Voorspelling Atalanta - Leverkusen: vijf keer je inleg als Leverkusen opnieuw in tweede helft toeslaat!

De finale van de Europa League 2024 wordt gespeeld tussen Atalanta en Bayer Leverkusen in het Aviva Stadion in Dublin

Voorspelling Atalanta - Leverkusen: vijf keer je inleg als Leverkusen opnieuw in tweede helft toeslaat!

Een lang Europa League-seizoen komt woensdagavond ten einde met de finale tussen Atalanta en Bayer Leverkusen. In Dublin kunnen de Italianen hun eerste Europese beker winnen, Leverkusen gaat op voor nummer twee. Met hopelijk veel Nederlandse inbreng in de eindstrijd!

Atalanta - Bayer Leverkusen
Finale Europa League
22 mei, 21.00 uur
Avivastadion, Dublin (Ier)

Het verhaal van Bayer Leverkusen is bekend. De ploeg van Xabi Alonso beleeft een absoluut droomseizoen. Leverkusen doorbrak de hegemonie van Bayern München en werd voor het eerst in de historie Deutsche Meister. En dat op een indrukwekkende manier: Leverkusen verloor geen wedstrijd en werd de eerste ongeslagen kampioen in de historie van de Bundesliga. Maar ook in de andere competities verloor Die Werkself dit seizoen niet. Al 51 wedstrijden is Leverkusen ongeslagen en dat aantal kan op 53 komen. Het Europese record is al binnen, nooit eerder bleef een club op het hoogste niveau langer dan 49 wedstrijden ongeslagen, en kan nog met twee wedstrijden uitgebreid worden. De ongeslagen reeks leverde finaleplaatsen op in de DfB-Pokal (komende zondag) en dus in de Europa League.

Ook Atalanta, zij het in iets mindere mate, beleeft een droomseizoen. De ploeg van trainer Gian Piero Gasperini werd vijfde in de Serie A en keert daardoor volgend seizoen terug in de Champions League. En net als Leverkusen werden twee finales gehaald. Vorige week was de eerste: de eindstrijd van de Coppa Italia ging met 1-0 verloren tegen Juventus. Woensdag volgt dus een nieuwe kans op een prijs, en wat voor één. Voor het eerst plaatste Atalanta zich voor een Europese finale en dus lonkt het eerste internationale succes voor de Noord-Italiaanse club. Dan moet Atalanta wel met een heus finalesyndroom afrekenen. De finale tegen Juventus was de zesde bekerfinale uit de historie en de derde in zes jaar tijd. Alleen de eerste eindstrijd, in 1963, werd gewonnen.

Nederlandse inbreng

Bij beide ploegen mogen we woensdagavond Nederlandse inbreng verwachten. Bij Atalanta komt die niet van Marten de Roon. De international raakte in de bekerfinale tegen Juventus geblesseerd en kreeg slecht nieuws: de Europa League-finale moet De Roon in ieder geval aan zich voorbij laten gaan en ook achter het EK staat een vraagteken. Wie wel zal spelen is Teun Koopmeiners. De middenvelder beleeft een uitstekend seizoen en werd de eerste Nederlander sinds Ruud Gullit 1995 die minstens twaalf doelpunten in de Serie A maakte.

Ook Hans Hateboer en Mitchell Bakker hadden hun aandeel dit seizoen in het succes van Atalanta, maar dan in veel mindere mate dan Koopmeiners en De Roon. Beide Nederlanders worden door Gasperini als invallers gebruikt. Voor Bakker is de finale een saillante: de middenvelder maakte vorig jaar zomer de overstap van Leverkusen naar Atalanta. Bij de Duitsers is Jeremie Frimpong een van de drijvende krachten achter het ongekende succes. Het leverde de 23-jarige wingback in oktober zijn debuut in Oranje op en de Amsterdammer met Ghanese roots lijkt zich ook op te kunnen gaan maken voor het Europees kampioenschap in zijn Duitsland. Frimpong redde in de return van de kwartfinales tegen West Ham United de ongeslagen reeks van Leverkusen. In de 89e minuut behoedde hij met 1-1 zijn ploeg van een nederlaag.

Voorspelling TOTO

Het belooft een interessante finale te worden. Op basis van het Traum-Saison is Leverkusen natuurlijk de favoriet voor de winst. Het zou na de winst in 1988 (toen nog UEFA Cup) de tweede keer zijn dat de Duitsers het toernooi winnen. Maar niet alleen tegen West Ham United bleef Leverkusen op de valreep overeind. Dat gebeurde ook in de achtste finales en in de halve finales. Steeds scoorde Die Werkself in de absolute slotfase alsnog de gelijkmaker. Of wat te denken van de miraculeuze ontsnappingen bij Borussia Dortmund en VfB Stuttgart, toen het kampioenschap net binnen was. Twee keer scoorde Leverkusen diep in blessuretijd de gelijkmaker. Het biedt enerzijds hoop aan Atalanta, maar anderzijds zullen de Italianen ook vrezen voor de slotfase. Vandaar onze wedtip. Wint Leverkusen de 2e helft met handicap -1? Dan pak jij vijf keer je inleg!

WEDTIP
Leverkusen wint 2e helft met handicap -1.0 > 5.00

Waar kun je Atalanta - Bayer Leverkusen zien op tv?

De finale van de Europa League tussen Atalanta en Bayer Leverkusen wordt woensdagavond om 21.00 uur uitgezonden op Veronica.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

ZET IN & WIN!

HOE WERKT TOTO SPORT?