Grand Prix Monaco: bijna 8x je inleg als thuisfavoriet Leclerc kwalificatie en race wint!

Grand Prix Monaco: bijna 8x je inleg als thuisfavoriet Leclerc kwalificatie en race wint!

Het Formule 1-circus dendert door! Een week na de spannende race op Imola is het alweer tijd voor de meest iconische grand prix van allemaal: de GP van Monaco. Kan Lando Norris Max Verstappen ook in het prinsendom naar de kroon steken? Of komt het gevaar uit de hoek van Charles Leclerc, de enige échte Monegask op de grid? TOTO Extra blikt vooruit!

Grand Prix van Monaco
24-26 mei 2024
Circuit de Monaco
1e vrije training: 24 mei 13.30 uur
2e vrije training: 24 mei 17.00 uur
3e vrije training: 25mei 12.30 uur
Kwalificatie: 25 mei 16.00 uur
Race: 26 mei 15.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2024

Quoteringen TOTO voor de race
Winst Max Verstappen > 1.60
Winst Charles Leclerc > 5.25
Winst Lando Norris > 5.25

ZET IN & WIN!

Na de nederlaag die Verstappen in Miami leed tegen Norris was het de vraag hoe de verhoudingen twee weken later op het circuit van Imola zouden liggen. Aanvankelijk leek Verstappen na een lastig eerste gedeelte van het weekend onbedreigd naar de overwinning te rijden. Maar door problemen met de banden bij de Nederlander maakte Norris in de slotfase nog bijna een grote achterstand helemaal goed. Maar het bandenprobleem vertelde niet het hele verhaal. De verschillen worden met de week kleiner, het veld schuift steeds meer in elkaar. Van de extreme dominantie die Verstappen vorig seizoen en in de eerste races van deze jaargang tentoonspreidde is weinig meer over. Voor de racefans een zegen, voor Verstappen en zijn fans zal het even wennen zijn dat er in de spiegels gekeken moet worden. Het belooft wat voor de komende races.


Het circuit

Te beginnen in Monte Carlo, op het beroemdste circuit van allemaal. De glitter en glamour van het belastingparadijs gecombineerd met het bochtige en ontzettend krappe stratencircuit; deze GP stelt eigenlijk nooit teleur. Inhalen is er bijzonder lastig, en daarom is een goede kwalificatie van essentieel belang. Topsnelheid is in het prinsendom minder belangrijk dan downforce en handeling. Kleine foutjes betekenen een confrontatie met de muur, dus van de coureurs wordt het hele weekend nog meer dan op andere circuits volle focus gevraagd.


Koning van Monaco

Vooral in het eerste decennium van deze eeuw was de GP van Monaco een enorm onvoorspelbare race. Van 2001 tot 2011 kende de race op het stratencircuit liefst acht verschillende winnaars. Alleen Fernando Alonso won twee keer, en dat ook nog eens back to back. Daar slaagden in de historie van deze grand prix slechts acht coureurs in. Nico Rosberg was de laatste die dat presteerde. De Duitser won van 2013 en 2015 zelfs drie keer op rij. De absolute koning van Monaco is nog altijd Ayrton Senna. De Braziliaan was er tussen 1989 en 1993 vijf jaar op rij niet te kloppen en won de race in totaal zes keer. Vorig jaar boekte Verstappen zijn tweede overwinning in Monaco. Vanaf pole reed onze landgenoot onbedreigd naar de zege. Alonso werd tweede, met een achterstand van bijna een halve minuut. Zijn eerste zege op het beroemde circuit haalde Verstappen twee jaar eerder, in 2022 won teamgenoot Perez. Drie zeges op rij dus voor Red Bull Racing, dat inclusief de zege van Daniel Ricciardo in 2018 vier van de laatste vijf races in Monaco wist te winnen. We mogen concluderen dat het stratencircuit in het prinsendom het team wel ligt.


Voorspelling TOTO

Terug naar dit seizoen. Volgens teambaas Christian Horner is het niet te voorkomen dat dit jaar het veld in elkaar schuift. Volgens de Oostenrijker gebeurt dat altijd in het derde jaar na invoering van nieuwe reglementen. In dit geval was dat in 2022. Red Bull schudde dat jaar Ferrari van zich af, was bijna twee jaar extreem dominant maar ziet de voorsprong nu als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het maakt vooral de kwalificaties spannender dan ooit, en laat de zaterdag in Monaco nou allesbepalend zijn. Op Imola profiteerde Verstappen van een slipstream bij Nico Hülkenberg, precies genoeg om de McLarens achter zich te houden. Wij verwachten in Monaco dat ook Ferrari zich weer bij de top zal melden. En kijken voor succes dan naar Leclerc, niet alleen inwoner van Monaco - zoals het halve veld - maar geboren en getogen in het prinsendom. In 2021 en 2022 stond Leclerc al op poleposition, maar winnen deed hij nog nooit op zijn geboortegrond. Lukt het hem nu wel? Er staat een fraaie quotering van 7.75 tegenover!

WEDTIP
Leclerc wint kwalificatie & race > 7.75


Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Monaco is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief alle vrije trainingen!


Weersverwachting

We gaan een overwegend droog weekend in Monaco tegemoet. De grootste kans op een bui is op zaterdag, tijdens de race lijkt regen ver weg. De temperatuur in het prinsendom schommelt dit weekend zo rond de 20-22 graden.


Waar kun je de GP van Monaco zien op tv?

Uiteraard kun je op Viaplay alle sessies bekijken van de Grand Prix van Monaco. De belangrijkste: de hoofdrace. Die begint zondag om 15.00 uur Nederlandse tijd.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots

ZET IN & WIN!