Grand Prix Canada: is de regen de grote vriend van Max Verstappen?

De Grand Prix van Canada op het circuit Gilles Villeneuve in Montreal

Grand Prix Canada: is de regen de grote vriend van Max Verstappen?

Midden in de Europese periode van het seizoen maakt het Formule 1-circus een uitstapje naar Canada. De ijzeren greep waarmee Max Verstappen het veld de afgelopen anderhalf jaar in bedwang hield lijkt verdwenen. Ook op het Circuit Gilles Villeneuve wacht de Nederlander een zware beproeving. Of biedt de regen uitkomst?

Grand Prix van Canada
7-9 juni 2024
Circuit Gilles Villeneuve
1e vrije training: 7 juni 19.30 uur
2e vrije training: 7 juni 23.00 uur
3e vrije training: 8 juni 18.30 uur
Kwalificatie: 8 juni 22.00 uur
Race: 9 juni 20.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2024

Quoteringen TOTO voor de race
Winst Max Verstappen > 1.42
Winst Charles Leclerc > 5.75
Winst Lando Norris > 6.75

ZET IN & WIN!

Na vier zeges in de eerste vijf races van dit seizoen leken Formule 1-fans zich opnieuw op te moeten gaan maken voor een eenzijdig seizoen. In 2023 won Verstappen 19 van de 22 races en de drievoudig wereldkampioen ging in 2024 vrolijk verder met winnen. Die ene race die Verstappen niet won, na een zeldzame uitvalbeurt in Australië, was nog te wijten aan botte pech. Maar ondertussen namen de signalen toe dat de enorme suprematie van Red Bull en Verstappen aan het afnemen was. Lando Norris klopte de Nederlander vervolgens in Miami, op Imola hield hij diezelfde Norris maar net achter zich en in Monaco was een zesde plaats het hoogst haalbare voor Verstappen. Wat het zegt voor de rest van het seizoen? Het blijft natuurlijk gissen, maar op precies een derde van het seizoen 2024 mogen we concluderen dat het veld in ieder geval behoorlijk in elkaar is geschoven.

Het circuit

Het Circuit Gilles Villeneuve is sinds 1978 het decor van de GP van Canada. De bekendste plek van het circuit is zonder meer de Wall of Champions. Michael Schumacher, Damon Hill, Nico Rosberg, Jacques Villeneuve; allen crashten ze ooit tegen deze muur in de bochtencombinatie. De baan staat verder bekend als een van de snelste van het Formule 1-seizoen. Er zijn veertien bochten op het ruim vier kilometer lange circuit, maar veel van die bochten kunnen op hoge snelheid worden gerond. Inhalen is op het vaak vrij brede asfalt goed te doen, maar door de hoge snelheid kan een klein foutje genoeg zijn voor een tranendal.

Verwachte neerslag

De vorige twee edities in Montreal leverden een overwinning voor Verstappen op. Het waren zijn eerste twee zeges op het Circuit Gilles Villeneuve, nadat er twee jaar niet geracet was vanwege de coronapandemie. Vorig jaar gooide regen de kwalificatie in de war. Verstappen reed weliswaar weinig verrassend naar poleposition, dat Nico Hülkenberg zijn Haas naar P2 wist te sturen was natuurlijk sensationeel. Ook voor komend weekend wordt neerslag verwacht op en rond het circuit in Montreal. Vooral de zondag lijkt nat te gaan verlopen. Niet bepaald in het nadeel van Verstappen. Onze landgenoot liet in Monaco al weten dat hij een zwaar weekend verwacht in Canada. Een nieuw gevecht met Norris (en wellicht teamgenoot Oscar Piastri) ligt in lijn der verwachting en als erkend regenrijder zal Verstappen garen spinnen bij een natte baan.

Voorspelling TOTO

Voor Verstappen lonkt alweer zijn zestigste zege. Het verleden wijst uit dat de Nederlander de race ná een teleurstelling op zijn allerbest is. En een teleurstelling, dat werd het weekend in Monaco. Geen moment kon Verstappen aanspraak maken op een goed resultaat. Zijn beste klassering was een tweede plaats in de laatste vrije training. In de kwalificaties eindigde Verstappen zesde, een positie die hij na een doodsaaie wedstrijd ook op de finish van de race bekleedde. Teamgenoot Sergio Perez had deze week wat te vieren. De Mexicaan verlengde zijn contract bij Red Bull tot 2027. Perez zal het vertrouwen dit weekend natuurlijk terug willen betalen met een goed resultaat. Wint Verstappen en eindigt Perez ook op het podium? Je pakt er 5,5 keer je inleg mee!

WEDTIP
Verstappen wint en Perez in top-3 > 5.50


Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Canada is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief alle vrije trainingen!


Weersverwachting

Het belooft een natte bedoening te worden in Montreal. Voor alle dagen wordt regen afgegeven tijdens en rondom de sessies. De temperatuur ligt rond de 20 graden.


Waar kun je de GP van Canada zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van Canada. De belangrijkste: de hoofdrace. Die begint zondag om 20.00 uur Nederlandse tijd.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots

ZET IN & WIN!