Nederland in de UEFA Nations League

Hoewel de Nations League nog jong is, heeft Nederland al een rijke historie opgebouwd in het toernooi. Oranje haalde in twee van de drie edities de Final Four en bij de eerste deelname ook de grote finale. In 2023 werd het eindtoernooi in Nederland gehouden.

ZET IN & WIN!

 

Hoe is de Nations League ontstaan

De Nations League is een competitie voor nationale voetbalteams die in 2018 werd geïntroduceerd door de UEFA. De competitie bestaat uit vier divisies of leagues: League A, League B, League C en League D. In League A spelen vanzelfsprekend de beste landen. Het doel van deze competitie is om meer betekenisvolle wedstrijden tussen landen te creëren, in plaats van alleen maar vriendschappelijke wedstrijden. Maar stiekem weten we allemaal dat dit een mooi smoesje is om meer wedstrijden in te plannen. Met Portugal, Frankrijk en Spanje heeft het toernooi wel al drie mooie winnaars op de erelijst.

Wat is de opzet van de Final Four

De Final Four wordt gespeeld door de vier groepswinnaars van de hoogste divisie. Eén van die vier landen organiseert vervolgens het eindtoernooi. Dat eindtoernooi bestaat uit twee halve finales, een wedstrijd om de derde en vierde plaats en de finale. In 2023 wonnen Nederland, Kroatië, Spanje en Italië hun groep en bood ons land aan de Final Four te organiseren. Oranje verloor in Rotterdam de halve finale van Kroatië, Spanje klopte in Enschede Italië en in de kleine finale verloor Nederland van de Italianen. Spanje won de grote finale na strafschoppen van Kroatië.

Play-off Nations League

Via de Nations League kunnen alle deelnemende landen in aanmerking komen voor plaatsen in de play-offs van het eerstvolgende eindtoernooi. Zo spelen voor het EK 2024 twaalf landen in de play-offs om drie plaatsen. Landen uit Divisie A, Divisie B, Divisie C en Divisie D maken zo nog een kans op een eindtoernooi. Misschien is dit nog wel de belangrijkste prijs van het hele toernooi. ;)