De UEFA Nations League Finale 2023

De UEFA Nations League eindigt met een eindtoernooi, de zogenaamde 'Final Four', waarin vier ploegen eerst een halve finale afwerken en de winnaars van die wedstrijden de grote finale spelen. In 2023 was die finaleronde in Nederland en speelden Spanje en Kroatië een zinderende finale in De Kuip in Rotterdam.

Wat is de Nations League en hoe werkt het

Laten we beginnen bij het begin. De Nations League is een internationaal voetbaltoernooi dat om de twee jaar gespeeld wordt tussen de 55 landen van de Europese voetbalbond UEFA. Het toernooi bestaat uit vier leagues die op basis van coëfficiëntpunten worden ingedeeld: League A, League B, League C en League D. Hiervan is League A de hoogste League. Deze Leagues zijn vervolgens weer onderverdeeld in groepen. Zo spelen landen van vergelijkbaar niveau tegen elkaar.

De winnaars van elke groep kunnen promoveren naar een hogere divisie, terwijl de laatste teams in elke groep degraderen naar een lagere divisie. De vier winnaars van de groepen in League A spelen nog tegen elkaar in de Final Four. De winnaar mag zichzelf kampioen van de Nations League noemen. Zo, hebben we dat ook weer gehad.

Play-Offs Nations league

Alle deelnemende landen hebben de mogelijkheid om zich via de Nations League te kwalificeren voor de play-offs van het eerstvolgende eindtoernooi. Bij de oneven edities is dit het EK en bij de even edities is dit het WK.

Voor het EK 2024 zullen twaalf landen, die zich niet via het reguliere kwalificatietoernooi hebben gekwalificeerd, strijden in de play-offs om drie plekken. Eigenlijk is zo'n play-off dus een extra kans om de slechte prestaties tijdens de kwalificaties teniet te doen.

De Final Four

De winnaars van de vier groepen in Divisie A van de Nations League 2023 plaatsten zich voor de Final Four in Nederland. Spanje, Italië, Kroatië en Oranje werden winnaar van hun groep in de A-divisie en mochten in juni 2023 uitmaken wie het toernooi zou gaan winnen. Kroatië versloeg in de halve finale gastland Nederland na verlenging, Spanje klopte Italië en dus ging de grote finale tussen de Kroaten en de Spanjaarden.

Waar werd de Nations League Finale gehouden

Rotterdam was op 18 juni het decor van de grote finale van de Nations League. Stadion Feijenoord of De Kuip, hoe je het ook wil noemen, was gastheer van de derde finale van het nog jonge toernooi. In 120 minuten voetbal kwamen Spanje en Kroatië niet tot scoren, en dus moesten penalty's de beslissing brengen. Spanje trok aan het kortste eind en mocht de beker in De Kuip omhoog tillen.

Wanneer vond de Nations League Finale plaats

Het toernooi had plaats in juni. Dit waren de data:

Datum

Wedstrijd

Speelstad

Wo 14 juni 20:45

Nederland – Kroatië

Rotterdam

Do 15 juni 20:45

Spanje – Italië

Enschede

Zo 18 juni 15:00

Troostfinale

Enschede

Zo 18 juni 20:45

Finale

Rotterdam

Veelgestelde vragen

Welke landen hebben de vorige edities van de Nations League Finale gewonnen?

De vorige edities van de Nations League Finale werden gewonnen door Portugal (2019) en Frankrijk (2021).