UEFA nations league winnaars van het nog jonge toernooi

Zo! Tijd voor een uitleg over de winnaars van de Nations League. Aangezien het nog een jong toernooi is, pas drie keer is de Nations League gespeeld, hebben we pas drie winnaars gehad. Makkelijk zat, toch? Maar in dit artikel zullen we de verschillende winnaars bespreken en er nog wat leuke feitjes in fietsen. Laten we beginnen!

ZET IN & WIN!

 

Winnaar Nations League toernooi

Goed, zoals we weten is het toernooi vooral bedoeld om wat extra betekenis te geven aan de normale vriendschappelijke interlands te geven. De Nations League uit vier divisies: A, B, C en D. Deze landen spelen in hun eigen divisie tegen elkaar, waarna de divisie A-winnaars het tegen elkaar opnemen in de Final Four. Dit zijn de play-offs voor de finale en bestaan uit 2 halve finales, een troostfinale en de echte finale.

2019: Portugal

De eerste winnaar van de Nations League was Portugal. Als nummer 2 van divisie A waren de verwachtingen van te voren al hoog gespannen. In de halve finales versloegen de Portugezen eerst Zwitserland met 3-1, waarna Nederland in de finale de tegenstander was. Het Nederlands elftal had in de halve finale met Engeland afgerekend (3-1).

In de finale van 2019 stonden ze tegenover Nederland en de Portugezen wonnen, onder leiding van superster Cristiano Ronaldo de wedstrijd uiteindelijk met 1-0. Dit keer was Gonçalo Guedes de Oranjebeul. Deze overwinning betekende een nieuw trauma voor ons als voetballand en een nieuwe aanvulling voor de Portugese prijzenkast.

2021: Frankrijk

Frankrijk mag zich winnaar van de tweede editie noemen. De vier groepswinnaars van de vier groepen (league A) waren Frankrijk, Italië, België en Spanje, waardoor de Final Four uit deze vier landen bestond.

In de eigen Nations League groep was Frankrijk al onbedreigd eerste geworden. De Haantjes troffen België, dat met 3-2 werd verslagen. In de finale wachtte Spanje en de Fransen rekende vakkundig met 2-1 af. Hierdoor mocht Frankrijk de Nations league beker omhoog houden!

2023: Spanje

De eindzege in de derde editie van de Nations League ging naar Spanje. Het eindtoernooi werd in juni 2023 gehouden in Nederland. Oranje was een van de vier groepswinnaars en had wel oren naar het evenement. Andere deelnemers aan de Final Four waren Kroatië en Italië. Nederland verloor in Rotterdam de halve finale van Kroatië, Spanje versloeg in Enschede Italië. In de kleine finale klopten de Italianen Oranje waardoor Nederland het toernooi in eigen land afsloot op de vierde plaats. In de finale scoorden Spanje en Kroatië in 120 minuten niet, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Spanje trok aan het langste eind en won zo de Nations League.

Veelgestelde Vragen over de Nations League Winnaars

Welk land heeft de meeste Nations League-titels gewonnen?

Op dit moment hebben Portugal, Frankrijk en Spanje de meeste Nations League-titels gewonnen: alle drie één keer.

Wie is de topscorer aller tijden in de Nations League?

De topscorer aller tijden in de Nations League is Aleksandar Mitrovic. De Serviër is goed voor 14 doelpunten. Erling Haaland staat tweede met 12 doelpunten.

Hoe vaak wordt de Nations League gehouden?

De Nations League wordt elke twee jaar gehouden. Het toernooi vindt plaats in de oneven jaren, zoals 2019, 2021, 2023 enzovoort. Het toernooi is opgedeeld uit Divisie A, divisies B, Divisie C en Divisie D. Deze spelen onderling tegen elkaar.

Welke landen kunnen deelnemen aan de Nations League?

Alle lidstaten van de UEFA kunnen deelnemen aan de Nations League.