KSA Logo

De Nations League, het alternatief voor vriendschappelijke wedstrijden

De Nations League is door de UEFA in het leven geroepen als vervanging van de traditionele oefeninterlands. Geen wedstrijden die nergens om gaan meer, maar een heus toernooi dat tussen de EK's en WK's door wordt gehouden. Op deze pagina lees je alles over de Nations League, hoe het werkt en wie er meedoen. Stay tuned!

ZET IN & WIN!

 

Wat is de Nations League

De Nations League is een internationaal voetbaltoernooi dat in 2018 werd geïntroduceerd door de UEFA. Het wordt om de twee jaar gespeeld tussen alle bij de UEFA aangesloten landen. De UEFA heeft deze competitie in het leven geroepen als vervanging voor de saaie vriendschappelijke partijen. Deze competitie loopt parallel aan de reguliere kwalificaties en biedt extra kansen op tickets voor de eindtoernooien.

Nations League Beker

Hoe werkt de Nations League?

We kennen de UEFA inmiddels een beetje, dus de opzet is natuurlijk weer lekker ingewikkeld gemaakt. Het toernooi is dus opgebouwd uit vier leagues of divisies: League A, League B, League C en League D. Elk van deze divisies is weer verder onderverdeeld in groepen. Divisie A bestaat uit de sterkste Europese landen en league D uit de minst sterke landen.

Het toernooi bestaat dus vier divisies die op basis van coëfficiëntpunten worden ingedeeld. Zo spelen landen van vergelijkbaar niveau tegen elkaar. Met dit systeem wil de UEFA ervoor zorgen dat kleinere landen zich sneller kunnen kwalificeren voor een eindtoernooi. De teams strijden in deze vier groepen tegen elkaar in een competitieformat, waarbij ze thuis- en uitwedstrijden spelen. De winnaars van elke groep kunnen promoveren naar een hogere divisie, terwijl de laatste teams in elke groep degraderen naar een lagere divisie.

Kwalificatie voor eindtoernooien

Alle deelnemende landen hebben de mogelijkheid om zich via de Nations League te kwalificeren voor de play-offs van het eerstvolgende eindtoernooi. Bij de oneven edities is dit het EK en bij de even edities is dit het WK.

Voor het WK 2026 zullen zestien landen, die zich niet via het reguliere kwalificatietoernooi hebben gekwalificeerd, strijden in de play-offs om vier plekken. De twaalf nummers twee uit de groepsfase van de reguliere kwalificatie worden vergezeld door de vier hoogst gerangschikte groepswinnaars van de Nations League 2024/2025 die zich niet via de reguliere kwalificatie hebben geplaatst. Deze zestien teams strijden in de play-offs om de resterende vier Europese tickets voor het WK.

Final Four

​De UEFA Nations League 2024/2025 nadert zijn climax met de 'Final Four', waarin de vier overgebleven teams strijden om de titel. Voor deze laatste fase hebben Duitsland, Frankrijk, Portugal en Spanje zich geplaatst. Duitsland treedt voor het eerst toe tot de Final Four en heeft als gastland de eer om het toernooi te organiseren. De halve finales vinden plaats op 4 en 5 juni 2025, gevolgd door de troostfinale en de finale op 8 juni 2025. De wedstrijden worden gespeeld in de Allianz Arena in München en de MHPArena in Stuttgart.

In de halve finales neemt Duitsland het op tegen Portugal, terwijl Spanje tegenover Frankrijk staat. De winnaars van deze duels strijden in de finale om de Nations League-titel, terwijl de verliezers het tegen elkaar opnemen in de strijd om de derde plaats.

De exacte aanvangstijden van de wedstrijden zijn als volgt:​

  • 4 juni 2025: Duitsland vs. Portugal om 20:45 uur in de Allianz Arena, München.​

  • 5 juni 2025: Spanje vs. Frankrijk om 20:45 uur in de MHP Arena, Stuttgart.​

  • 8 juni 2025: Troostfinale om 15:00 uur in de MHP Arena, Stuttgart.​

  • 8 juni 2025: Finale om 20:45 uur in de Allianz Arena, München.

Deze opzet belooft spannende wedstrijden tussen enkele van de sterkste voetballanden van Europa, met als hoogtepunt de finale waarin de nieuwe Nations League-kampioen wordt gekroond.​

Vorige edities Nations League

Nederland slaagde er al tijdens de eerste editie van de UEFA Nations League in om zich te plaatsen voor de Final Four. In de halve finale werd Engeland verslagen, waarna Nederland in de finale tegenover gastland Portugal stond. Portugal won met 1-0 dankzij een doelpunt van Gonçalo Guedes, nadat het eerder Zwitserland had uitgeschakeld in de halve eindstrijd.

Bij de tweede editie slaagde Nederland er niet in om zich te kwalificeren voor de Final Four. In plaats daarvan plaatsten Frankrijk, Spanje, België en Italië zich. Frankrijk kroonde zich tot winnaar door in de finale met 2-1 te winnen van Spanje.

Ook in de derde editie, gespeeld in 2023, was Nederland weer van de partij. Als gastland ontving Oranje de Final Four in Rotterdam en Enschede. In de halve finale verloor Nederland na verlenging van Kroatië, waarna ook de troostfinale tegen Italië verloren ging. Spanje won het toernooi door in De Kuip na strafschoppen van Kroatië te winnen.

Hoe kun je de Nations League live kijken

Alle Nations League-wedstrijden zijn live te zien bij Ziggo Sport. Ook zendt de NOS de interlands van Oranje uit.

Veelgestelde vragen over de Nations League

Wat is het doel van de Nations League?

Het doel van de Nations League is om meer betekenisvolle partijen tussen nationale teams te creëren en de traditionele vriendschappelijke wedstrijden te vervangen.

Hoe vaak wordt de Nations League gespeeld?

De Nations League wordt elke twee jaar gespeeld.

Welke teams kunnen deelnemen aan de Nations League?

Alle nationale teams die aangesloten zijn bij de UEFA kunnen deelnemen aan de Nations League. Dit zijn er in totaal 55.

Hoe worden de teams in de divisies van de Nations League ingedeeld?

De teams worden ingedeeld in 4 leagues of groepen op basis van de UEFA-coëfficiëntenlijst.

Hoe kunnen fans tickets krijgen voor de Nations League-wedstrijden?

Fans kunnen tickets voor de Nations League-wedstrijden kopen via officiële verkoopkanalen, zoals de UEFA-website of de website van de KNVB.