De Nations League, het alternatief voor vriendschappelijke wedstrijden

De Nations League is door de UEFA in het leven geroepen als vervanging van de traditionele oefeninterlands. Geen wedstrijden die nergens om gaan meer, maar een heus toernooi dat tussen de EK's en WK's door wordt gehouden. Op deze pagina lees je alles over de Nations League, hoe het werkt en wie er meedoen. Stay tuned!

ZET IN & WIN!

 

Wat is de Nations League

De Nations League is een internationaal voetbaltoernooi dat in 2018 werd geïntroduceerd door de UEFA. Het wordt om de twee jaar gespeeld tussen alle bij de UEFA aangesloten landen. De UEFA heeft deze competitie in het leven geroepen als vervanging voor de saaie vriendschappelijke partijen. Deze competitie loopt parallel aan de reguliere kwalificaties en biedt extra kansen op tickets voor de eindtoernooien.

Nations League Beker

Hoe werkt de Nations League

We kennen de UEFA inmiddels een beetje, dus de opzet is natuurlijk weer lekker ingewikkeld gemaakt. Het toernooi is dus opgebouwd uit vier leagues of divisies: League A, League B, League C en League D. Elk van deze divisies is weer verder onderverdeeld in groepen. Divisie A bestaat uit de sterkste Europese landen en league D uit de minst sterke landen.

Het toernooi bestaat dus vier divisies die op basis van coëfficiëntpunten worden ingedeeld. Zo spelen landen van vergelijkbaar niveau tegen elkaar. Met dit systeem wil de UEFA ervoor zorgen dat kleinere landen zich sneller kunnen kwalificeren voor een eindtoernooi. De teams strijden in deze vier groepen tegen elkaar in een competitieformat, waarbij ze thuis- en uitwedstrijden spelen. De winnaars van elke groep kunnen promoveren naar een hogere divisie, terwijl de laatste teams in elke groep degraderen naar een lagere divisie.

Kwalificatie voor eindtoernooien

Alle deelnemende landen hebben de mogelijkheid om zich via de Nations League te kwalificeren voor de play-offs van het eerstvolgende eindtoernooi. Bij de oneven edities is dit het EK en bij de even edities is dit het WK.

Voor het EK 2024 zullen twaalf landen, die zich niet via het reguliere kwalificatietoernooi hebben gekwalificeerd, strijden in de play-offs om drie plekken. Eigenlijk is zo'n play-off dus een extra kans om de slechte prestaties tijdens de kwalificaties teniet te doen.

Final Four

De winnaars van de vier groepen A in de Nations League streden in juni 2023 in de zogenaamde 'Final Four' om de eindwinst van de Nations League. Voor de laatste fase kwalificeerden Spanje, Italië, Kroatië en Nederland zich, en het eindtoernooi vond in ons land plaats. Nederland verloor in de halve finale na verlening van Kroatië en in de strijd om de derde plaats van Italië. Spanje won in De Kuip uiteindelijk de finale van Kroatië.

Vorige edities Nations League

Nederland slaagde er ook al in om zich te plaatsen voor de Final Four tijdens de eerste editie. In de halve finale versloeg Nederland toen Engeland, waarna Portugal in de finale wachtte. Portugal won met 1-0 dankzij een doelpunt van Gonçalo Guedes, nadat ze in de halve finale Zwitserland hadden verslagen.

Bij de editie daarna slaagde Nederland er niet in om zich te kwalificeren. In plaats daarvan bereikten Frankrijk, Spanje, België en Italië de Final Four. Destijds won Frankrijk met 2-1 van Spanje in de finale.

Hoe kun je de Nations League live kijken

Alle Nations League-wedstrijden zijn live te zien bij Ziggo Sport. Ook zendt de NOS de interlands van Oranje uit.

Veelgestelde vragen over de Nations League

Wat is het doel van de Nations League?

Het doel van de Nations League is om meer betekenisvolle partijen tussen nationale teams te creëren en de traditionele vriendschappelijke wedstrijden te vervangen.

Hoe vaak wordt de Nations League gespeeld?

De Nations League wordt elke twee jaar gespeeld.

Welke teams kunnen deelnemen aan de Nations League?

Alle nationale teams die zijn aangesloten bij de UEFA kunnen deelnemen aan de Nations League. Dit zijn er in totaal 55.

Hoe worden de teams in de divisies van de Nations League ingedeeld?

De teams worden ingedeeld in 4 leagues of groepen op basis van hun UEFA-coëfficiëntlijst.

Hoe kunnen fans tickets krijgen voor de Nations League-wedstrijden?

Fans kunnen tickets voor de Nations League-wedstrijden kopen via officiële verkoopkanalen, zoals de UEFA-website of de website van de KNVB.