedragen variëren echter jaarlijks, waardoor het 'pinpointen' lastig is. Dat er sprake is van een stijging blijft een feit.
Afgezien van dat het sportief natuurlijk een doel is om op het hoogste niveau uit te komen, is het ook financieel interessant. Bij promotie van de EFL Championship naar de Premier League wordt er een bedrag van rond de 110 miljoen euro uitgekeerd wat zelfs kan oplopen bij het handhaven van hun plek in de competitie. Dit is eigenlijk een omgekeerd effect van de Parachute Payment, waarover zo meer. Met dit geld dat als beloning dient voor de prestatie, heeft een club ook enigszins de financiële capaciteiten om zich te ontwikkelen in de competitie. Als nieuwkomer kan het immers lastig zijn om het komend seizoen op te moeten boksen tegen kapitaalkrachtige clubs, al dan niet via investeerders, als Chelsea, Manchester City, Arsenal, Liverpool en Manchester United. Het beste voorbeeld hiervan is Leicester City. Deze ploeg promoveerde in 2014 naar de Premier League. Het jaar daarop werden ze veertiende en in 2016 werd Leicester City landskampioen. Dan te bedenken dat ze twee jaar eerder nog een niveau lager speelden. Een sportief schitterende prestatie. Inmiddels is Leicester weer gedegradeerd naar het Championship.
De Premier League is qua financiën zo ingericht dat het zo eerlijk mogelijk wordt verdeeld onder de deelnemende clubs. Elk seizoen moeten clubs echter afscheid nemen omdat ze degraderen naar de tweede divisie vanwege de laatste plaats. Het kan echter hard aankomen, waardoor een club ook in de lagere divisie hard naar beneden kan kelderen. Er zijn in de geschiedenis genoeg clubs aan te wijzen die het is overkomen. Dit wil men voorkomen en daarom krijgen ook degradanten een zak geld mee. Dit onder de noemer 'Parachute Payment', zodat ploegen de financiële kracht hebben om op te krabbelen in komende seizoenen. Het bedrag is natuurlijk lager dan wanneer een club zich weet te handhaven in de Premier League, maar desalniettemin alsnog fors met tientallen miljoenen over een periode van twee jaar.
Hoeveel geld krijgt de Premier League?
Het prijzengeld in de Engelse Premier League voetbal komt voor een groot deel van de verkoop van televisierechten, waarvoor de overkoepelende Premier League organisatie verantwoordelijk is. De laatste informatie leert ons dat de totale prijzenpot bestaat uit ongeveer 8.36 miljard pond. Dit maakt dat er per seizoen een bedrag van ongeveer 2.6 miljard pond aan vergoedingen, prijzengeld en meer beschikbaar is.
Wat krijg je als je de Premier League wint?
De Premier League is één van de grootste en belangrijkste competities ter wereld. Het is daarom niet gek dat er enorme bedragen in omgaan. Naar verhouding met de Nederlandse Eredivisie is de Premier League ook een flinke maat groter. Als je in Nederland de Eredivisie wint, mag er gerekend worden op ongeveer een bedrag richting de 8 miljoen euro. Dat is puur voor het bereiken van de titel landskampioen.
Hoeveel promoveren uit Championship?
De divisie die onder de Premier League hangt is de EFL Championship. Vanuit deze competitie kunnen jaarlijks drie ploegen promoveren naar de topcompetitie van Engeland. De nummer één en twee gaan automatisch door, de nummer drie wordt bepaald op basis van play-offs. Het bedrag dat hiermee gemoeid gaat is ongeveer 110 miljoen euro, wat voor volgend seizoen goed van pas komt.
Wie heeft Premier League rechten? De Premier League beschikt zelf over de rechten van de competitie, die zij tegen betaling beschikbaar stellen aan tv-zenders wereldwijd. Het afgelopen seizoen werd de Premier League nog op Ziggo Sport uitgezonden, momenteel is dat Viaplay. Gezien er contracten voor een bepaalde periode worden afgesloten, kan het in de toekomst weer anders zijn. Aan het einde van een contract kan een andere zender meer bieden, zodat zij het zenden kunnen overnemen. Of een zender besluit domweg te stoppen met een bepaalde competitie.